ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 για το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης
Advertisements

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Η.Π.Α)
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΟΜΑΔΑ 1 ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ.
Ανταρκτική Η παγωμένη ήπειρος!!!.
Η Μεσόγειος θάλασσα Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο
Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
Ο πλανήτης ΓΗ Ήπειροι, Ωκεανοί και Θάλασσες
Ένα ταξίδι από τις Άνδεις στον Αμαζόνιο
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ Εργασια Γεωγραφιας Α Γυμνασιο
Η ΧΑΒΑΗ Η Χαβάη αποτελεί ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο συνεχίζει να αυξάνει σε έκταση λόγω της συνεχιζόμενης ροής λάβας, ειδικότερα από.
Γ1.2 Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
MEΓαλοι θαλασσοποροι 1ο Π.Π.Γ.Α – Τμήμα Α1
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ Η Νέα Γουινέα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας. Το νησί έχει έκταση 786,000.
Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
Β 4.2 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ Στην πραγματικότητα, ούτε στις μέρες μας μπορούμε να περιγράψουμε με βεβαιότητα το εσωτερικό της Γης. Αυτό είναι λογικό, αν.
Κάνε κλικ στη χώρα που σε ενδιαφέρει…
ΒΟΥΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤ2.
James Cook Ο James Cook ήταν βρετανός θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
3ο ΜΑΘΗΜΑ Μελετώντας τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο
Οι Θάλασσες της Ευρώπης
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
Ήπειροι και ωκεανοί υδρόγειος= γη +ύδωρ
Παγκόσμιος Χάρτης.
Βόρεια Αμερική.
ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Φερδινάνδος Μαγγελάνος
Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΩΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ.
ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Σονίλα Τζεχαλίου Άνδεις. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΤΜΗΜΑ A3 Σχολικό έτος: Καθηγητής: Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Η κατανομή των Ηπείρων και των Ωκεανών Ωκεανοί και θάλασσες Ούρδας Ιωάννης
Β΄Ενότητα Το φυσικό περιβάλλον. Κεφάλαιο 7: Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών Γη – Ο «γαλάζιος» πλανήτης Οι θάλασσες καλύπτουν τα 7/10 της γήινης.
Κεφάλαιο 39 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Β. Αμερικής.
Ομάδα 4 η : Σιαφάκας Σπύρος Νικολάου Ευαγγελία Νικολακάκου Σοφία Σκαρλάτος Μενέλαος.
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
Η ήπειρος που θα εξερευνήσουμε
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
Το κλίμα.
Κεφάλαιο 8 Ωκεανοί και θάλασσες.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
7. Η κατανομη των ηπειρων και των ωκεανων
ΜΑΘΗΜΑ 14 Η Μεσόγειος θάλασσα
Ειρηνικός Ωκεανός Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομα του, από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη.
Βασίλης Α. 1Ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ2 2016
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ.
Η Υδρόγειος Ήπειροι και Ωκεανοί.
Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
Ευρώπη.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΡΙΝΙΚΟ Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο και είναι η μεγαλύτερη μάζα νερού στη γη. Εκτείνεται στο ένα τρίτο της επιφάνειας της γης με 179.700.000 χμ² από τη Βερίγγειο θάλασσα στην Αρκτική, μέχρι την Θάλασσα του Ρος στην Ανταρκτική. Στα δυτικά διαβρέχει την Ασία και την Αυστραλία και στα ανατολικά την Αμερική. Στον Ειρηνικό βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των θαλασσών της γης, 10.911 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην τάφρο των Μαριανών (Mariana Trench). Στον Ειρηνικό βρίσκονται 25.000 νησιά (περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα νησιά του κόσμου), η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται κάτω από τον ισημερινό.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Βρίσκεται μεταξύ της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ασίας. Όταν ο Μαγγελάνος έφτασε στον μετέπειτα ομώνυμο κόλπο, στη Γη του Πυρός, βρέθηκε μπροστά σε μια απέραντη θαλάσσια έκταση, άγνωστη ως τότε. Ο Ισπανός Μπαλμπόα ονόμασε τον Ειρηνικό ωκεανό "Νότια θάλασσα", γιατί πίστευε πως βρίσκεται στα νότια του Ατλαντικού. Στα νησιά, αλλά και στα νερά του, υπάρχουν πολλά ενεργά ηφαίστεια, τα μεγαλύτερα από τα οποία βρίσκονται στη Χαβάη, όπου ξεκινούν από βάθος 6.000 μ. και εκτοξεύουν τη λάβα τους σε ύψος 4.200 μ. Αποτελεί τη μισή σχεδόν επιφάνεια της ολικής θαλάσσιας επιφάνειας της γης και είναι ο πιο βαθύς από όλους τους ωκεανούς, έχει βάθος 4.200 μ. και το μέχρι τώρα γνωστό μεγαλύτερο βάθος του είναι περίπου 10.000 μ. λίγο έξω απ' τις Φιλιππίνες, γνωστό ως η τάφρος ή η άβυσσος των Φιλιππίνων, ενώ μετρήθηκε βάθος 11.033 μέτρων, στην άβυσσο των Μαριάννων νήσων, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μαγγελάνος, χρησιμοποιώντας ως βοήθημά του τον παγκόσμιο χάρτη που είχε σχεδιάσει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1516, ξεκίνησε για να πραγματοποιήσει τον περίπλου της γης. Το 1519 οι Ισπανοί του χορηγούν πέντε πλοία και πλήρωμα 239 ανδρών και ξεκινώντας από τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, αφού πέρασε τον Ατλαντικό προχώρησε στη συνέχεια νότια και έφτασε στις 21 Οκτωβρίου 1520 στη Γη του Πυρός, στο νοτιότερο άκρο της Αμερικής. Μετά από αρκετές προσπάθειες να ανακαλύψει πέρασμα, κατόρθωσε να ανακαλύψει το στενό, που πήρε το όνομά του, τον "πορθμό του Μαγγελάνου". Βγαίνοντας στον ωκεανό τον συνάντησε παραδόξως ήρεμο, καίτοι μαστίζεται συχνά από θύελλες και τυφώνες, γι' αυτό και τον ονόμασε Ειρηνικό. Αφού κατόρθωσε να τον διαπλεύσει και να φτάσει στις Φιλιππίνες προσπάθησε να προσηλυτίσει τους ντόπιους. Η προσπάθειά του, αν και είχε επιτυχία, επέφερε ως αποτέλεσμα το θάνατό του, καθώς σκοτώθηκε μαχόμενος εναντίον των ιθαγενών του νησιού Ματάν.

