ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
Χοληστερολη ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση των Δυσλιπιδαιμιών-2014 Μωυσής Ελισάφ, Χρήστος.
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Ατομικό – Κληρονομικό ιστορικό
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΕΨΗ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
GINKGO BILOBA.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΛΕΚΙΘΙΝΗ.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΩΝ Ιωάννης.Γ. Χαμπαίος Aν. Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών (Παθολογία-Ενδοκρινολογία και Μεταβολικά νοσήματα)
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 9 Η ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ, ΧΟΛΟΣΤΕΡΟΛΗ.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.
ΜΑΘΗΜΑ 11. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ, ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΟΥΝ.
Λίπη και άσκηση. Τριακυλογλυκερόλες ή τριγλυκερίδια Εστέρας γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Υδρόφοβα μόρια Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα Διάσπαση των τριακυλογλυκερών.
Υδατάνθρακες. Διάσπαση υδατανθράκων Γλυκόλυση = Διάσπαση της γλυκόζης (αναερόβια - αερόβια) Γλυκογονόλυση = Διάσπαση του γλυκογόνου (ηπατικού - μυϊκού)
ΙΚΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΧΟΛΟΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Aλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφών
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ-ΙΙ:
Αίτια εκδήλωσης δυσλιπιδαιμίας
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
Διατροφή και Ασθένειες
Στατίνες: φάρμακο ή φαρμάκι;
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ Τα οιστρογόνα διακρίνονται στα φυσικά και τα συνθετικά.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΔ ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

 Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.  Τα σωματίδια αυτά συντίθενται αρχικά από τον βλεννογόνο και το ήπαρ και υφίστανται εκτεταμένο μεταβολισμό στο πλάσμα.  Παίζουν ουσιώδη ρόλο στη μεταφορά λιπιδίων μεταξύ των ιστών.

ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα. Πρωτοπαθής: κληρονομική γενετική διαταραχή ή συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Δευτεροπαθής: αποτέλεσμα περισσότερο γενικευμένης μεταβολικής διαταραχής. Θεραπεία:Θεραπεία: Συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και χαμηλής διαιτητικής πρόσληψης χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών.

Αντιϋπελιπιδαιμικά Φάρμακα ελάττωση παραγωγής λιποπρωτεϊνών αύξηση καταβολισμού λιποπρωτεϊνών αύξηση απομάκρυνσης χοληστερόλης καθυστέρηση ανάπτυξης αθηροσκληρυντικής πλάκας  Στόχος φαρμάκων: Αντιμετώπιση προβλήματος αυξημένων λιπιδίων του ορού μαζί με συμπληρωματικές στρατηγικές. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό αλλά πάντα συνοδεύονται από την σύσταση ότι η διαιτητική πρόσληψη λιπιδίων πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλή και η θερμιδική αξία της διατροφής πρέπει να παρακολουθείται στενά.

 Νιασίνη Ικανότητα ευρέως φάσματος να ελαττώνει τα λιπίδια. Περιορισμένη κλινική χρήση λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών  Φιβράτες Θεραπεία υπερτριγλυκεριδαιμιών γιατί προκαλούν μείωση των επιπέδων τριακυλογλυκερόλης στο πλάσμα. Δεν ενδείκνυνται στην υπερλιπιδαιμία τύπου Ι  Ρητίνες Δέσμευση αρνητικά φορτισμένων χολικών οξέων και χολικών αλάτων στο λεπτό έντερο εμποδίζοντας την επιστροφή τους στο ήπαρ αυξάνοντας έτσι την μετατροπή της χοληστερόλης σε χολικά οξέα. Συνεπώς η ενδοκυττάρια συγκέντρωση της χοληστερόλης μειώνεται. Φάρμακο εκλογής για υπερλιπιδαιμίες τύπου ΙΙα και ΙΙβ

 Προβουκόλη Αναστολή οξείδωσης χοληστερόλης  Αναστολείς της HMG-CoA-αναγωγάσης Εκτός της φλουβαστατίνης οι υπόλοιποι αναστολείς της HMG αναγωγάσης είναι χημικές παραλλαγές ουσιών που συναντώνται φυσιολογικά στους μύκητες. Αναστολή πρώτου ενζυμικού σταδίου στη σύνθεση των στερολών. Αποτελεσματικά για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε όλους τους τύπους των υπερλιπιδαιμιών. Χορηγούνται σε συνδυασμό με άλλα αντιϋπερλιπιδαιμικά φάρμακα. Ανεπιθύμητες ενέργειεςΑνεπιθύμητες ενέργειες Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μυοπάθεια και ραβδομυόλυση.

δίαιταάσκηση Περίπου το ¼ των ασθενών που θεραπεύονται με τα φάρμακα αυτά εξακολουθούν να παρουσιάζουν στεφανιαία συμβάματα. Επομένως μπορεί να απαιτηθούν συμπληρωματικές στρατηγικές όπως η δίαιτα, η άσκηση ή επιπρόσθετα φάρμακα.