1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Τμήμα Α1 Α. Μ. Β. Π. Β. Γ. Γ. Μ. Γ. Α.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

Ελένη Μαρτσέλου Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου
Ιστορία του ψωμιού.
KYKΛAΔITIKΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΗΝΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ.
2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου
Άνοιξη Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται. Τα φυτά ανθίζουν, τα ζώα ζευγαρώνουν. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός. Άνοιξη έχουμε τον.
Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ Αριάμ Μπακρί.
Δημητριακά.
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μακελλαράκη Σταυρούλα
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Η πυραμίδα της διατροφής
Ανεμομυλος & Ανεμογεννητρια
1 Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σαν μαργαριτάρι..
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
‘ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ’ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…
Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά.
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τροπική ζώνη.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Βασίλης Κασόλας Α’1 Καθηγήτρια κα Ε. Μπίσα 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ 4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ: A’ TMHMA: 1o
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Οι μήνες Ένας χρόνος έχει 12 μήνες.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Από το σποράκι στο …..ψωμί!!!» Σχ. έτος
Πωσ φτιαχονταν το ψωμι.
ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
8ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού Τμήμα Β’2
Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
Επιμέλεια εργασίας Α. Α. Π. Α. Μ. Β. Δ. Γ. Σ. Γ.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Ξ ΈΒΑΘΟ Τ ΗΓΆΝΙΣΜΑ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
Παραδοσιακά επαγγέλματα
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
5200 π.χ μ.Χ.  Σκοπός καλλιέργειας καρπό - καρπό - βιομάζα.
Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!! Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο.
Ενέργεια.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ Γ΄ΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΖΗΣΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ.
Αύγουστος 2009 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
6o Δ Σ Πετρούπολης.
9/θ Δημοτικό Σχολείο 3o Αριδαίας
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Τα έθιμα των μηνών Μέλη ομάδας :.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οι μήνες Ένας χρόνος έχει 12 μήνες.
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Οι ερημικές περιοχές της Γης καταλαμβάνουν το 1/3 της ξηράς.
ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ψωμιού από τη σπορά μέχρι το αχνιστό καρβέλι. 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Τμήμα Α1 Α. Μ. Β. Π. Β. Γ. Γ. Μ. Γ. Α. Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μπίσα Ευγενία

Το ψωμί : είναι βασικό είδος, διατροφής, συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή είναι βασική τροφή του κάθε Έλληνα , ταυτίστηκε με την επάρκεια αγαθών και η έλλειψη του με την πείνα δεν έλειψε από το ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι τις μεγάλες γιορτές και τις μεγάλες στιγμές τους ελληνικού βίου συνδέθηκε με έθιμα, προλήψεις, παρατηρήματα και όρισε την πραγματική και άπιστη φιλία.

Από το σιτάρι στο ψωμί Στάδια της διαδικασίας: Σπορά Θερισμός Αλώνισμα Λίχνισμα Άλεσμα Προζύμι Ζύμωμα Φούρνισμα

Σπορά Η σπορά ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Χρησιμοποιούσαν ξύλινο άροτρο. Μόνο το υνί ήτανε σιδερένιο. Ένα δεύτερο εργαλείο για τη σπορά ήταν ο ζυγός. Το όργωμα γινόταν από δύο ζώα.

Θερισμός Το θέρος γινότανε τον Ιούνιο (Θεριστής) . Έπρεπε να ξεραθούν τα στάχυα και να ωριμάσει ο καρπός . Επιστρατεύονταν όλα τα μέλη της οικογένειας. Για εργαλεία είχαν τα χέρια τους και ένα γυριστό δρεπάνι.

Αλώνισμα Το αλώνισμα γινόταν τον Ιούλιο (Αλωνάρης). Τα αλώνια τα έφτιαχναν στις κορυφές για να φυσάει βοριάς. Δύο ή και περισσότερα ζώα – ζεμένα- ποδοπατούσαν για ώρες τα γεννήματα.

Λίχνισμα Το αλωνικό το πετούσαν ψηλά να παίρνει ο αέρας το ελαφρύ άχυρο. Ο καρπός έπεφτε στα πόδια των λιχνιστάδων. Κοσκίνιζαν τον καρπό με το δριμόνι (κόσκινο) Τέλος ήταν το σάκιασμα του καρπού.

Άλεσμα Το άλεσμα γινόταν με τη χρήση χειρόμυλου ή στο νερόμυλο, ανεμόμυλο, κυλινδρόμυλο για να πάρουν στο τέλος το αλεύρι

Το προζύμι Το προζύμι δίνει στο ψωμί : όγκο άρωμα γεύση Το προζύμι δίνει στο ψωμί : όγκο άρωμα γεύση Είναι η βάση του ψωμιού και γίνεται με νερό και αλεύρι.

Ζύμωμα Είναι το στάδιο που τα υλικά συνδυάζονται σε ομοιόμορφη μάζα. Η ωρίμανση του ζυμαριού γίνεται πιέζοντας με δύναμη το ζυμάρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος και με τα δύο χέρια.

Θερμοκρασία Το ζυμάρι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 20-25 βαθμούς κελσίου. Συνεχίζει να ωριμάζει σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Με τη ζέστη οι ζυμομύκητες αναπτύσσονται κάνοντας το ζυμάρι να φουσκώσει.

Φούρνισμα Όταν φούσκωνε το ζυμάρι, το ψήσιμο γινόταν σε καμένο ξυλόφουρνο ή στη γάστρα.  

Ευχαριστούμε πολύ!!!