 Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το δυσλεκτικό παιδί τους χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ικανότητες Επικοινωνίας
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Κόλλιας Αναστάσιος – Μπελίτσου Νατάσσα
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης.
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Το Internet: Ασφαλείς online αγορές Επίπεδο.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
Κεφ.15 Τακτικεσ επιτυχιασ στο σχολείο
«Προσέχω-κοιτώ-ασφαλώς κυκλοφορώ»
Δασκάλες: Βούλα Τζιαούρη
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ Howard Gardner Θέμα: Ανακύκλωση.
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις»
Η διάγνωση της δυσλεξίας
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Βασικές τεχνικές γνωριμίας
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία
HELP INDICATOR Κάντε ένα διάλειμμα, Δοκιμάστε ένα LightBite Have a break, have a LightBite Tο παρόν.
Πώς φθάσαμε εδώ…; ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
 ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΧΙΟΥΜΟΡ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΤΟΜΑ  ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ  ΦΑΝΤΑΣΙΑ  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ - ΠΡΟΤΥΠΟ.
Παρουσίαση Δ.Σ.Μελισσοκομείου
Harvard ManageMentor ® Αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις στην αλλαγή.
1.5 Γλώσσες Προγραμματισμού
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;
Διακρίσεις της Επικοινωνίας Γραπτή Επικοινωνία
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ 17 Ασίκη Ζωή / 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ Δήμητρα Σκιάνη Νίνα Καλύβα Μαργαρίτα Δουκάκη Άννα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΠΥΡΕΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΜ : 1022.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ “ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ” Κίνηση, επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές.
ΦΙΛΊΑ Τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου ◦ Τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου μπορεί να είναι χρήσιμα πάντα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που θα.
Είναι άδικο: M ία π ροσέγγιση της έννοιας της αδικίας μέσα από μια αφήγηση Νηπιαγωγός : Αμαλία Παππά 10 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Θήβας.
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό «Επίλυση διαφορών» Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος - Γιώργος Ιωάννου Γυμνάσιο ΩΘΗΣΗ - Α’ Γυμνασίου - τμήμα Α1 - 1 Δεκεμβρίου 2015.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
Αναφορά προόδου ή κατάστασης
Παράθυρο Johari.       Ψυχοδυναμική των σχέσεων βοήθειας και ανάπτυξης οικογενειακών σχέσεων (Παράθυρο Johari)
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
ΕΓΩ - ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σ.Ε.Π. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
(Απαντήσεις σελ βιβλίου)
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.
τον αριθμό των πηγών (ένα ή πολλαπλά κείμενα)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Τρίμηνο
ΚΠ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4
Παρακαλούμε μην κάνετε ΚΛΙΚ, εκτός αν σας ζητηθεί.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
To Teach Curricular Subjects
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το δυσλεκτικό παιδί τους χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα παιδιά για να κατακτήσει τα όνειρά του. Με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να θέσει τους στόχους και τις φιλοδοξίες του όσο ψηλά θελήσει. Το κλειδί είναι να βρει τις τεχνικές και τις μεθόδους που ταιριάζουν στο ιδιαίτερο μαθησιακό του στιλ.

1.Δουλέψτε με το ΠΕΑΔ. Το ΠΕΑΔ είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Δείχνει σε ποιους συγκεκριμένους τομείς χρειάζεται βοήθεια το παιδί. Π.χ. Αν το παιδί σας μαθαίνει καλύτερα ακούγοντας, καλό θα ήταν να αγοράζετε η να δανείζεστε βιβλία που έχουν μετεγγραφεί σε ακουστικό μέσο(CD,κασέτες).

 2.Κάντε τους στόχους σας συγκεκριμένους. Π.χ. Αν το παιδί λέει > βοηθήστε το να αναδιατυπώσει το στόχο του,κανοντάς τον πιο συγκεκριμένο, όπως, >

3.Βάζετε ρεαλιστικούς αλλά και αισιόδοξους στόχους. Π.χ. Θέλω να μάθω ποιο είναι το δεξιά και ποιο το αριστερά για να μπορώ να πηγαίνω βόλτα στο πάρκο με το ποδήλατο. ΚΑΙ ΟΧΙ Πρέπει να πάψω να χάνομαι κάθε φορά που πηγαίνω στο πάρκο με το ποδήλατο.

