Ο ρόλος των γονέων στον παιδικό αθλητισμό Γούδας Μάριος ΕΠΕΑΕΚ : ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
Παιδικοί Σταθμοί Αγίας Παρασκευής «Βάζοντας όρια στα παιδιά»
Μέρος Α΄ - Έρευνα •Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου, στα οποία έχει γίνει χρήση υπολογιστών.
Παρουσίαση από τους μαθητές της 5Α Τάξης Anna Thomas Οι απόψεις των παιδιών και των δασκάλων για τη σχολική στολή.
Σχολές Γονέων. Φορέα Υλοποίησης • Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ … ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Ευθύνες Σχολείου και Οικογένειας στην πρόληψη Παραβατικής Συμπεριφοράς των παιδιών μας … Δ. Μικελλίδης.
Η Ψυχολογία της άθλησης μελετά τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του σε σχέση με την άθληση. Εφαρμόζεται σε συμβουλευτικό επίπεδο (σε αθλητικούς ομίλους ή.
ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Ανάπτυξη θετικών στάσεων προς τη Φυσική Αγωγή
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών
Αυτοεκτίμηση Σεβασμός Αγάπη
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ.
Δασκάλες: Βούλα Τζιαούρη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΥΡΙΔΕΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Μελετώντας το πρώτο διάγραμμα όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι μέσα στην οικογένεια υπάρχει διάκριση σε όλους τους τομείς δήλωσαν περισσότεροι ότι.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Διαχείριση της σχολικής τάξης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
<< EY AΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ>>
Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12
 Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από το πρόγραμμα.  Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη χρονιά στο σχολείο χρειάζονται χρόνο για.
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίες:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Τα τελευταία χρόνια τα σωματεία οργανώνουν τα τμήματα υποδομών δημιουργώντας ακαδημίες με νεαρούς επίδοξους.
Παρουσίαση Δ.Σ.Μελισσοκομείου
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες- ΣΚΙ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΕΦΗΒΟ ΑΓΟΡΙ - ΚΟΡΙΤΣΙ 5o γενικό λύκειο Ηρακλείου ΔΙΔ. ΕΤΟΣ: Β. ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ομάδα εργασίας Μάριος.
Η Διδασκαλία της Πετοσφαίρισης
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ 17 Ασίκη Ζωή / 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης.
Προπονώντας Γυναίκες & Άντρες
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
Επηρεάζοντας έμμεσα το πρόβλημα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 024 ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ Διδάσκοντες.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;; «Είναι Ένα Από Τα Μικρά Μυστικά Του Ελέγχου Της Σκέψης. Ο Θετικός Αυτοδιάλογος Βοηθάει Τους Αθλητές/τριες Να Βρίσκονται.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
Σύστημα Αξιολόγησης Προπονητικής Συμπεριφοράς # CBAS #
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Κατά τη διάρκεια της κρίσης
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
1ο Λύκειο Πετρούπολης (Μάιος 2016)
Επίλυση Συγκρούσεων στον Εργασιακό Χώρο των Εκπαιδευτικών με την Αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Τεχνικής Παιχνίδι Ρόλων.
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ως οπλο επικοινωνιας
Έρευνα για την ενδοσχολική βία και καλές πρακτικές
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΠΑΚΑΒ ΑΘΗΝΑ 9/12/17 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΠΟΝΗΤΗΣ ΣΕΓΑΣ.
Ο κλασικός Αθλητισμός στο Δημοτικό Σχολείο
ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Ο Παιδοκτόνος Ελληνικός Αθλητισμός
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Εισαγωγή στο coaching Eπιχειρησιακό coaching για επαγγελματίες και στελέχη Αναπτυξιακή εκπαίδευση Συμβουλευτική και mentoring για τεχνικές επιχειρήσεις.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ρόλος των γονέων στον παιδικό αθλητισμό Γούδας Μάριος ΕΠΕΑΕΚ : ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 13 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α)

