ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.
Advertisements

Ο ΙΝΔΟΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Μυκηναϊκός πολιτισμός Η θρησκεία και η γραφή των Μυκηναίων
5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
H λατρεια των θεων στην Αρχ.Ελλαδα Ναοι-Βωμοι Ο θεσμοΣ τηΣ ικεσιαΣ
Μέγας Κωνσταντίνος ( μ. Χ
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Α΄.
Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία.
14. Η ορθόδοξη άσκηση Σελίδες
Κατά την Παλαιά Διαθήκη, ο σκοπός της δημιουργίας του ανθρώπου είναι... α. να φθάσει σε κοινωνία με τον Θεό β. να επιβληθεί στη γυναίκα γ. να ενωθεί.
34. Η γιόγκα Σελίδες
14. Αιρέσεις : εσωτερική πληγή της Εκκλησίας
1. Σκοπός του ΜΘ στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν: α) την αντίληψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη σχέση του ανθρώπου με τον.
Πολυμενάκου Ουρανία Θεολόγος καθηγήτρια στο Γεν. Λύκειο Νεάπολης
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ Γ3.
32. Ο Ινδουϊσμός (Α’) Σελίδες
ΣΥΜΒΟΛΑ.
33. Ο Ινδουισμός (B’) Σελίδες
17. Τα σχίσματα τραυματίζουν την ενότητα των χριστιανών
17. Χριστιανικά άσκηση- Μοναχισμός
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.
ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σεμερτζόγλου Γιώργος 10/12/2014 Γ3.
Ινδουϊσμοσ ΘΕ 2: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ Η ιδέα της μετενσάρκωσης, η οποία ως έννοια εισάγεται πρώτη φορά στις Ουπανισάδες (800 πΧ), είναι θεμελιώδης στον Ινδουισμό.
Ο ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: « ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ»
Δ.Ε.32: Ο Ινδουϊσμός (Α).
Αυτόχθονες πληθυσμοί Μενεξιά Στ1..
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Πέτρος ΣΤ’1 P[y.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ.
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
Εβραϊσμός και Ισλάμ Λεωνίδας Κ. 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ2 –
Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές.
Αυτόχθονες λαοί- Πάπουα Όνoμα: Αντριάνα Θεοχαρίδου Tάξη: Στ΄2 Μάθημα: Νέα Ελληνικά.
Πληροφορίες για το «Κάρμα»
Μόδα στον Ινδουισμό Μια εργασία για το μάθημα του Project από τους μαθητές: Νικολόπουλο Αχιλλέα, Παπία Θανάση, Πλάτανο Φώτη και Πούλιο Ηλία Π.Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ.
Η εξέλιξη του Ινδουϊσμού από το 500 π.Χ. και εξής
Η ιστορία της Εκκλησίας και η μελέτη της
Το τέλος του κόσμου στον ινδουισμό
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
7. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΩΝ…
Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη.
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α Β Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο ΒΕΡΑ ΚΑΡΥΩΤΗ Β1 Π.Γ.Ε.Σ.Σ.
ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Παρασκευή Πυρπιρή A2 ΠΓΕΣΣ Κλασσική Μουσική
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ Χριστίνα Φανή.
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Ιερά βιβλία των μεγάλων θρησκειών
Εικόνες αρχαίων κειμένων από τις Βέδες
Η Γιόγκα Εργασία Θρησκευτικών ΒΟΥΧΑΡΑ ΚΛΑΙΡΗ ΔΑΙΛΛΙΔΗ ΜΑΡΘΑ.
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Θρησκείες Άννα Αργυροπούλου 1ο Π.Δ.Σ. Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Άννα Σαββατοπούλου Νάτσιος Σταύρος Παπαχαρίτων Στάθης Χατζηστυλλή Στεφανία.
Ο Ισραηλιτικός κόσμος στα χρόνια του Χριστού
Γκόγκα Ασημένια Ζαχαριάδου Μαρία
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κεφάλαιο 19 Γλώσσες και θρησκείες.
Εικονομαχία Α’ Φάση
OI ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Γρηγόρης, Φώτης ,Μαρία.
Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία
ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1.
Τα αφρικανικά θρησκεύματα
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι κατοικούν στην Ινδία.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ Στον Ινδουισμό πιστεύουν τα τρία τέταρτα περίπου του λαού της Ινδίας. Άρχισε να δημιουργείται το 1000 π.Χ. περίπου, από τους Βραχμάνους, ενώ από το 711 μ.Χ. και μετά, ο Ινδουισμός επηρεάστηκε από θρησκείες άλλων λαών. Η ιστορία του Ινδουισμού περιλαμβάνει έξι περιόδους: Την Προβεδική περίοδο Την Αρία ή Βεδική περίοδο Την Κλασική περίοδο Την Ισλαμική κυριαρχία Την Βρετανική κυριαρχία Την Ινδική ανεξαρτησία

