Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο χώρος και τα όρια της Φιλοσοφίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο χώρος και τα όρια της Φιλοσοφίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο χώρος και τα όρια της Φιλοσοφίας

2 Γειτνίαση της φιλοσοφίας με τις επιστήμες (από το ένα μέρος) και με τις τέχνες (από το άλλο μέρος). Ρευστότητα ορίων. Αναλυτική φιλοσοφία, Ηπειρωτική φιλοσοφία Αναλυτική φιλοσοφία (κατηγορείται ότι μιμείται τις θετικές επιστήμες) Ηπειρωτική φιλοσοφία (κατηγορείται ότι μιμείται τη λογοτεχνία)

3 Σκληρός πυρήνας της φιλοσοφίας με σαφή όρια
Σκληρός πυρήνας της φιλοσοφίας με σαφή όρια. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας δεν περιλαμβάνονται οι κοινωνιολογίζουσες ή ιστορικίζουσες προσπάθειες άρθρωσης ενός μεταθεωρητικού λόγου οι οποίες όμως εμπλουτίζουν τη φιλοσοφία με προβληματικές και ερωτήματα.

4 Πώς προσδιορίζεται ο χώρος της φιλοσοφίας;
Ο χώρος των «οριακών» προβλημάτων για τη γνώση Τα προβλήματα αυτά δεν εντάσσονται σε κάποια επιστημονική περιοχή.

5 Οριακά προβλήματα: i.Το είναι και η γνώση του Τι υπάρχει, πώς υπάρχει και πώς γνωρίζεται; (οντολογικά και γνωσιολογικά ερωτήματα) ii.Ανεξάρτητη ύπαρξη εννοιών και αληθειών δεοντολογικής υφής iii. Σχέση συνείδησης και ύλης

6 αιτιοκρατική ή όχι πορεία του κόσμου
v. ελευθερία βούλησης και προσωπικής ευθύνης (συνδέεται με το προηγούμενο: εάν το σύμπαν είναι αιτιοκρατικά δομημένο μπορεί κάποιος να βούλεται ελεύθερα;

7 Δυνατότητα απάντησης ;
Η φιλοσοφία δεν προσφέρει μονοσήμαντες απαντήσεις Δημιουργία «εννοιολογικών μορφωμάτων» που λειτουργούν ως εναλλακτικές απαντητικές εκδοχές. Τα εν λόγω εννοιολογικά μορφώματα οφείλουν να είναι εσωτερικά συνεπή.


Κατέβασμα ppt "Ο χώρος και τα όρια της Φιλοσοφίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google