Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συλλογισμοί Οι σκέψεις μας τείνουν να είναι οργανωμένες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συλλογισμοί Οι σκέψεις μας τείνουν να είναι οργανωμένες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συλλογισμοί Οι σκέψεις μας τείνουν να είναι οργανωμένες.
Η οργάνωση αυτή παίρνει συνήθως τη μορφή ενός επιχειρήματος. Το επιχείρημα έχει δύο μέρη: Α. συμπέρασμα Β. λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα

2 Συλλογισμοί Υπάρχουν δύο είδη συλλογισμών
(οργάνωση σκέψεων που οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα): Παραγωγικός συλλογισμός Επαγωγικός συλλογισμός Ένας συλλογισμός μπορεί να είναι παραγωγικά έγκυρος ή όχι. Παραγωγικά έγκυροι είναι οι συλλογισμοί που εάν οι προτάσεις τους είναι αληθείς, τότε το συμπέρασμα του συλλογισμού είναι πάντα έγκυρο. Παράδειγμα Αν «α», τότε «β». Συμπέρασμα: «α», άρα;

3 Παραγωγικός συλλογισμός
Ο παραγωγικός συλλογισμός μπορεί πάντα να καταλήξει σε έγκυρο συμπέρασμα, σύμφωνα με τις προτάσεις του συλλογισμού. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν παραγωγικούς συλλογισμούς, εφαρμόζοντας τους κανόνες της λογικής. Η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι απαραίτητα συνειδητή. Παράδειγμα Είναι το παρακάτω συμπέρασμα έγκυρο; Αν διαβάσω θα περάσω το μάθημα Διαβάζω Άρα, θα περάσω το μάθημα

4 Παραγωγικός συλλογισμός
Ένας συλλογισμός γίνεται πιο περίπλοκος εάν αυξηθούν οι προτάσεις του. Αν διαβάσω θα περάσω το μάθημα Αν περάσω το μάθημα θα πάρω πτυχίο Διαβάζω Άρα, θα πάρω πτυχίο Όσο πιο περίπλοκος είναι ένας συλλογισμός, τόσο περισσότερο χρόνο μας παίρνει να τον εκτιμήσουμε, και τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε λάθος στην εκτίμηση του συμπεράσματος (Rips, 1994).

5 Παραγωγικός συλλογισμός
Η εκτίμηση ενός παραγωγικού συλλογισμού γίνεται συνήθως με βάση τους κανόνες της λογικής. Ωστόσο η δυνατότητα μιας νοερής αναπαράστασης των ισχυρισμών του συλλογισμού μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμησή του. Αυτό συμβαίνει διότι η νοερή αναπαράσταση μας βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα το περιεχόμενο του συλλογισμού.

6 Παραγωγικός συλλογισμός
Εάν «φωνήεν», τότε «ζυγός αριθμός». Επιλέξτε το σωστό συμπέρασμα: «η» «18» «ζ» «13» Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται εύκολα ότι και τα δύο συμπεράσματα είναι σωστά!

7 Παραγωγικός συλλογισμός
Εάν «δικαιούσαι να ψηφίζεις» τότε «είσαι τουλάχιστον 18 ετών». Ποιο συμπέρασμα είναι ακριβές; Δικαιούται να ψηφίζει άρα είναι άνω των 18 Δεν δικαιούται να ψηφίζει άρα είναι κάτω των 18 Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ αντιλαμβάνονται εύκολα ότι και τα δύο συμπεράσματα είναι έγκυρα.

8 Επαγωγικός συλλογισμός
Κάποια επιχειρήματα μπορεί να μην είναι παραγωγικά έγκυρα, αλλά ωστόσο να είναι «ισχυρά» επιχειρήματα, διότι τα συμπεράσματά τους είναι «απίθανο» να μην είναι έγκυρα, εάν οι προτάσεις του συλλογισμού είναι ορθές. Αυτά τα επιχειρήματα/συλλογισμούς τα ονομάζουμε επαγωγικά ισχυρά.

9 Επαγωγικός συλλογισμός
Παράδειγμα Ο Ηλίας έκανε διδακτορικό στην Ψυχολογία Ο Ηλίας δουλεύει στο τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο Άρα, ο Ηλίας είναι ψυχολόγος. Το παραπάνω επιχείρημα δεν είναι παραγωγικά έγκυρο. Γιατί; Ωστόσο, με βάση τις πιθανότητες είναι μάλλον έγκυρο.

10 Επαγωγικός συλλογισμός
Οι κανόνες πιθανοτήτων που εφαρμόζουμε για την εκτίμηση ενός επαγωγικού συλλογισμού είναι: Αναλογία της βάσης Κανόνας σύζευξης Η αναλογία βάσης σημαίνει ότι η πιθανότητα να ανήκει κάτι σε μία κατηγορία, είναι μεγαλύτερη από το να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία (π.χ. το 95% των εργαζομένων στο τμήμα Ψυχολογίας είναι ψυχολόγοι). Ο κανόνας σύζευξης ορίζει ότι μία φράση δεν μπορεί να έχει μικρότερη πιθανότητα από το συνδυασμό της με μία δεύτερη. Π.χ. Ο Ηλίας είναι ψυχολόγος Ο Ηλίας είναι ψυχολόγος και έχει ένα παιδί.

11 Επαγωγικός συλλογισμός
Όταν κάνουμε επαγωγικούς συλλογισμούς, πολλές φορές παραβιάζουμε τους κανόνες πιθανοτήτων. Παράδειγμα Παίρνουμε συνεντεύξεις από 70 ψυχολόγους και 30 μαθηματικούς. Σας δίνεται μία σύνοψη: ο Ηλίας είναι δημιουργικός και του αρέσει να δίνει συμβουλές. Ποιο είναι το πιθανότερο επάγγελμα του Ηλία; Παίρνουμε συνεντεύξεις από 30 ψυχολόγους και 70 μαθηματικούς. Παραβίαση κανόνα αναλογίας βάσης.

12 Επαγωγικός συλλογισμός
Ο Ηλίας είναι 34 ετών, ζει στο Ρέθυμνο και ανησυχεί για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ποιο από τα παρακάτω είναι πιο πιθανό; Ο Ηλίας είναι ψυχολόγος Ο Ηλίας είναι ψυχολόγος και στηρίζει οικονομικά την Greenpeace. Παραβίαση κανόνα σύζευξης.

13 Ευρετική μέθοδος Οι παραβιάσεις των κανόνων πιθανοτήτων, σχετίζονται με τη χρήση της ευρετικής μεθόδου. Η ευρετική μέθοδος είναι μία οικονομικότερη αλλά πιο επιρρεπής στο λάθος μέθοδος επαγωγικών συλλογισμών. Στα προηγούμενα παραδείγματα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ευρετική μέθοδο, και αντί να εφαρμόσουν τους κανόνες των πιθανοτήτων, εξετάζουν την ομοιότητα των συμπερασμάτων με τα πρότυπα των ισχυρισμών του συλλογισμού.


Κατέβασμα ppt "Συλλογισμοί Οι σκέψεις μας τείνουν να είναι οργανωμένες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google