Στον Ινδουισμό έχουν θεοποιηθεί τα ουράνια σώματα, τα φυσικά φαινόμενα, όπως ο Γάγγης ποταμός καθώς και τα περισσότερα ζώα.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2-ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ Οι Ινδουιστές πιστεύουν στις μετενσαρκώσεις, που περιέχονται στις Ιερές Γραφές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι Βέδες, οι Βραχμάνες και οι Ουπανισάδες. Σ’ αυτές περιέχονται τελετουργικές και ασκητικές πρακτικές («γιόγκα»). Οι σπουδαιότερες αιρέσεις του Ινδουισμού είναι των Βισνουϊτών, οι οποίοι λατρεύουν το Βισνού.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ Γιόγκα σημαίνει «ένωση» του ανθρώπου με το θείο στοιχείο. Η γιόγκα βασίζεται σε δύο βασικές ιδέιες: «Στη δυνατότητα του ανθρώπινου νου να μεταβάλλεται». Και στο ότι «ο άνθρωπος δεν είναι πάντα κάτι (δεν έχει σταθερή ταυτότητα)». Ο όρος «γιόγκα» αναφέρεται στις τεχνικές και τα στάδια που θα περάσει για να ενωθεί με το Βράχμαν, τα οποία είναι τρία: Κάρμα γιόγκα Μπάκτι γιόγκα Γνιάνα γιόγκα

Κάρμα σημαίνει πράξη. Οι πράξεις ενός όντως στην προηγούμενη μορφή ύπαρξης, θα καθορίσουν τη μορφή στην οποία θα μεταβεί. Εκτός από ανθρώπινη, μπορεί να είναι και μορφή ζώου ή εντόμου. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, που οδηγούν στη μορφή της μετενσάρκωσής του.

ΕΝΟΤΗΤΑ 4-Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ Στον Ινδουισμό, η γυναίκα έχει θέση μόνο εντός της οικογένειας. Η έλευση του γιου θεωρείται ευλογία, ενώ της κόρης είναι συχνά συνώνυμο της κατάρας. Όσο για τις χήρες, η θέση τους ήταν επικίνδυνη. Υπήρχαν τρεις εναλλακτικές: να ταφούν μαζί με τον νεκρό, να παντρευτούν τον αδελφό του ή να ζήσουν απομονωμένες. Ενάρετη θεωρούνταν η σύζυγος που ακολουθούσε το νεκρό σύζυγο στη νεκρική πυρά και καιγόταν μαζί του.

ΕΝΟΤΗΤΑ 5-ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 1.Η ομοιότητα του Μπράχμαν με το Θεό. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 2.Η ύπαρξη του καλού και του κακού και στις δυο θρησκείες. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 3.Σε αντίστοιχη θέση το Άτμαν του ινδουισμού με το κατ’εικόνα του χριστιανισμού. 4.Ο δρόμος για το θεό και στις δυο θρησκείες είναι η απομάκρυνση από το κακό. 4.Ο δρόμος για το θεό και στις δυο θρησκείες είναι η απομάκρυνση από το κακό. 4.Ο δρόμος για το θεό και στις δυο θρησκείες είναι η απομάκρυνση από το κακό. 5.Η αποδοχή της μεταθανάτιας ζωής και από τις δυο θρησκείες. 5.Η αποδοχή της μεταθανάτιας ζωής και από τις δυο θρησκείες.

Ινδουισμός Χριστιανισμός ΔΙΑΦΟΡΕΣ Ινδουισμός Χριστιανισμός 1. Δαιδαλώδης θρησκεία. 1.Συγκροτημένη θρησκεία. 2.Μετενσάρκωση. 2.Μεταθανάτια ζωή. 3.Πολυθεϊσμός. 3.Μονοθεϊσμός. 4.Πνεύμα ανθρωποκεντρισμού. 4.Πνεύμα θεανθρωποκεντρισμού. 5.Η τελειότητα του ανθρώπου→αναισθησία. 5.Η τελειότητα του ανθρώπου→ευαισθησία. 6.Θεοποίηση της φύσης. 6.Κτιστός κόσμος. 7.Όχι στην διαιώνιση της ύπαρξης. 7.Ναι στη σωτηρία του υλικοπνευματικού κόσμου. 8. Ένωση του νου με το Άτμαν. 8. Ψυχοσωματική ένωση με το Θεό.

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: Ο ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Από το 19ο αι. υπό τους Βρετανούς ο Ινδουισμός ήλθε σε επαφή με τη Δύση και το Χριστιανισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβίωση κάποιων από τις παραδόσεις του. Ένα από τα μεγάλα ονόματα αυτής της αναβίωσης είναι ο Μαχάτμα Γκάντι ο ελευθερωτής της Ινδίας από τη βρετανική κατοχή. Σήμερα, μετά από απομόνωση αιώνων, γίνεται προσπάθεια εξάπλωσης του σ' όλες τις Ηπείρους.

ΤΣΙΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΗΣΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΙΣΚΟΥ ΘΩΜΑΗ ΤΣΙΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΝΤΑ ΕΙΡΗΝΗ