Συνείδηση Τι είναι συνείδηση;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) 1o μέρος
Sketchpad Χρήση του λογισμικού ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Π.Κ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Στέλλα-Μαρία Βασιλείου Λειτουργός Πανεπιστημίου Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και Προβολής Τομέας Διεθνών Σχέσεων ΥΕΔΣ.
Ασκήσεις Συνδυαστικής
 Αυδίκου Χριστίνα  Γιουμούκης Παναγιώτης  Κιντσάκης Θάνος  Πάπιστας Γιάννης.
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο Γνωστικά εργαλεία θεωρούνται οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να.
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
ΤΙΤΛΟΣ: CAAS (Cognitive-Aptitude-Assessment-Software) ΕΠΙΠΕΔΟ: Παιδιά δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Educational Help. Inc ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: CD-ROM.
Αντανάκλαση Συναισθήματος
Αυτορυθμιζόμενη μάθηση
Στο λειτουργικό σύστημα Windows, υπάρχουν εικονίδια (icons) τα οποία αναπαριστούν τις διάφορες οντότητες (φυλαγμένες πληροφορίες, προγράμματα που κάνουν.
Βασικοί μηχανισμοί όρασης
David Hume
Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – MS Windows – Περιβάλλον εργασίας
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Συλλογισμοί Οι σκέψεις μας τείνουν να είναι οργανωμένες.
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι. Δεν είναι δυνατό να θεωρήσουμε όλα τα είδη μάθησης συνδυαστικά. Σε περίπλοκες καταστάσεις οι οργανισμοί φαίνεται.
Η προσοχή είναι μία κεντρική λειτουργία του γνωστικού συστήματος.
ΣΥΝΟΛΑ.
Μέθοδοι έρευνας.
Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό
Αυτόματα εστιασμένη προσοχή (covert attention)
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 5: Γνωριμία με το Λογισμικό
Μνήμη Η ικανότητα αποθήκευσης και ανάσυρσης πληροφοριών στη διάρκεια του χρόνου Μια πολύπλοκη και δυναμική διαδικασία, ποικιλόμορφη και συναισθηματικά.
Δημιουργία πειράματος Θα σας ζητηθεί να σχεδιάσετε ένα πείραμα που να διερευνά μία υπόθεση. Θα πρέπει να είστε σε θέση να: χειριστείτε τις μεταβλητές,
Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων. Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας.
PSY 301 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ανοιχτές δεξιότητες Δεξιότητες που πραγματοποιούνται σε ένα μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον και απαιτεί από τους εκτελεστές να προσαρμόσουν τις.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Παραδείγματα Διδάσκουσα: Ζαχαρούλα Σμυρναίου,
Περίπλοκη μάθηση και γνωστικές παράμετροι
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Οι βασικές διεργασίες: Κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάσυρση.
Λειτουργικά Συστήματα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Λήμμα άντλησης Πως αποφασίζουμε αποδεικνύουμε ότι μία γλώσσα δεν είναι κανονική; Δυσκολότερο από την απόδειξη ότι μια γλώσσα είναι κανονική. Γενικότερο.
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
Άκουσμα Διαδικτυακό λογισμικό για αλλόφωνους μαθητές με δραστηριότητες για την κατανόηση προφορικού λόγου.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εισαγωγή στην Ψυχολογία
ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εφαρμογές Πληροφορικής
Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
Το μοντέλο πελάτη - εξυπηρετητή
Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
Μπαινει πρωτη η μελαχροινη.
Σταυρούλα Σαμαρτζή και Σμαράγδα Καζή Τμήμα Ψυχολογίας
Γενικά χαρακτηριστικά
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Άκουσμα Διαδικτυακό λογισμικό για αλλόφωνους μαθητές με δραστηριότητες για την κατανόηση προφορικού λόγου.
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Αποσυνδετικές διαταραχές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συνείδηση Τι είναι συνείδηση; Στις αρχές της ψυχολογίας η συνείδηση αντιπροσώπευε το «νου». Η επικράτηση του συμπεριφορισμού στην ψυχολογία οδήγησε στην αγνόηση της μελέτης της συνείδησης, αν και οι ίδιοι οι συμπεριφοριστές μελετούσαν πτυχές της. Σήμερα θεωρούμε ότι η συνείδηση εμπλέκεται σε δύο διεργασίες: Παρακολούθηση του περιβάλλοντός μας 2. Έλεγχος των γνωστικών διεργασιών

Παρακολούθηση περιβάλλοντος Το περιβάλλον μας (εσωτερικό και εξωτερικό) περιέχει πλήθος ερεθισμάτων που μπορούμε να αντιληφθούμε. Ωστόσο η δυνατότητα επεξεργασίας του αντιληπτικού μας συστήματος είναι περιορισμένη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε όλα τα ερεθίσματα την ίδια στιγμή. Η συνείδηση (μέσω της εστίασης της προσοχής) επιλέγει τα ερεθίσματα που επεξεργαζόμαστε. Έτσι δεν έχουμε επίγνωση για τα υπόλοιπα ερεθίσματα. Μία αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει τη συνείδησή μας να «ασχοληθεί» με καινούρια ερεθίσματα, των οποίων δεν είχαμε επίγνωση προηγουμένα.

