ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Advertisements

Μάθημα 2ο 20/10/2012.
Αλέξανδρος ο Μέγας Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς της ιστορίας, που σε ηλικία μόλις 33.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Γιώργος Τζήκας Τάξη Στ’2. Ο Τζον Λοκ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1632 και πέθανε τον Οκτώβριο του Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του Αγγλικού.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Στάση λεωφορείου Πατησίων: Λυσσιατρείο, τρόλεϊ 313,11, 5, 14
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ κεφάλαιο 2 κατανοώντας τα πράγματα
Επιστημονική Διημερίδα «ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ»
Κατευθύνσεις της Θεωρίας της Επιστήμης Τι χαρακτηρίζει τη διαδικασία της διαμόρφωσης θεωριών Ποιες ερευνητικές μέθοδοι της ταιριάζουν Ποιος είναι εν γένει.
Φιλοσοφικές Σχολές της σκέψης
Η κριτική του ορθού λόγου
ΤΕΧΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Μαριάμ Μακάρ Ορέστης Μπίτρο
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Κυριότερες θεματικές περιοχές και αντίστοιχες περίοδοι Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας 1. Η προφορική παράδοση υπάρχει πολύ πριν τα έπη 2. Οι συγγραφείς.
2ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας Σχ. έτ
Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
Φρίντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel)
Νεοελληνική λογοτεχνία
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Κωνσταντινίδης Ίβο Μπαλάφα Δήμητρα - Δηώ
Ολίβια Σοβίνσκα Μαριλένα Χωριανοπούλου Οδυσσέας Ψαρράς
«Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων Γ' Γυμνασίου
Ιστορία Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την ανθρώπινη παρούσα εποχή.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Ο χρόνος στην Πατερική σκέψη έχει έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα, αφού χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του ανθρώπου στην.
Θαλής ο Μιλήσιος (640 ή 624 π.Χ π.Χ.)
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Γ. Μαυρομμάτης.  Στην προηγούμενη διάλεξη παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με το μάθημα  Όπως είπαμε, η ανθρώπινη γεωγραφία είναι ένα.
Διδάσκουσα: Λέκτορας Μαρία Δασκολιά
Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία Ενότητα 1η: Τι είναι η Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία; Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Ιστορία της φιλοσοφίας: Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης Σ. Σταυριανέας Τμήμα Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών 14/10/2015.
Φιλοσοφία της ελληνιστικής εποχής και της ύστερης αρχαιότητας Επικούρειοι, Στωικοί, Σκεπτικοί, Περιπατητικοί, Νεοπλατωνικοί.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΔΥΣΗ. Περίοδοι της Δυτικής Φιλοσοφίας Πέντε μεγάλες ενότητες Από τον 1ο ως τον 5ο αιώνα, όπου ορίζονται η χριστιανική πίστη και.
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία. Ενότητα 2η: Η έννοια του ορθού Λόγου. Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 1: Εισαγωγική στην επιστήμη της ψυχολογίας-Ιστορική αναδρομή Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης.
« Αρχαία Ελληνικά από πρωτότυπο, Γ’ Λυκείου»
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
Σωκρατησ: βιοσ και η Διδασκαλια Ενοσ Μεγαλου Φιλοσοφου
ΠΙΝΑΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
Επίκ. Καθηγήτρια Ελένη Λεοντσίνη, Τομέας Φιλοσοφίας,
Το ευ ζην απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Νεοελληνική Ιστορία. Εισαγωγικά 1η Συνάντηση 5/10/20126
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Το ερώτημα για τη δυνατότητα της γνώσης – Αρχαίος σκεπτικισμός
ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Η Επιτακτικότητα του Ανθρωπισμού
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ : ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΡΧ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Νεότερη ποίηση Από την εισαγωγή του σχολικού βιβλίου Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, β’ τεύχος (σελ )
ΗΘΙΚοσ προβληματισμοΣ & ηθικη επιστημη
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018.
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
Επιμέλεια-παρουσίαση
Ο χώρος και τα όρια της Φιλοσοφίας
Κεφάλαιο 1 Ο Πολιτισμός των Ελλήνων. Τι είναι πολιτισμός; Πολιτισμός είναι οτιδήποτε δημιουργεί ο άνθρωπος, δηλαδή η γλώσσα, η παιδεία, η θρησκεία, οι.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η φιλοσοφική δραστηριότητα δε βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Τα φιλοσοφικά ερωτήματα έχουν να κάνουν με σταθερά και υπερχρονικά δεδομένα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται και η έμφαση που τους δίνεται ποικίλει από εποχή σε εποχή, από πολιτισμό σε πολιτισμό.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (600-500 Π.Χ) 1.Προσωκρατικοί φιλόσοφοι (τίθενται για πρώτη φορά μεταφυσικά ή οντολογικά ερωτήματα) 2. Οι σοφιστές 3. Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 4. Μετακλασική φιλοσοφία : Ελληνιστική (300π.Χ. – 500 μ.Χ.) Ακαδημία (σχολή Πλάτωνα) Περίπατος (σχολή Αριστοτέλη) Κυνικοί (Αντισθένης) Στωικοί (Ζήνων) Επίκουρος (Κήπος) Σκεπτικοί (Πύρρων ο Ηλείος, Αρκεσίλαος) Νεοπλατωνικοί (Πλωτίνος, Υπατία)

Β. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (500-1400μ.Χ) Πατερική φιλοσοφία (Αυγουστίνος, Βοήθιος) Σχολαστική φιλοσοφία (Θωμάς Ακινάτης)

Γ. Νεότερη Φιλοσοφία (1400/1600- μέσα 19ου αιώνα) Φιλοσοφία της Ανναγέννησης (Μακιαβέλι, Μπρούνο, Μονταίνι, Μορ) Εποχή των μεγάλων συστημάτων (Ντεκάρτ, Σπινόζα, Μπέικον, Λοκ, Χιουμ) Διαφωτισμός Κλασικός (γερμανικός) ιδεαλισμός (Καντ) Μεταιδεαλισμός

Δ. Σύγχρονη Φιλοσοφία (μέσα 19ου αιώνα έως σήμερα) Φιλοσοφία της ζωής (Κίρκεγκορ, Νίτσε, Μπερξόν) Θετικισμός (Βιτγκενστάιν, Ράσελ) Σύγχρονος εμπειρισμός (Στιούαρτ Μιλ) Ωφελιμισμός – Φιλελευθερισμός (Μπένθαμ, Στιούαρτ Μιλ) Μαρξισμός – Διαλεκτικός υλισμός (Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν)

Πραγματισμός Νεοκαντιανισμός Φαινομενολογία Υπαρξισμός (Κίρκεγκορ, Γιάσπερς, Χάιντεγκερ, Σαρτρ) Στρουκτουραλισμός Αναλυτική φιλοσοφία της επιστήμης Ερμηνευτική Σημειωτική (Έκο)

Συμπέρασμα: «Η φιλοσοφία είναι η εποχή της βαλμένη σε έννοιες». (Χέγκελ) Τα φιλοσοφικά ερωτήματα καθορίζονται από την εποχή και την κοινωνία μέσα στην οποία τίθενται. Επίσης, μελετώντας την ιστορία της φιλοσοφίας μπορούμε να γνωρίσουμε την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου πνεύματος που δημιουργεί τον πολιτισμό. Γεραρχάκη Άρτεμις, 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου