Κοστολόγηση Μάθημα 19
Έλεγχος του κόστους τροφίμων ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Εξάγει συμπεράσματα από το αποτέλεσμα του ελέγχου της κουζίνας Επεξηγεί τον τρόπο χειρισμού του φαγητού του προσωπικού και δωρεάν γευμάτων σε σχέση με το ποσοστό κόστους τροφίμων
Παράγοντες Αύξησης του Κόστους των Τροφίμων Υπερβολικές Μερίδες Σπατάλη Υλικών Χαμηλές τιμές πωλήσης Διαφοροποίηση των τιμών αγοράς Λανθασμένη χρήση των περισσευμάτων
Παράδειγμα: Το φαγητό του προσωπικού μπορεί να επηρεάσει το κόστος των υλικών Α) Υπολογισμός κόστους κουζίνας για τον Αύγουστο 2009 € € % Πωλήσεις τροφίμων 20000 100 Αρχικό απόθεμα 1/8/2009 850 + τρόφιμα στην κουζίνα 8000 8850 - τελικό απόθεμα 31/8/2009 600 κατανάλωση τροφίμων 8250 - τρόφιμα στο μπάρ 50 = κόστος υλικών 8200 41 Μεικτό κέρδος 11800 59
Αν το κόστος φαγητού του προσωπικό για τον Αύγουστο ήταν €400, τότε το κόστος της κουζίνας θα διαφοροποιηθεί ως εξής: Β) Υπολογισμός κόστους κουζίνας για τον Αύγουστο 2009 € € % Πωλήσεις τροφίμων 20000 100 Αρχικό απόθεμα 1/8/2009 850 + τρόφιμα στην κουζίνα 8000 8850 - τελικό απόθεμα 31/8/2009 600 κατανάλωση τροφίμων 8250 - τρόφιμα στο μπάρ 50 φαγητό προσωπικού 400 = κόστος υλικών 7800 39 Μεικτό κέρδος 12200 61
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ: Εξάγει συμπεράσματα από το αποτέλεσμα του ελέγχου της κουζίνας Επεξηγεί τον τρόπο χειρισμού του φαγητού του προσωπικού και δωρεάν γευμάτων σε σχέση με το ποσοστό κόστους τροφίμων
Εργασία στη τάξη: Να ονομάσετε τους πέντε (5) παράγοντες αύξησης του ποσοστού κόστους των τροφίμων και να εξηγήσετε δύο (2) από αυτούς. Τα γεύματα του προσωπικού σε ποια έξοδα συμπεριλαμβάνονται και από ποιο κόστος αφαιρείται;
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Ασκήσεις 9 και 11 στις σελίδες 103 και 104 του βιβλίου της κοστολόγησης σας