ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Π. ςταθης, μ. μπουκτςη, π.ζηκος, μ. δερμιτζακης, ε. αρβανιτοπουλου,
Advertisements

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αναβολικά.
Μετοκλοπραμίδη (primperan)
Αντισύλληψη.
CCK-Χοληκυστοκινίνη Η CCK ανακαλύφθηκε το 1928 σαν μια ορμόνη του ΓΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του Β συμπλέγματος βιταμινών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών.
ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ.
ΦΩΣΦΑΤΙΔΥΛΟΣΕΡΙΝΗ.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΠΟΡΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
GINSENG. Το ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng. Υπάρχουν οχτώ είδη του γένους Panax που καλλιεργούνται στα κεντρικά Ιμαλάια, Κίνα,
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ginger (Πιπερόριζα).
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε.
Elder (σαμπούκος).
ΚΑΛΙΟ (Κ).
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
σ-ΑΔΕΝΟΣΥΛΟΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ
ΟΚΤΑΚΟΣΑΝΟΛΗ.
Hawthorn (Κράταιγος ο οξυάκανθος)
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Agnus Castus (Άγνος ο αγνός)
ΧΟΝΔΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
GINKGO BILOBA.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ.
ΧΙΤΟΣΑΝΗ.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
Ν-ΑΚΕΤΥΛΚΥΣΤΕΪΝΗ. Η Ν-ακετυλκυστεϊνη (NAC) είναι ένα παράγωγο του αμινοξέος L-κυστεΐνη. Είναι πηγή σουλφυδρυλικών ομάδων και γι’αυτό μπορεί να διεγείρει.
Γ-ΟΡΥΖΑΝΟΛΗ.
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΙΩΔΙΟ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΑΝΤΙΫΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.  Η στεφανιαία νόσος σχετίζεται με επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και λιποπρωτεϊνιικών σωματιδίων που περιέχουν τριακυλογλυκερόλη.
ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ
Περιφερικά ρολόγια και ρολόι στο δωδεκαδάκτυλο Μάθημα : Βιοτεχνολογία - Μοριακές ασθένειες Εργασία : round table: sleep-clocks Υπεύθυνη μαθήματος : Φράγκου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
 Ορισμός σεξουαλικής επαφής  Οφέλη του σεξ στον άνθρωπο  Αντισυλληπτικές μέθοδοι  Ορμόνες κατά τη σεξουαλική επαφή  Σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ – ΜΑΘΗΜΑ 9 Ο Ύπνος φυσιολογία: Διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με το στρες και την ποιότητα ζωής.
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΠΑΝΓΑΜΙΚΟ ΟΞΥ. Εναλλακτική ονομασία του πανγαμικού οξέος είναι η βιταμίνη Β 15, αλλά δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί ως βιταμίνη. Περιέχει D-γλυκονοδιμεθυλο-αμικοακετικό.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 35-36/ 13 Απριλίου 2016 Π.ΠαπαζαφείρηΑναπαραγωγή 1.Εισαγωγή 2.Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3.Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση.
Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
Στατίνες: φάρμακο ή φαρμάκι;
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΝΑ ΚΥΡΟΥ ΜΥΡΤΩ ΛΙΑΤΟΥ ΤΙΝΑ ΜΠΑΝΤΟΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΠΝΑΡΑ.
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ Τα οιστρογόνα διακρίνονται στα φυσικά και τα συνθετικά.
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ α-1 αδρενεργικων υποδοχεων
ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ Η προλακτίνη (PRL) ονομάζεται και ωχρινοτρόπος ορμόνη (LTH-luteotrophic hormone) επειδή στους μυς και επίμυς δρα παρατείνοντας τη διάρκεια.
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που συντίθεται από το κωνάριο Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που συντίθεται από το κωνάριο. Συντίθεται από την τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε μελατονίνη. Εκκρίνεται με έναν 24ωρο κιρκάδιο ρυθμό, ρυθμίζοντας τις φυσιολογικές περιόδους έγερσης-ύπνου. Η έκκριση ξεκινά μόλις νυχτώνει και κορυφώνεται μεταξύ 02:00 και 04:00, και η σύνθεση αναστέλλεται με την έκθεση στο φως. Η ημερήσια παραγωγή είναι μεγαλύτερη στους νεαρούς ενήλικες και μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών

ΔΡΑΣΗ Παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου, και σαν συμπλήρωμα μπορεί να επαναρυθμίσει τον ημερήσιο κύκλο έγερσης-ύπνου προωθώντας τον ύπνο. Επιπρόσθετα ρυθμίζει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης, καθώς και των γοναδοτροπινών και έχει αντιοξειδωτική δράση. Ίσως να εμφανίζει και αντικαρκινική δράση.

ΧΡΗΣΕΙΣ Προωθείται ευρέως για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του jet lag και των διαταραχών του ύπνου. Η μειωμένη έκκρισή της έχει επίσης συσχετιστεί με τον καρκίνο και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της χημειοθεραπείας και να αυξήσει το χρόνο επιβίωσης. Η μειωμένη έκκριση έχει επίσης συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, με επιληψία και κατάθλιψη, αλλά ο ρόλος της σαν πιθανό συμπλήρωμα είναι ακόμα ασαφής.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη χορήγηση για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα χωρίς ην ιατρική παρακολούθηση Μετά την χορήγηση πρέπει να αποφεύγεται η οδήγηση και ο χειρισμός μηχανημάτων Πρέπει να αποφεύγεται από γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν (εμποδίζει την ωορρηξία), από παιδιά και από ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Πολλά εμπορικά σκευάσματα μελατονίνης μπορεί να είναι επιμολυσμένα από ουσίες που σχετίζονται με την τρυπτοφάνη και συνεπώς θα έπρεπε να αποφεύγονται σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της μονοαμινο-οξειδάσης (ΜΑΟ). Εγκυμοσύνη και θηλασμός Η μελατονίνη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Δεν υπάρχει γνωστή τοξικότητα ή σοβαρές παρενέργειες, αλλά παραμένει άγνωστη η επίδραση της μακροχρόνιας χορήγησης Έχουν αναφερθεί πονοκέφαλοι, κοιλιακές κράμπες, παρεμπόδιση της γονιμότητας και της ερωτικής επιθυμίας, επίταση των συμπτωμάτων μυαλγιών, γυναικομαστία και διαταραχές στον ύπνο Επιπλέον υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση σπασμών σε παιδιά που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές. Η παρεμπόδιση της ωορρηξίας έχει παρατηρηθεί σε υψηλές δόσεις, αλλά η μελατονίνη δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως αντισυλληπτικό.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, αλλά θεωρητικά μπορεί να δρα συνεργικά με φάρμακα που προκαλούν καταστολή του ΚΝΣ Επιπλέον οι β-αναστολείς παρεμποδίζουν την απελευθέρωση μελατονίνης, και αυτός είναι ίσως ο μηχανισμός με τον οποίο αυτά τα φάρμακα προκαλούν διαταραχές στον ύπνο

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Άλλα φάρμακα, μεταξύ των οποίων η φλουοξετίνη, η ιβουπροφένη και η ινδομεθακίνη είναι επίσης πιθανόν να μειώνουν την φυσιολογική έκκριση της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας Αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μελατονίνης και ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ, όπως η βαρφαρίνη μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και μέχρι να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα, αυτός ο συνδυασμός πρέπει να αποφεύγεται