Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Μεσόγειος θάλασσα Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Μεσόγειος θάλασσα Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Μεσόγειος θάλασσα Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο
Μαθήματα

2

3 Μεσόγειος θάλασσα Σχεδόν κλειστή θάλασσα.
Επικοινωνεί με τρία ανοίγματα: Δυο φυσικά ο πορθμός του Γιβραλτάρ  Ατλαντικός ωκεανός τα στενά Ελλησπόντου – Βοσπόρου  Μαύρη θάλασσα Ένα τεχνητό (ανθρώπινη επέμβαση)  η διώρυγα του Σουέζ  Ερυθρά θάλασσα

4 Το Γιβραλτάρ (Αγγλικά: Gibraltar, στα Ισπανικά προφέρεται Χιμπραλτάρ) είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης περίπου 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου και συγκεκριμένα της Ανδαλουσίας που αποτελεί όμως υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

5

6 Διώρυγα του Σουέζ Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ. που, προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, φθάνει τα 190 χλμ.. Έχει μέγιστο πλάτος, σε ορισμένα σημεία, μ. και βάθος 11,60 μ. Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορά - Νότο τον ισθμό του Σουέζ ,ενώνοντας τη Μεσόγειο θάλασσα με την Ερυθρά θάλασσα. Αρχίζει από το Πορτ Σάιντ, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Ερυθράς.

7 Λίγα λόγια για τη διώρυγα του Σουέζ
το 1854 ο Γάλλος διπλωμάτης και μηχανικός Κόμης Φερδινάνδος Λεσσέψ που κέντρισε το ενδιαφέρον του Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Σαΐντ Πασά παίρνει την εντολή της κατασκευής (διάνοιξης) και ξεκινάει το έργο. Το 1858 η συσταθείσα κατασκευαστική εταιρεία καταφέρνει την συνυπογραφή συμβολαίου για 99 χρόνια εκμετάλλευσης και στη συνέχεια την παραχώρησή της στην Αίγυπτο. Και έτσι φθάνουμε στις 25 Απριλίου του 1869 όπου και ολοκληρώνεται η διάνοιξη και στις 17 Νοεμβρίου 1869 δίνεται ελεύθερη στην ναυσιπλοΐα όπου και πραγματοποιούνται τελικά τα επίσημα εγκαίνια. Το συνολικό κόστος της κατασκευής της έφθασε τα τότε 100 εκατομμύρια δολάρια. Στην κατασκευή της συμμετείχαν και Έλληνες Δωδεκανήσιοι από την Κάσο και το Καστελόριζο κάποιοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή.

8

9 21 Μεσογειακά κράτη 4 Ασιατικά 5 Αφρικανικά 12 Ευρωπαϊκά

10 Τα πέντε μεγαλύτερα νησιά:
Σικελία > Σαρδηνία > Κύπρος > Κορσική > Κρήτη

11

12

13


Κατέβασμα ppt "Η Μεσόγειος θάλασσα Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google