Θέματα Διάλεξης Βασικές αρχές 5 τύποι γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα Η συνάντηση με τους γονείς

Δηλώσεις αθλητών Oι γονείς μου ήταν τόσο ευαισθητοποιημένοι στον τρόποπου με υποστήριζαν ώστε δεν με άφησαν ποτέ να χάσω την αυτοπεποίθησή μου. Μου επαναλάμβαναν συνεχώς να παίζω με τον ίδιο τρόπο και με βεβαίωναν ότι τελικά όλα θα πάνε καλά. Και τους πίστεψα Jimmy Connors

Δηλώσεις αθλητών Οφείλω πολλά στον τρόπο που με μεγάλωσαν οι γονείς μου. Ο πατέρας μου ήταν πολύ προσεκτικός στα να αντιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και όταν έχανα και όταν κέρδιζα. Όταν μου έκανε κριτική δεν ήταν ποτέ για το αποτέλεσμα του αγώνα αλλά για το ότι δεν είχα κάνει συγκεκριμένα πράγματα σωστά. Αλλά ποτέ με άσχημο τρόπο. Ποτέ δεν πήγα σε ένα αγώνα φοβούμενη για το πώς θα αντιδράσει αν έχανα Chris Evert

Βασικές αρχές Οι μικροί αθλητές/τριες δεν είναι μικρογραφία των μεγάλων Οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαίωμα κάθε παιδιού να αναπτύξει στο μέγιστο το αθλητικό δυναμικό του σε ένα κλίμα όπου δίνεται έμφαση στη –Συμμετοχή –Προσωπική ανάπτυξη –Διασκέδαση

Βασικές αρχές Ερωτήσεις για τους γονείς Μπορούν να σας εμπιστευτούν το παιδί τους; Μπορούν να παραδεχτούν τις αδυναμίες του; Μπορούν να δεχτούν τις επιτυχίες των παιδιών τους; Μπορούν να δεχτούν τις απογοητεύσεις των παιδιών τους;

Βασικές αρχές Ερωτήσεις για τους γονείς Μπορούν οι γονείς να δείξουν στο παιδί τους ότι έχουν αυτοέλεγχο; Μπορούν να αφιερώσουν χρόνο στο παιδί τους; Μπορούν οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις;

5 τύποι γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα 1. Αδιάφοροι γονείς Βρες την αιτία Μη βιαστείς να τους κρίνεις Εξήγησέ τους την αξία του αθλητισμού Εξήγησέ τους ότι τα παιδιά θα ωφεληθούν από το ενδιαφέρον τους Προσκάλεσέ τους σε εκδηλώσεις της ομάδας

5 τύποι γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα 2. Υπέρ – κριτικοί γονείς Δείξε τους τη συμπεριφορά τους Εξήγησε ότι η συνεχής κριτική προκαλεί στρες στα παιδιά Εξήγησε ότι ο έπαινος και η ενθάρρυνση φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα Δείξε τρόπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

5 τύποι γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα 3. Υπέρ – εκδηλωτικοί γονείς στον αγώνα Μην αντιδικήσεις μαζί του Σε μία διακοπή εξήγησέ του ήρεμα ότι αποτελεί κακό παράδειγμα για τα παιδιά και ότι αυξάνει την ένταση Ζήτησε από άλλους γονείς να τον πείσουν σε αυτό το θέμα Ανέθεσέ του κάποια ευθύνη πχ κράτημα στατιστικής – γραμματεία. Αυτό θα δώσει κάποια αίσθηση υπευθυνότητας.

5 τύποι γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα 4. Γονείς προπονητές Μην αντιδικήσεις μαζί του Ζήτα από τους αθλητές/τριες να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε σένα μόνο για καλύτερα αποτελέσματα Ήρεμα εξήγησε στον γονέα ότι εκτιμάς το ενδιαφέρον του αλλά έτσι δημιουργείται πρόβλημα στους αθλητές/τριες γιατί έτσι δέχονται πληροφορίες από πολλές πλευρές και αυτό δημιουργεί σύγχυση.

