Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» «Η Πρόληψη Τόπος Συνάντησης και Συναπάντησης για τη Συνερασία,
Advertisements

5ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΟΕΛΜΕΚ - ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ (π. Απόστολος)
Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Dr Λάουρα Mαράτου-Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, EΚΚΕ.
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Ικανότητες και δεξιότητες.
Το Φύλο και ο Εγκέφαλος. Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ 
Κοινωνικοποίηση Πανταζάκου Χριστίνα.
Αθλητισμός και γυναίκες. Ομοιότητες ανάμεσα σε αθλητές των δύο φύλων Ισχυρά παρακινούμενοι και προσανατολισμένοι στην επίτευξη Ισχυρά παρακινούμενοι και.
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών ΣΕΠ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΦΥΡΚ 295: ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ Παπαγεωργίου Γ. Εαρινό
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Νεοφιλελεύθερος μύθος κ παιδική ηλικία Αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας: γνώση και εξουσία.
1.4 Ο πολιτικός - Οι ιδιότητες του πολιτικού
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γιάννης Πεχτελίδης 12/4/2017.
Στερεότυπα των φύλων στην οικογένεια και στην εκπαίδευση
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
1 Ενότητα 5: Ταυτότητες στη Διασπορά – Η περίπτωση εφήβων με μεταναστευτικό υπόβαθρο Διδάσκων: Χρήστος Γκόβαρης Τμήμα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
Mάθημα 2ο Η ανάπτυξη των ΜΜΕ. Από την Επικοινωνία στα μαζικά Μέσα Ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» αναφέρεται σε μέσα που έχουν οργανωθεί για να μεταδίδουν.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Στην Αμερική από το 1940 – 1960 κυριαρχούσε το υπόδειγμα σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά. Στην Ελλάδα το υπόδειγμα αυτό εμφανίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.
Μάθημα 1ο ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.
Τα επαγγέλματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;
ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
ΦΥΛΛΟ.
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πελτέκης Χρήστος Α’4.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Εκπαίδευση και μειονότητες
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΞΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα

Κοινωνική Ανισότητα Η κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα εκφραζόταν διαχρονικά, σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες που γνωρίζουμε, και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να εκφράζεται στις περισσότερες κοινωνίες και σήμερα, με τη θεσμική ή/και ιδεολογική ανδρική ανωτερότητα και αντίστροφα, τη γυναικεία κατωτερότητα, σε όλα τα επίπεδα και πεδία της κοινωνικο-οικονομικής ζωής.

Κοινωνική Ανισότητα Οι άνδρες κατείχαν παραδοσιακά, και σήμερα εξακολουθούν στις περισσότερες κοινωνίες που γνωρίζουμε, να κατέχουν την εξουσία σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, ιδεολογικό, κλπ.

Γιατί υπάρχει ανισότητα; Η ανισότητα αυτή μεταξύ των δύο φύλων, εκφραζόμενη σε όλες της τις διαστάσεις, ήταν -και στις περισσότερες κοινωνίες παραμένει: από τη μια πλευρά, θεσμικά ή/και νομικά κατοχυρωμένη –όπως για παράδειγμα ο περιορισμός στη εκπαίδευση των γυναικών, στη συμμετοχή τους στην πολιτική (που ίσχυε και στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγες δεκαετίες), και από την άλλη πλευρά, ιδεολογικά αιτιολογημένη, με βάση το διαχρονικό και διαπολιτισμικό επιχείρημα ότι η ανισότητα αυτή είναι «φυσική» ή «βιολογικά προκαθορισμένη».

Η Θεωρία της Βιολογικής Προσέγγισης Οι ψυχολογικές ιδιότητες, οι κλίσεις και οι ικανότητες των αγοριών και των κοριτσιών αποδίδονται σε έμφυτες ιδιότητες που συνδέονται με τις ανατομικές διαφορές των φύλων.

Άσκηση   Κατονόμασε ορισμένα χαρακτηριστικά σου που θεωρείς ότι σε ξεχωρίζουν από ένα άτομο του άλλου φύλου.    Ποια από αυτά θεωρείς βιολογικά καθορισμένα;

Βιολογική Προσέγγιση Οι υποστηρικτές της βιολογικής προσέγγισης στηρίζουν τα επιχειρήματά τους σχετικά με τις έμφυλες διαφορές στη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ θηλυκού και αρσενικού εγκεφάλου. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στο μέγεθος, την εξειδίκευση των ημισφαιρίων αλλά και την οργάνωση του εγκεφάλου. Οι διαφορές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση διαφορετικών ικανοτήτων ανάλογα με το φύλο, αλλά όχι διαφορές στη νοημοσύνη

Βιολογική Προσέγγιση οι γυναίκες μπορούν να ταιριάξουν πιο γρήγορα όμοια αντικείμενα, θυμούνται πιο εύκολα αντικείμενα, έχουν μεγαλύτερες ικανότητες διάκρισης χρωμάτων, καλύτερη λεκτική ευφράδεια και μνήμη και είναι καλύτερες σε απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς.

Βιολογική Προσέγγιση Από την άλλη, οι άνδρες έχουν καλύτερη αντίληψη της οπτικής του χώρου, είναι πιο ικανοί σε δοκιμασίες που απαιτούν τη νοητική περιστροφή αντικειμένων, είναι πιο ακριβείς/ εύστοχοι σε κινητικές δεξιότητες που έχουν να κάνουν με ρίψη αντικειμένων, μπορούν πιο εύκολα να διακρίνουν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα από μια εικόνα με περίπλοκα σχήματα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στη μαθηματική σκέψη.

Βιολογική Προσέγγιση ο άνδρας αξιολογούνταν και αξιολογείται ως «βιολογικά ισχυρότερος», κυρίως γιατί υπερτερεί σε σωματικό όγκο και μυϊκή δύναμη, αλλά και γιατί κατά πολλούς είναι και διανοητικά ανώτερος, ενώ η γυναίκα αξιολογούνταν και αξιολογείται ως «βιολογικά αδύναμη» γιατί είναι σωματικά μικρότερη, αλλά κυρίως γιατί είναι ιδιαίτερα ανίσχυρη όταν εγκυμονεί, γεννά και μεγαλώνει παιδιά, και γιατί, πάλι κατά ορισμένους, είναι και διανοητικά κατώτερη.

Βιολογική Προσέγγιση ο μεν άνδρας, ως «σωματικά ισχυρότερος», αναλαμβάνει την προστασία της γυναίκας και της οικογένειας που δημιουργεί με αυτή (ή αυτές), με όλα αυτή η προστασία συνεπάγεται (θέση κυριαρχίας μέσα και έξω από την οικογένεια, άσκησης εξουσίας στο δημόσιο βίο, θέση εξουσίας σε επίπεδο εκπαίδευσης, εργασίας, άσκησης πολιτικής, κλπ.), η δε γυναίκα, ως «σωματικά ανίσχυρη», περιορίζεται στα του «οίκου», στη δημιουργία και φροντίδα της οικογένειας και των μελών της και στα λοιπά καθήκοντα που σχετίζονται με το σπίτι.

Άσκηση Εσύ πιστεύεις ότι η βιολογική διαφορά αυτόματα οδηγεί και στην κοινωνική διαφορά ή ανισότητα; Αιτιολόγησε την άποψή σου.

Η θεωρία της κοινωνικής εκμάθησης των ρόλων Δίνει έμφαση στην καθοριστική επίδραση της κοινωνίας στην κατασκευή του φύλου Κοινωνικοποίηση

Σχολιάστε τη φωτογραφία

Σχολιάστε τη φωτογραφία