Κοραλλιογενή νησιά Σε πολλές περιοχές του αναπτύσσονται, σε αντίθεση με τον Ατλαντικό, και του προσδίδουν σπουδαία στρατιωτική σημασία, ολόκληρα νησιά από κοράλλια νησιά, τα γνωστά κοραλλιογενή, τα οποία παρατηρούνται σε μέρη όπου η μέση θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού δεν κατεβαίνει κάτω από τους 20° C και τους πιο ψυχρούς μήνες. Τα πλέον σημαντικά εκτείνονται στη ΒΑ παραλία της Αυστραλίας, με πλάτος 30-50 και 80-140 χλμ. και σε μήκος 2.000 χλμ. Αξιόλογα συμπλέγματα είναι της Μελανησίας, Μικρονησίας, Πολυνησίας -νησιά Σολομώντα, Φίτζι, Σάντα Κρουζ, Κουκ, Τοκελάου, Γκουάμ, Χαβάη, Σαμόα, Παλάο, Καρολίνες. Μεγαλύτερα είναι τα νησιά της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

ΚΛΙΜΑ Τα ασιατικά και αυστραλιανά παράλια, προς Δ, έχουν ωκεάνιο κλίμα, επειδή δέχονται θαλάσσιους ανέμους, ενώ τα αμερικανικά, προς Α, έχουν ηπειρωτικό κλίμα, εξαιτίας των χερσαίων ανέμων που δέχονται. Μεγάλη σπουδαιότητα για τη ναυτιλία στον Ειρηνικό έχουν οι άνεμοί του. Τα δυτικά παράλια εξάλλου έχουν βροχές λιγότερες από τα ανατολικά, γιατί οι μουσώνες εξουδετερώνουν τους δυτικούς ανέμους. Τα νερά του Ειρηνικού παρέχουν συνθήκες ζωής ευνοϊκές. Εκτός από τα κοράλλια και τα φύκια, υπάρχει και αφθονία ψαριών σε σολομούς, ρέγκες, σκουμπριά και φάλαινες, που αλιεύονται από μεγάλους αλιευτικούς στόλους.

ΓΙΑ ΣΑΣ