Σε ένα γραπτό διαγώνισμα καλείστε να απαντήσετε κάποιες ερωτήσεις. Έλεγχος διεργασιών Η επίγνωση των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δεύτερη λειτουργία της συνείδησης, τον έλεγχο και τον προγραμματισμό της συμπεριφοράς. Σε ένα γραπτό διαγώνισμα καλείστε να απαντήσετε κάποιες ερωτήσεις. Για να ανταποκριθείτε σε ένα τέτοιο έργο πρέπει να έχετε επίγνωση των στοιχείων της ερώτησης, και να σχεδιάσετε ένα πλάνο συμπεριφοράς που θα περιλαμβάνει τις σκέψεις που κάνετε πάνω στα ερωτήματα, καθώς και τη διατύπωση αυτών των σκέψεων στο γραπτό σας. Σημειώστε ότι δεν είναι όλες οι συμπεριφορές μας ελεγχόμενες από συνειδητές διεργασίες, ωστόσο και αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν τμήμα της μελέτης της συνείδησης.

Προσυνειδητές αναμνήσεις Η περιορισμένη δυνατότητα του γνωστικού μας συστήματος για ταυτόχρονη επεξεργασία όλων των ερεθισμάτων, σημαίνει ότι κάποια ερεθίσματα βρίσκονται εκτός «συνειδητής επεξεργασίας». Ωστόσο έχουμε κάποια επίγνωση για αυτά τα ερεθίσματα έστω και σε μη συνειδητό επίπεδο (coctail party). Συνεπώς το γνωστικό μας σύστημα έχει πληροφορίες οι οποίες δεν είναι μία δεδομένη στιγμή συνειδητές, αλλά μπορούν να γίνουν. Η μνήμη μας για παράδειγμα περιέχει πολλές πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να τις «φέρουμε» στο συνειδητό μας για επεξεργασία. Όλες οι μνήμες που έχουμε αλλά στις οποίες δεν έχουμε πρόσβαση τη δεδομένη στιγμή, ονομάζονται προσυνειδητές αναμνήσεις.

Ασυνείδητο Ο Φρόυντ υποστήριξε ότι κάποιες σκέψεις, συναισθήματα και ενορμήσεις, δεν είναι ποτέ αντικείμενο συνειδητής επίγνωσης του οργανισμού, ωστόσο μπορεί να έχουν επιδράσεις στη συμπεριφορά μας (παραδρομές, νευρώσεις, κλπ). Ο Helmholtz υποστήριξε ότι οι υπολογισμοί που κάνει το αντιληπτικό μας σύστημα για να βρει την απόσταση ή το χρώμα ενός αντικειμένου είναι ασυνείδητες. Σε μία μελέτη του Bargh και των συνεργατών του (1996) βρέθηκε ότι ο χρόνος που χρειάζονταν τα υποκείμενα να διασχίσουν μία απόσταση ήταν μεγαλύτερος εάν προηγουμένως είχαν ακούσει μία σειρά λέξεων που σχετιζόταν με ηλικιωμένους, από ότι μία σειρά ουδέτερων λέξεων.

Οι αυτόματες δεξιότητες γίνονται χωρίς να απαιτούν την προσοχή μας. Αυτοματισμός Μεγάλη εξάσκηση σε πολύπλοκες συμπεριφορές είναι δυνατόν να τις καταστήσει αυτόματες. Οι αυτόματες δεξιότητες γίνονται χωρίς να απαιτούν την προσοχή μας. Έτσι η συνείδησή μας μπορεί να παρακολουθεί άλλα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Κάποια αλλαγή στο περιβάλλον είναι δυνατόν να μας κάνει να στρέψουμε την προσοχή μας στην αυτόματη διεργασία. Στην εκτέλεση αυτών των δεξιοτήτων θεωρούμε ότι ο έλεγχός τους έχει «αποσυνδεθεί» από τη συνείδησή μας. Η αποσύνδεση είναι συνήθως λειτουργική, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ακραίας αποσύνδεσης (π.χ. στη σχιζοφρένεια).