5 τύποι γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα 5. Υπερπροστατευτικοί γονείς Ελάτωσε την πιθανότητα τραυματισμού Εξήγησε τους κανόνες του παιχνιδιού Εξήγησε τα μέτρα ασφαλείας που έχεις πάρει Αναγνώρισε το ενδιαφέρον Δείξε το δικό σου ενδιαφέρον

Η συνάντηση με τους γονείς Σκοπός της συνάντησης: –Να βελτιώσει την κατανόηση των γονέων για τον παιδικό αθλητισμό –Προγραμματισμός –Στην αρχή της περιόδου –Χρησιμοποίησε προσκλήσεις –Γράψε το σκοπό και το περιεχόμενο

Η συνάντηση με τους γονείς Περιεχόμενο της συνάντησης (5’) –Δείξε ότι εκτιμάς το ενδιαφέρον τους –Ευχαρίστησε για τη συμμετοχή –Δώσε πληροφορίες για τον εαυτό σου –Καθόρισε το σκοπό της συνάντησης

Η συνάντηση με τους γονείς Σκοποί του παιδικού αθλητισμού (10’) –Ρώτησε ποιοι νομίζουν ότι είναι οι σκοποί –Τόνισε την ανθρώπινη ανάπτυξη

Η συνάντηση με τους γονείς Παρουσίαση του προγράμματος –Εξοπλισμός –‘Ωρα διάρκεια, μέρος προπονήσεων –Προπονητικός σχεδιασμός –Κανόνες συμπεριφοράς –Ιατρικές εξετάσεις –Άλλες εκδηλώσεις

Η συνάντηση με τους γονείς Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του προπονητή –Έμφαση στην πολύπλευρη ανάπτυξη του δυναμικού των παιδιών –Θετική προσέγγιση

Η συνάντηση με τους γονείς Ο ρόλος και οι υποχρέωσεις των γονέων –Συμβουλευτικός προς τα παιδιά για το επίπεδο ανταγωνισμού και την επιλογή σπορ και απασχόλησης –Κίνδυνοι ταύτισης με τά παιδιά –Οι βασικές ερωτήσεις για τους γονείς –Κανόνες για τη συμπεριφορά (των γονέων) στις προπονήσεις και στους αγώνες

Η συνάντηση με τους γονείς Ενδεικτικοί κανόνες συμπεριφοράς γονέων –Στους αγώνες οι γονείς θα πρέπει να στέκονται στις προκαθορισμένες θέσεις και να μην παρεμβαίνουν ή να μην παρεμποδίζουν με κανένα τρόπο το έργο του προπονητή –Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι γονείς δεν θα πρέπει να δίνουν οδηγίες ή να σκούν κριτική στα παιδιά –Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν υποτιμητικά σχόλια προς τους αντιπάλους και τους διαιτητές.

Η συνάντηση με τους γονείς Σχέσεις προπονητή – γονέων –Καθορίστε τις ημέρες/ ώρες στις οποίες θα είστε διαθέσιμος –Καθορίστε τους επιθημητούς τρόπους επικοινωνίας –Καθορίστε τα θέματα για τα οποία είστε διατεθειμένος να βοηθήσετε

Θέμα για συζήτηση Ένας από τους νεαρούς αθλητές της παιδικής ομάδας στην οποία είστε προπονητής σας λέει ότι ο πατέρας του είπε ότι πρέπει να σταματήσει από την ομάδα γιατί δεν βλέπει κανένα μέλλον για αυτόν στον αθλητισμό. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

Βιβλιογραφία Smoll, F.L. (1993). Enhancing coach – parent relationships in youth sports. In J. M. Williams (Ed.), Applied Sport Psycholog (pp ). Mountain View, CA: Mayfield.