Μια σημαία, χίλιες λέξεις: Πολυγραμματισμοί και Ανάγνωση Πολυτροπικών Κειμένων στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών Μαρία Εμμανουηλίδου Εκπαιδευτικός.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Αγγλικά Δημοτικής Εκπαίδευσης
Advertisements

Δρ. Δήμητρα Καυκά Σχολική Σύμβουλος Δρ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
European Citizenship Learning to get-Learning to give.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας
Η διαφήμιση ως πεδίο αναγνωστικής και συγγραφικής πρακτικής
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΤΕΤ) Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Φιλογλωσσία Διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας (2η Δράση του ΙΕΛ στην Γλωσσική.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
ΣΟΦΙΑ Κ. ΖΕΡΔΕΛΗ Φιλόλογος
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
Διαρρύθμιση Διδακτικού Χώρου
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
Κολύμβηση στο Δημοτικό
1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης Κοσμά Γεωργία
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΤΠΕ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
Comenius Regio Comenius Regio “Schools without borders” “Schools without borders”
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Κοσμάς Τουλούμης Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με ΤΠΕ: Δημιουργώντας σενάρια Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σύνδεσμος Φιλολόγων 13 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου.
Πρόταση για την αξιοποίηση της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών Βασίλης Συμεωνίδης
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΕΜΑ: « Μαζί με τους Ρομά… Δράσεις προώθησης της ενσωμάτωσης των τσιγγάνων μαθητών στο σχολείο, την κοινωνία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο»
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
Αρβανίτη Ευγενία, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών
 . Αρχές, ιδέες, πρωτοβουλίες, δράσεις της σχολικής κοινότητας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
Τπε και γλώσσα.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 1. Βασικές έννοιες
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διαπολιτισμικότητα και Φυσική Αγωγή
Κινητικότητα Προσωπικού (ΚΑ1)
Το ΠΕΑΠ στα Νέα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
Once upon a…Europe Ειρήνη Γεωργαντωνάκη ΠΕ 70 Τμήμα: Β1
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μια σημαία, χίλιες λέξεις: Πολυγραμματισμοί και Ανάγνωση Πολυτροπικών Κειμένων στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών Μαρία Εμμανουηλίδου Εκπαιδευτικός ΠΕ 06 2 ο Δ.Σ. Διαβατών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών-26 Σεπτεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινωνική συνοχή και διαπολιτισμικός διάλογος Ευκαιρίες για τους μετανάστες όσον αφορά στην εκμάθηση της νέας γλώσσας και καλλιέργεια της δικής τους Δια βίου εκμάθηση γλωσσών για όλους τους πολίτες (Romaine,2013)

Διάχυση της Ευρωπαϊκής ιδέας (ένταξη της διδακτικής παρέμβασης στο καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα “Γιορτάζουμε στην Ευρώπη, γιορτάζουμε στον κόσμο”) Γνωριμία των μαθητών με τις σημαίες και τις γλώσσες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών Καλλιέργεια κοινωνικών αξιών ( Σεβασμός για τα σύμβολα και τις γλώσσες άλλων λαών) Ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης των μαθητών Αξιοποίηση βασικών αρχών του οπτικού σχεδιασμού για τη διδασκαλία της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων (καλλιέργεια προφορικού λόγου/ χαιρετισμοί και συστάσεις στην Αγγλική και στη μητρική γλώσσα μη γηγενών μαθητών) Στόχοι της διδακτικής παρέμβασης

Γ’ δημοτικού-18 μαθητές στο σύνολο (11 αγόρια- 7 κορίτσια) Ανομοιογενής τάξη (πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική)  9 γηγενείς μαθητές  1 μαθητής και 2 μαθήτριες από Ρωσία  1 μαθητής και 2 μαθήτριες από Αλβανία  1 μαθήτρια από Βουλγαρία  2 μαθητές Ρομά Προφίλ της τάξης

“Η διδασκαλία στην τάξη όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα οφείλουν να εμπλέκονται με τις ίδιες τις εμπειρίες των μαθητών όπως και με το «λόγο» τους, τα οποία ολοένα και περισσότερο ορίζονται από την πολιτιστική και «υπο-πολιτιστική» ποικιλομορφία και το διαφορετικό γλωσσικό υπόβαθρο και τις πρακτικές που συνοδεύουν αυτή την ποικιλομορφία”. (Cope & Kalantzis, 2000:36) Παιδαγωγική των Πολυγραμματισμών (New London Group 1994)

α) Αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της γλώσσας και προβολή νέων σημειωτικών τρόπων(Kress, 2000) β) Ενίσχυση και ενδυνάμωση του γλωσσικού και πολιτιστικού πλουραλισμού μέσω της ένταξης των κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούντων (Lo Bianco,2000: 105, Mills,2009:109) Παιδαγωγική των Πολυγραμματισμών (New London Group 1994)

TR1wF4M6k TR1wF4M6kwww.youtube.com/watch?v=Gp TR1wF4M6k Παρουσίαση πολυτροπικών κειμένων με στόχο την κινητοποίηση των μαθητών/μαθητριών

Η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια Διαμόρφωση ταυτότητας ως Ευρωπαίου πολίτη

“Hello to all our European friends”

“Welcome to our English classroom!”

Δυσανάλογη κατανομή οπτικού και λεκτικού κειμένου Χρήση του κάθετου άξονα Πληροφοριακή αξία άνω και κάτω μέρους «Ιδεώδες» Σημαίες – σύμβολα « Πραγματικό»Δύο έθνη ενωμένα Χρωματική κωδικοποίηση Ανυσματική σχέση ανάμεσα στην καρδιά και στα κεφάλια των «αναπαριστώμενων συμμετεχόντων» Χωρισμός της σελίδας σε σταυρό Αξιοποίηση «της γραμματικής του οπτικού σχεδιασμού» των Kress & van Leeuwen (2010) Φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας

Χρωματική αλληλεπίδραση ανάμεσα στον οπτικό και στο λεκτικό τρόπο Ιδιαίτερα επικοινωνιακό σχήμα Έλλειψη σωματικής επαφής ανάμεσα στους συμμετέχοντες Κάθετο τρίπτυχο « Ιταλική σημαία- Italy- Ιταλός υπήκοος Υποδήλωση της «Ιταλικότητας» (Barthes, 2007:42) Επιτέλεση διαπροσωπικής σχέσης ανάμεσα στους συμμετέχοντες και στους αποδέκτες του μηνύματος « Απαίτηση» ( Kress & van Leeuwen:14) Αξιοποίηση «της γραμματικής του οπτικού σχεδιασμού» των Kress & van Leeuwen (2010) Σημαία της Ιταλίας και χαιρετισμός στα Ιταλικά

“Κάθε οπτική διάταξη – είτε εμφανίζεται σ’ένα ζωγραφικό πίνακα, σ’ένα κτίριο, σ’ένα κόσμημα ή σε μια καρέκλα- μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρόταση, η οποία λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένα, κάνει μια διακήρυξη γύρω από τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης” (Arnheim, 2007: 386) Αντί επιλόγου…

Goodbye and thank you for your attention!