ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
…γεννά απορίες!! Μια βόλτα στο δάσος…
Advertisements

Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
2.7 Χημική αντίδραση.
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
Γ΄ Θετικής Κατεύθυνσης
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βιοτεχνολογία.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Άνθρωπος και Περιβάλλον
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Eπιμέλεια Νίκος Μαρκουλάκης Χημικός.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Φωτοσύνθεση-Αναπνοή Ε. Λιαναντωνάκη Βιολόγος.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Οι σημερινοί ρυθμοί κατανάλωσης ορυκτών.
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Βιολογία Α Γυμνασίου Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών Οι οργανισμοί τρέφονται.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Μέτρηση pH διαλυμάτων οξέων και βάσεων Βαθμονόμηση pH-μέτρου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου
Μουσικό Σχολείο Σερρών Μάθημα: Βιολογία Τάξη: Α΄ Λυκείου
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
Μείγματα.
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΑΝΑΠΝΟΗ Οι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια και την εξασφαλίζουν με τη διάσπαση της γλυκόζης Κυτταρική αναπνοή Σειρά αντιδράσεων διάσπασης που γίνονται.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι είναι : κάθε τι που βρίσκετε στη φύση είτε πρόκειται για άψυχα υλικά είτε πρόκειται για οργανισμούς. π.χ. βουνά ,ποτάμια , ο αέρας.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
ΚΥΤΤΑΡΟ.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης Συνεργάτης του ΕΚΦΕ

Περιεχόμενα Διδακτικοί Στόχοι Μέθοδος διδασκαλίας Διδακτικό πλαίσιο - Προσανατολισμός Παρουσίαση νέας γνώσης Επεξεργασία Εφαρμογές – Προεκτάσεις / Δραστηριότητες Αξιολόγηση

Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος του μαθήματος, ο μαθητής θα πρέπει: Να μπορεί να ξεχωρίζει τους μύκητες από άλλους οργανισμούς σε μία εικόνα ή φωτογραφία. Να μπορεί να αναφέρει τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που τους διακρίνουν από άλλες κατηγορίες οργανισμών. Να γνωρίζει το ρόλο των μυκήτων στην καθημερινή του ζωή αλλά και στη φύση γενικότερα. Να μπορεί να περιγράψει τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης.

Μύκητες Ξεχωριστό Βασίλειο. Δεν ανήκουν ούτε στα ζώα, ούτε στα πρωτόζωα, ούτε στα βακτήρια Μονοκύτταρα και πολυκύτταρα είδη Ετερότροφοι Μύκητες Ευκαρυωτικοί οργανισμοί Παράσιτα φυτών και ζώων Ποικίλο μέγεθος, από αρκετά μεγάλο (π.χ. μανιτάρια) έως μικροσκοπικό (π.χ. ζύμες) Αποικοδομητές οργανικής ύλης (σαπροβιοτικοί) Ζουν συμβιωτικά με φύκη (λειχήνες) ή και με ανώτερα φυτά

Σημασία μυκήτων για τον άνθρωπο και τη φύση γενικότερα Παραγωγή σημαντικών προϊόντων διατροφής Βιοτεχνολογική παραγωγή φαρμάκων Είδη διατροφής

Αρνητικές επιδράσεις των μυκήτων Αλλεργικές αντιδράσεις Δηλητηριάσεις Ασθένειες στον άνθρωπο, σε ζώα και φυτά Αποικοδόμηση οργανικής ύλης (σήψη)

Αλκοολική ζύμωση Ορισμένοι οργανισμοί, όπως οι μύκητες, εξασφαλίζουν την ενέργεια που χρειάζονται, χωρίς να χρησιμοποιούν οξυγόνο (αναερόβια αναπνοή). Μερικοί μονοκύτταροι μύκητες, όπως οι ζυμομύκητες, μετατρέπουν τη γλυκόζη σε οινόπνευμα (αλκοόλη) και διοξείδιο του άνθρακα. Με αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται ενέργεια. Η διαδικασία αυτή είναι ένα είδος αναερόβιας αναπνοής και ονομάζεται αλκοολική ζύμωση. Προϊόν αλκοολικής ζύμωσης είναι και το κρασί το οποίο προέρχεται από το μούστο, που είναι πλούσιος σε γλυκόζη.

Η συνολική αντίδραση C6H12O6 CH3CH2OH+2CO2

Δραστηριότητα «Είναι ζωντανή η μαγιά;» Δραστηριότητα «Είναι ζωντανή η μαγιά;» Όργανα και υλικά: Ένα υδατόλουτρο Μία κωνική φιάλη Λίγη ξερή μαγιά. Λίγη ζάχαρη. Χλιαρό νερό. Ένας λαστιχένιος σωλήνας Δύο μικρά ποτηράκια Διάλυμα Ca(OH)2

Εκτέλεση του πειράματος Σε κωνική φιάλη με πλάγια έξοδο προσαρμόζουμε το λαστιχένιο σωλήνα. Προσθέτουμε μέχρι τη μέση χλιαρό νερό, ζάχαρη και μισό φακελάκι μαγιά. Φράζουμε την κωνική φιάλη με πώμα ώστε η έξοδος του αερίου να γίνεται από τον προσαρμοσμένο λαστιχένιο σωλήνα. Μετά λίγα λεπτά αρχίζει η αλκοολική ζύμωση. Παρατηρούμε την απελευθέρωση CO2 και αισθανόμαστε την χαρακτηριστική οσμή της αιθανόλης. Σε δύο μικρά ποτηράκια προσθέτουμε 20 ml διαλύματος Ca(OH)2. Στο ένα ποτηράκι φυσάμε με ένα καλαμάκι μέχρι να θολώσει το διάλυμα από το σχηματισμό CaCO3. Στο άλλο ποτηράκι οδηγούμε το λαστιχένιο σωλήνα ώστε να διαβιβάζεται το CO2 που απελευθερώνεται από την φιάλη της αλκοολικής ζύμωσης. Μετά από λίγη ώρα παρατηρούμε το χαρακτηριστικό θόλωμα που οφείλεται στο σχηματισμό CaCO3. Μπορούμε με ανατομική βελόνα να πάρουμε δείγμα από την κωνική φιάλη και να παρατηρήσουμε τους ζυμομήκυτες στο μικροσκόπιο.

Τι παρατηρείτε; Πώς εξηγείτε τα διάφορα αποτελέσματα; ……………………………………………………………………………………… Ποιο αέριο παράγεται κατά την αντίδραση; Συμπληρώστε το διάγραμμα που ακολουθεί. + +

Όταν φτιάχνεις ψωμί, αν απλώς αναμίξεις το αλεύρι με το νερό και τα άλλα συστατικά, η ζύμη δε φουσκώνει και το ψωμί γίνεται επίπεδο και σκληρό. Αν βάλεις στη ζύμη μαγιά, το ψωμί θα φουσκώσει και το ψωμί θα γίνει πιο μαλακό και αφράτο. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς η μαγιά βοηθάει το ψωμί να φουσκώσει; ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………...