Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία Ενότητα 1η: Τι είναι η Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία; Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία Ενότητα 1η: Τι είναι η Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία; Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία Ενότητα 1η: Τι είναι η Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία; Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Φιλοσοφίας

2 2 Τίτλος Ενότητας Σκοποί ενότητας Έννοια του φυσικού δικαίου. Έννοια της ηθικής φιλοσοφίας. Κινήματα που αντιπροσωπεύουν την ηθική φιλοσοφία.

3 3 Τίτλος Ενότητας Nεότερη Ηθική Φιλοσοφία: Η αφετηρία αυτή της φιλοσοφίας ανάγεται στο κίνημα του Ανθρωπισμού. Το κεντρικό παράγγελμα της νεότερης ηθικής φιλοσοφίας είναι η έννοια του φυσικού δικαίου.

4 4 Τίτλος Ενότητας Έννοια φυσικού δικαίου: Το φυσικό δίκαιο είναι εκείνο που σηματοδοτεί την νεότερη εποχή, είναι όρος της νεότερης ηθικής φιλοσοφίας. Το δίκαιο και η ηθική συναρμονίζονται και συνυπάρχουν. Στον τομέα της ηθικής υπάγεται και η έννοια της ελευθερίας.

5 5 Τίτλος Ενότητας Διάκριση φυσικού δικαίου σε: Α) Βρετανική γραμμή (Χομπς). Β) Ευρωπαϊκή γραμμή (Καρτέσιος, Σέλινγκ, Ρουσσώ).

6 6 Τίτλος Ενότητας Ηθική Φιλοσοφία: Η Ηθική Φιλοσοφία διακρίνεται ανά εποχές και πολιτισμούς σε: 1. Μεσαιωνική. 2. Σύγχρονη. 3. Νεώτερη

7 7 Τίτλος Ενότητας Σχολαστικισμός: Προσπάθεια να κανείς τον Αυγουστίνο, επί παραδείγματι, με τον Αριστοτέλη. Ο Θεός ταυτίζεται με την έννοια του απόλυτα ορθολογικού όντος. Ο Θεός είναι παν- αγαθός και παν- σοφός. Παρατίθεται σε μία μυστικιστική μεσαιωνική σκέψη με εκφραστή μάλλον τον Γουλιέλμο του Όκαμ. Στον Όκαμ, ο Θεός είναι παντοδύναμος. Εισάγεται η έννοια της θέλησης και της ισχύος. Συνεπώς, ο κόσμος είναι έτσι για εκείνους που πιστεύουν στον Θεό, γιατί το θέλησε ο Θεός.

8 8 Τίτλος Ενότητας Ιδεαλισμός: Ο Ιδεαλισμός είναι ο δρόμος για να βρει η φιλοσοφία μία απόλυτη αλήθεια να την διατρέξει.

9 9 Τίτλος Ενότητας Ανθρωπισμός: Ο Ανθρωπισμός μας επαναφέρει στην αρχαία σκέψη. Οι άνθρωποι που θέλουν να μάθουν κάτι, ανοίγονται σε διαφορετικά μοντέλα λόγου. Αυτό που αρχίζει να ψάχνει είναι ποια η αλήθεια έξω από τον άνθρωπο.

10 Τέλος Ενότητας

11 11 Τίτλος Ενότητας Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

12 Σημειώματα

13 13 Τίτλος Ενότητας Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου Το παρόν έργο αποτελεί την 1 η έκδοση Χ.ΥΖ.

14 14 Τίτλος Ενότητας Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Παρούσης Μιχαήλ. «Νεώτερη Ηθική Φιλοσοφία, Τι είναι η Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία; ». Έκδοση: 1.0. Πάτρα 2015. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: https://eclass.upatras.gr/modules/document/document.php?course=PH IL1901

15 15 Τίτλος Ενότητας Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

16 16 Τίτλος Ενότητας Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:  το Σημείωμα Αναφοράς  το Σημείωμα Αδειοδότησης  τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων  το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

17 17 Τίτλος Ενότητας Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (2/2) Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: 1. Αρετές και συμφέροντα (μτφρ., επιμέλεια: Δ. Δρόσος), Αθήνα: Σαββάλας, 2008. 2. JamesRachels&StuartRachels, TheElementsofMoralPhilosophy. McGrawHill, 2009. 3. Σ. Βιρβιδάκης, Η υφή της ηθική πραγματικότητας. Αθήνα: LeaderBooks, 2009. 4. Φ. ΑΛΕΣΙΟ, Ιστορια της Νεώτερης Φιλοσοφίας, Αθήνα 2012 5. Ο. Ο ΝΗΛ, Κατασκευές του Λόγου, Αθήνα 2011 6. Τζ. ΝΤΡΑΙΒΕΡ, Ηθικη Φιλοσοφία, Αθήνα 2010 7. J. Rawls, Lectures on the History of Moral Philosophy, Harvard 2000 8. J.B. Schneewind, The Invention of Autonomy, CUB 1998


Κατέβασμα ppt "Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία Ενότητα 1η: Τι είναι η Νεότερη Ηθική Φιλοσοφία; Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google