Εξηγήστε στο παιδί το περιεχόμενο του ΠΕΑΔ. Ζητήστε την άποψή του για τον τρόπο που θα κατακτήσει τους στόχους έτσι ώστε να έχει την αίσθηση του ελέγχου.

Π.χ Για την εκμάθηση του αλφαβήτου δε θα χρειαστεί πάνω από μερικές εβδομάδες. Ενώ για τη βελτίωση των δεξιοτήτων της ακουστικής αντίληψης θα εργάζεται σε όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων.

Οργανώστε ένα αρχείο με όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το ΠΕΑΔ και τη διάγνωση του παιδιού σας,τα άρθρα, τις εκθέσεις των ειδικών και το υλικό που αφορά την πρόοδό του.

Π.χ Αν ο στόχος είναι να διαβάσει ένα μυθιστόρημα για τη βιβλιοπαρουσίαση της επόμενης Παρασκευής Φτιάξτε έναν κατάλογο με τα επιμέρους βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Όταν διαμορφώνετε το στόχο υπολογίστε το χρόνο που θα χρειαστεί το παιδί σας για να τον κατακτήσει και αν χρειαστεί μπορείτε να τον αναπροσαρμόσετε.

 1.Διάγραμμα επίτευξης στόχων, το οποίο να συμπεριλαμβάνει ορισμένα βασικά σημεία κλειδιά: 1.το στόχο 2. το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα 3. αναλυτικό σχέδιο για την επίτευξη του στόχου 4.χρονοδιάγραμμα 5.πρόβλεψη για τις αναγκαίες αναπροσαρμογές. και τοποθετήστε το σε εμφανές σημείο στο δωμάτιό του.

 2.Δώστε κίνητρα αλλά προσοχή στις ανταμοιβές Προτιμήστε τα ενδογενή κίνητρα και λιγότερο τα εξωγενή κίνητρα.

Συζητήστε για το πρόβλημα αυτό και με άλλους Συγκεντρώστε πληροφορίες Αναζητήστε μεγαλύτερη υποστήριξη

Α)Φροντίστε το συντομότερο δυνατό να βρεθείτε μόνοι μαζί του και να του μεταφέρετε όσα έχετε μάθει. Β)Καθησυχάστε την αγωνία του παιδιού σας σχετικά με την νοημοσύνη του λέγοντάς του είναι πολύ έξυπνο. Γ)Απαντήστε στις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια και ενθαρρύνετε να σας μιλήσει για τους φόβους και τα άλλα συναισθήματα.

 Η πιο σωστή επικοινωνία με το παιδί σας είναι η ειλικρίνεια.  Φροντίστε να ενημερώνετε διαρκώς το παιδί σας για κάθε τι που το αφορά.  Αν το παιδί δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα τις πληροφορίες που θα του δώσετε προφορικά, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε και άλλα μέσα π.χ.εικόνες,σχέδια η σχεδιαγράμματα.

Ενθαρρύνετέ τα, μιλώντας τους,από την αρχή για τον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν.

 Φροντίστε να πληροφορήσετε τους συγγενείς σας ότι η νοημοσύνη του παιδιού σας είναι φυσιολογική και ότι δεν χρειάζεται να του συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι στα άλλα παιδιά.

1.Μια φορά την εβδομάδα να κάθεστε μαζί και να συζητάτε αναλυτικά την οικογενειακή ζωή σας 2.Να προσέχετε τη γλώσσα του σώματος και τις υπόλοιπες μη λεκτικές ενδείξεις. 3.Φροντίστε οι συζητήσεις σας να μη γίνονται όταν βιάζεστε ή είστε κουρασμένοι. 4.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προσπαθήστε να μην κατακρίνετε το συντρο σας.