ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Ένα καλό και κακό στεροειδές Κυριάκος Χατζηδάκης
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Λιπίδια. Βασικά λιπίδια αίματος Τα βασικά λιπίδια του αίματος είναι τα τριγλυκερίδια (tryglicerides) και η χοληστερόλη (cholesterol), τα οποία προέρχονται.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Μεταβολικές διαδικασίες
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ-ΙΙ:
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S

Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες των λιποδιαλυτών βιταμινών Αποτελούν πηγή λινολεϊκού οξέος Δύο σημαντικές κατηγορίες τροφικών λιπών είναι τα λιπαρά οξέα και η χοληστερόλη

Κατηγορίες λιπαρών οξέων Κορεσμένα (καθόλου διπλοί δεσμοί) Μονοακόρεστα (1 διπλός δεσμός) Πολυακόρεστα (περισσότεροι από ένας διπλός δεσμός)

Τα πολύ κορεσμένα λίπη κορεσμένα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνουν μόνον όταν θερμαίνονται Τα πολυακόρεστα λίπη παραμένουν υγρά ακόμα και όταν καταψύχονται Σε γενικές γραμμές, τα ζωικά λίπη τείνουν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και φτωχότερα σε λινελαϊκό οξύ απ’ ότι τα φυτικά λίπη

Μεταβολισμός Τα λιπαρά οξέα που προσλαμβάνονται διαμέσου της διατροφής δεν αποικοδομούνται κατά τη διάρκεια της πέψης, της απορρόφησης ή της μεταφοράς. Τα τριγλυκερίδια των τροφών υδρολύονται στο έντερο, αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, που, στη συνέχεια, απορροφώνται και ανασυγκροτούνται σε νέα τριγλυκερίδια στον εντερικό βλενογόνο.

Χοληστερόλη Αποτελεί πρόδρομο ουσία των γεννητικών ορμονών και της βιταμίνης D και σημαντικό συστατικό όλων των κυτταρικών μεμβρανών. Δεν αποτελεί θρεπτική ουσία επειδή μπορεί και συντίθεται μέσα στο σώμα από το ακετυλ-συνένζυμο Α.

Χοληστερόλη Μεγάλη ποσότητα προσλαμβάνεται από την τροφή Η προερχόμενη από τη δίαιτα χοληστερόλη αναστέλλει την ενδογενή σύνθεση της Εάν αποτύχει ο μηχανισμός της αντίστροφης αλληλορύθμισης, τα επίπεδα της χοληστερόλης του ορού ανεβαίνουν με επακόλουθο την αύξηση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου.

Χοληστερόλη Η χοληστερόλη δεν αποτελεί πηγή ενέργειας επειδή οι ιστοί του ανθρώπινου οργανισμού δε μπορούν να τη μεταβολίσουν Η χοληστερόλη και τα παράγωγα της εκκρίνονται στη χολή

Εντεροηπατικός κύκλος Αν και τα κόπρανα αποτελούν το κύριο μέρος αποβολής χοληστερόλης, ένα μόνο μικρό κλάσμα της χάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται και πάλι στον ειλεό και μεταφέρεται στο ήπαρ μέσω του εντεροηπατικού κύκλου Σημαντική οδός για τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες και φάρμακα που δεσμεύουν τα χολικά οξέα έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξήσουν την απέκκριση της χοληστερόλης

Τροφή mg χοληστερόλης/100 gr Αυγά (2 περίπου) 550 Βοδινό και χοιρινό κρέας 70 Κοτόπουλο 60 Μορταδέλα 100 Συκώτι 300 Αστακός 200 Βούτυρο 220 Τυρί τύπου cheddar Παγωτά με 12% λιπαρά Αποβουτυρωμένο γάλα 2 Γάλα με λίγα λιπαρά 8 Πλήρες γάλα 14

Scavenger Pathway απομάκρυνσης χοληστερόλης Scavenger WBC απομακρύνει την οξειδωμένη LDL από την κυκλοφορία και έτσι προλαμβάνει την επαναφορά οξειδωμένης χοληστερόλης η οποία μπορεί να εναποτεθεί στις αρτηρίες και να οδηγήσει σε αθηροσκλήρυνση Αιτίες οξείδωσης: κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση, ομοκυστείνη, LDL.

Τι είναι αθηροσκλήρυνση; Η αθηροσκλήρυνση αποτελεί τη βασική συνιστώσα των καρδιαγγειακών ασθενειών και αναφέρεται στη δημιουργία θρόμβων σε αρτηρίες οι οποίοι όταν σχηματίζονται σε στεφανιαίες αρτηρίες τότε μιλάμε για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο θρόμβος αποφράζει την αιματική ροή κι έτσι μέρος της καρδιάς καταστρέφεται

Τι είναι αθηροσκλήρυνση; Η αθηροσκλήρυνση αποτελεί τη βασική συνιστώσα των καρδιαγγειακών ασθενειών και αναφέρεται στη δημιουργία θρόμβων σε αρτηρίες οι οποίοι όταν σχηματίζονται σε στεφανιαίες αρτηρίες τότε μιλάμε για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο θρόμβος αποφράζει την αιματική ροή κι έτσι μέρος της καρδιάς καταστρέφεται

Χοληστερόλη και αθηροσκλήρυνση Η αυξημένη συγκέντρωση LDL και κυρίως όταν αυτή μετατρέπεται στην οξειδωμένη μορφή της οδηγεί στη δημιουργία αφρωδών κυττάρων τα οποία τελικά οδηγούν στη δημιουργία θρόμβων

Υδρογόνωση των λιπαρών οξέων Υδρογόνωση των λιπαρών οξέων Διαδικασία κατά την οποία ένα υγρό έλαιο μετατρέπεται σε σταθερή μορφή Επιτυγχάνεται με την εισαγωγή Η σε διπλούς δεσμούς άνθρακα για να μετατραπούν σε μονοί δεσμοί. Δημιουργία trans fatty acid

Κίνδυνοι στην υγεία από την αλόγιστη χρήση trans fatty acid Αύξηση της LDL Μείωση της HDL Αύξηση της πιθανότητας για καρδιαγγειακή ασθένεια Η τωρινή πρόσληψη υπολογίζεται σε ~3% των ΣΗΠΘ Αποφυγή υδρογονομένων ελαίων, τηγανιτών φαγητών και ψητών φαγητών που περιέχουν πολλά λιπαρά

Μεταβολισμός λιπιδίων Αφού τα λίπη είναι αδιάλυτα στο νερό (επομένως και στο αίμα), μεταφέρονται δεσμευμένα στις πρωτεΐνες Χυλομικρά VLDL LDL HDL

Λίπη και υγεία Αυξημένη συσχέτιση μεταξύ διαίτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπη και εμφάνιση χρόνιων παθήσεων Στεφανιαία νόσος Καρκίνος του εντέρου και του μαστού Νόσοι της χοληδόχου κύστεως Παχυσαρκία

Βιβλιογραφία Marion Nestle. Διατροφή στην κλινική πράξη, Σελ. 21-28.