Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων. Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων. Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων

2 Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας.

3 Γιατί χρειάζεται αυτή η μελέτη; Η γνώση εννοιών από τη Ψυχολογία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την διαδικασία λήψης των αποφάσεων και να την βελτιώσουμε.

4 Τι είναι η Ψυχολογία; Σύμφωνα με τον Miller (1966) είναι η επιστήμη την διανοητικής ζωής. Αυτός ο ορισμός εστιάζει στη μελέτη των διανοητικών λειτουργιών για την εξήγηση της συμπεριφοράς των ατόμων.

5 Τι είναι η Ψυχολογία; Σύμφωνα με τους Ribeaux και Poppleton (1978) Η Ψυχολογία μελετά την συμπεριφορά και την εμπειρία με την χρήση μεθόδων οι οποίες διαρκώς ελέγχονται και εξετάζονται.

6 Διαφορετικές Τάσεις στην Ψυχολογία; Μελέτη των Διανοητικών Διαδικασιών έναντι της Μελέτης της Συμπεριφοράς. Η εξέταση της καταλληλότητας και της αξίας χρησιμοποίησης επιστημονικών μεθόδων όπως γίνεται στις φυσικές επιστήμες.

7 Τρείς βασικές περιοχές έρευνας στην Ψυχολογία Περιγραφικές Θεωρίες (Descriptive). Ερμηνευτικές Θεωρίες (Explanatory). Κανονιστικές Θεωρίες (Prescriptive).

8 Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς (άρα και του τρόπου λήψης των αποφάσεων) ενός ατόμου η γνωστική ψυχολογία αναγνωρίζει την συνεισφορά των...

9 Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Εσωτερικών Διανοητικών Λειτουργιών Της Επίδρασης του Περιβάλλοντος και των Κοινωνικών Εμπειριών του ατόμου.

10 Σύμφωνα με την Γνωστική Ψυχολογία Ένα άτομο είναι ένας επεξεργαστής πληροφοριών. Του οποίου η συμπεριφορά μπορεί να κατανοηθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει.

11 Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας δεδομένων που γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον και τα οποία ερμηνεύονται και αναλύονται.

12 Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Η αντίληψη και ερμηνεία των δεδομένων εξαρτάται από προηγούμενες εμπειρίες. Η αντίληψη των δεδομένων δεν είναι απαραίτητα αντικειμενική.

13 Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Το κάθε άτομο κατασκευάζει το δικό του “κόσμο” (unique world, personal construct).

14 Θυμάστε τα Cognitive Maps?

15 Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Κάθε τέτοιο κατασκεύασμα παίρνει τη μορφή διπολικών χαρακτηρισμών για –πράγματα –ανθρώπους γενικά ή συγκεκριμένα –συναισθήματα, κλπ.

16 Διπολικοί Χαρακτηρισμοί Ζεστός - Ψυχρός Σκληρό - Μαλακό Αγάπη - Μίσος Ωραίο - Άσχημο, κλπ.

17 Τα δεδομένα που λαμβάνει ένα άτομο... ερμηνεύονται με βάση τις “δομές” του δικού του κόσμου, έτσι κάθε δεδομένο ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά άτομα.

18 Παράδειγμα... Όταν χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος από δύο άλλους αυτοί μπορεί να μη συμφωνούν στο εάν ο κρινόμενος είναι “ζεστός ή ψυχρός”

19 Παράδειγμα... Έστω και αν συμφωνούν ότι “αυτός είναι ψυχρός άνθρωπος”, μπορεί κάποιος να θεωρεί θετικό το να είναι ψυχρός και κάποιος όχι.

20 Στύλ Λήψης Αποφάσεων Δεν είναι κάποιο καλύτερο στύλ. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίπτωση. Όλα έχουν τις υποθέσεις τους και τα προβλήματά τους. Γιατί χρειάζεται όμως να γνωρίζουμε γι’ αυτά;

21 Στύλ Λήψης Αποφάσεων Ορθολογικό (Rational) Πολιτικό (Political) Αναβλητικό (Avoidance) Αποφασιστικό (Decisive)

22 Παράδειγμα αγοράς ακινήτου με δάνειο από ένα ζευγάρι… Διαφορετικές εκτιμήσεις...


Κατέβασμα ppt "Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων. Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google