Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει την απορρυπαντική δράση του σαπουνιού, δημιουργεί εύκολα «πουρί» στις σωληνώσεις και στις οικιακές συσκευές. Η συνολική σκληρότητα του νερού οφείλεται στα διαλυμένα σε αυτό άλατα (χλωριούχα, θεϊκά, ανθρακικά κ.λ.π.). Για τον προσδιορισμό της συνολικής σκληρότητας του νερού χρησιμοποιείται ένας δείκτης σκληρότητας, ο οποίος δεσμεύει ένα μέρος των ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου και σχηματίζει ασταθή, έγχρωμη, σύμπλοκη ένωση. Στη συνέχεια προσθέτουμε με προχοϊδα το αντιδραστήριο συμπλοκομετρίας. Το αντιδραστήριο αυτό δεσμεύει όλα τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου , που δεν έχουν δεσμευτεί από το δείκτη και μετά αποσπά και τα δεσμευμένα από το δείκτη. Έτσι ο δείκτης απελευθερώνεται από τα ιόντα και αλλάζει χρώμα και αυτό σημαίνει το τέλος της ογκομέτρησης. Από τα ml του αντιδραστηρίου που καταναλώσαμε υπολογίζεται η σκληρότητα του νερού.

2 Μέτρηση της σκληρότητας του νερού του Πηνειού
Μέτρηση της σκληρότητας του νερού του Πηνειού

3 1. Παραλαμβάνουμε δείγμα νερού από τον Πηνειό
1. Παραλαμβάνουμε δείγμα νερού από τον Πηνειό

4 2. Διηθούμε το δείγμα ώστε να γίνει διαυγές
2. Διηθούμε το δείγμα ώστε να γίνει διαυγές

5 3. Με τη χρήση του ογκομετρικού κυλίνδρου παίρνουμε 100 mL από το δείγμα

6 4. Προσθέτουμε ένα δισκίο από τον δείκτη σκληρότητας
4. Προσθέτουμε ένα δισκίο από τον δείκτη σκληρότητας

7 5. Ανακινούμε καλά την κωνική φιάλη μέχρι να διαλυθεί πλήρως το δισκίο
5. Ανακινούμε καλά την κωνική φιάλη μέχρι να διαλυθεί πλήρως το δισκίο. Παρατηρούμε το χρώμα του προκύπτοντος διαλύματος.

8 6. Προσθέτουμε 2 ml πυκνού διαλύματος αμμωνίας (ΝΗ3) στο διάλυμα που προέκυψε οπότε παρατηρούμε το χρώμα του διαλύματος να αλλάζει και να γίνεται βυσινί

9 Προσθέτουμε στη προχοϊδα το αντιδραστήριο συμπλοκομετρίας (στο πείραμά μας χρησιμοποιήσαμε το EDTA).

10 8. Ογκομετρούμε : δηλαδή προσθέτουμε σιγά-σιγά, ρυθμίζοντας τη στρόφιγγα της προχοϊδας, από το αντιδραστήριο της συμπλοκομετρίας μέσα στο διάλυμα της κωνικής φιάλης.

11 9. Σταματούμε τη προσθήκη του αντιδραστηρίου όταν πραγματοποιηθεί η αλλαγή του χρώματος του διαλύματος της κωνικής φιάλης σε πράσινο

12 10. Μετρούμε τη ποσότητα του αντιδραστηρίου συμπλοκομετρίας που χρησιμοποιήσαμε.

13 11. Υπολογίζουμε τη σκληρότητα του νερού :
Πολλαπλασιάζουμε τον όγκο του διαλύματος που προσθέσαμε x 10 οπότε βρίσκουμε την σκληρότητα του νερού σε mg CaCO3 ανά λίτρο, περίπου 317mg . Συμπέρασμα : Το νερό του Πηνειού δεν είναι σκληρό


Κατέβασμα ppt "Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google