Κοστολόγηση Μάθημα 1ον
Εισαγωγή ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός να: Ορίζει την Κοστολόγηση. Εξηγεί τη σημασία της κοστολόγησης για τη βιωσιμότητα των επισιτιστικών επιχειρήσεων
Α. ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Είναι ή διαδικασία κατά τη οποία καθορίζονται οι τιμές κόστους των διαφόρων φαγητών και ποτών που σερβίρει ένα εστιατόριο
Β. ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Είναι η ικανότητα της διεύθυνσης να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο κόστος των φαγητών και ποτών με σκοπό το κέρδος.
Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα) 15% Εργασίες (στην τάξη και κατ’ οίκον) και τετράδιο 10% Μελέτες 10% Προσκόμιση και παρουσίαση από το/τη μαθητή/τρια σχετικών με το μάθημα άρθρων από εφημερίδες ή περιοδικά 5% Σύνολο 100% Τελική Γραπτή Εξέταση ΤΕΞΕΤ
Δ. Τι περιλαμβάνει το μάθημα Γενικές αρχές κοστολόγησης και ελέγχου Μονάδες μέτρησης τροφίμων και ποτών Αγορές τροφίμων και ποτών Παραλαβή τροφίμων και ποτών Αποθήκευση τροφίμων και ποτών Έκδοση τροφίμων και ποτών Έλεγχος μερίδας φαγητών Κοστολόγηση μερίδας φαγητών Έλεγχος κόστους τροφίμων Έλεγχος πωλήσεων του μπαρ Η Πληροφορική στον έλεγχο τροφίμων και ποτών
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Αναφέρετε διάφορους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων για τους οποίους είναι απαραίτητη η κοστολόγηση.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ: Ορισμός Κοστολόγησης. Σημασία της κοστολόγησης