ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ 4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ: A’ TMHMA: 1o

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ.
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δημητριακά.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΗΗΜΕΙΑ.
Μακελλαράκη Σταυρούλα
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά.
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Λιβαδι Θεσσαλονικης-Καστανεωνας
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Τίτλος Εργασίας: Το θρεπτικό μπρόκολο συμβάλει στην ζωή μας!!
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τα κάστανα Ευστράτιος Ευάγγελος Σωτηριάδης Τσώτσης 1ΟΠρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης τμήμα Δ2 Σχολικό έτος Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
ΙΤΑΛΙΑ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ 4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΤΑΞΗ: A’ TMHMA: 1o

Το σιτάρι ή στάρι ή σίτος είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι το δεύτερο παγκοσμίως σε συγκομιδή δημητριακό, μετά τον αραβόσιτο, με τρίτο το ρύζι. Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Ο φλοιός του μπορεί να αποσπαστεί από τον καρπό και να αλεστεί, δίνοντας το λεγόμενο πίτουρο. Ο σίτος καλλιεργείται επίσης για τη βοσκή των ζώων, καθώς και για το άχυρο, τον κορμό του φυτού, που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή ή υλικό κατασκευών. Το σιτάρι, όπως και τα άλλα δημητριακά, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, περιέχουν μία πρωτεΐνη, τη γλουτένη, στην οποία πολλοί άνθρωποι είναι δυσανεκτικοί (αλλεργικοί κατά κάποιο τρόπο), εκδηλώνοντας τη λεγόμενη κοιλιοκάκη, ένα είδος εντεροπάθειας.

1. Στοιχεία για την παραγωγή του διατροφικού προϊόντος(καλλιέργεια, συγκομιδή για φυτικό τρόφιμο, εκτροφή για ζωικό) Η βλάστηση αρχίζει όταν οι σπόροι απορροφήσουν μικρά ποσά υγρασίας, τουλάχιστον το 35-45% του ξηρού βάρους τους. Το φώς δεν επηρεάζει τη βλάστηση. Η βλαστική ικανότητα του σπόρου μειώνεται αν αυτός εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Ο στεγνός σπόρος μπορεί να ανεχθεί υψηλές θερμοκρασίες. Η ηλικία του σπόρου μειώνει επίσης τη βλαστική του ικανότητα αλλά σε μικρότερο βαθμό. Κάτω από ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να διατηρήσει τη βλαστική του ικανότητα σε ικανοποιητικό βαθμό για δέκα χρόνια. Κατά τη σπορά χρησιμοποιούνται συνήθως σπόροι της προηγούμενης σοδειάς.

2. Στοιχεία για την κατανάλωση του διατροφικού προϊόντος(τρόπος κατανάλωσης, συνταγή παραγωγής, συντήρηση) Σήμερα, τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής του πληθυσμού του πλανήτη μας. Πλήθος προϊόντων διατροφής έχουν ως βάση κάποιο σιτηρό όπως διάφορα δημητριακά, το αλεύρι κ.α. Και δεν είναι μόνο εκείνα τα φαγητά και εν γένει σκευάσματα όπως ο άρτος, το ρύζι, τα ζυμαρικά ή πολλά άλλα προϊόντα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ότι προέρχονται από τα φυτά αυτά, αλλά και πλήθος άλλων προϊόντων όπως η μπύρα, το ουίσκι και άλλα έχουν ως πρώτη ύλη κάποιο σιτηρό.

Η μεγάλη σημασία των σιτηρών παγκόσμια οφείλεται στο ότι σε εκστατικές συνθήκες καλλιέργειας παράγουν περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες φυτών, παρουσιάζουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, αποτελούν την κυριότερη πηγή τροφίμων, αποθηκεύονται εύκολα γιατί περιέχουν μικρό ποσοστό υγρασίας, δεν απαιτούν μεγάλο χώρο αποθήκευσης γιατί είναι υψηλής συμπύκνωσης.

3. Στοιχεία για τον χρόνο κατανάλωσης του διατροφικού προϊόντος (Χειμώνα κλπ, εορτές) Το σιτάρι σπέρνεται στην Ελλάδα το φθινόπωρο. Για τις πιο ορεινές περιοχές κατάλληλος μήνας σποράς θεωρείται ο Οκτώβριος, ενώ για τις υπόλοιπες ο Νοέμβριος Ο καθορισμός του καταλληλότερου χρόνου σποράς επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες κατά το χειμώνα, από τον τύπο του εδάφους και από την ποικιλία.

Ο σπόρος δεν βλαστάνει αμέσως μόλις ωριμάσει, αλλά περνάει πρώτα από μια περίοδο λήθαργου, κατά την οποία υφίσταται ορισμένες μεταβολές. Η θερμοκρασία και η υγρασία του εδάφους καθορίζουν την έναρξη του φυτρώματος. Για το σιτάρι η ελάχιστη θερμοκρασία φυτρώματος είναι 4ºC, η άριστη 20-25ºC και η μέγιστη 35-37ºC. Σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας εδάφους η κολεοπτίλη εμφανίζεται 4-5 ημέρες μετά τη σπορά.

4. Στοιχεία για το λόγο κατανάλωσης του διατροφικού προϊόντος (λόγοι υγείας, θρησκείας, εθίμων ) Από τότε που άρχισε να καλλιεργείται το σιτάρι, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλά έθιμα που το αφορούν. Ένα από τα έθιμα που συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα είναι η "βαρβάρα". Γίνεται κάθε χρόνο για την ημέρα της γιορτής της αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου.

Το έθιμο είναι η παρασκευή ενός γλυκού θα μπορούσε να το πει κανείς που η βάση του είναι το σιτάρι. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες το σιτάρι τσακιζόταν στο χαβάνι απλωνόταν να στεγνώσει στη συνέχεια έβγαζαν τα χνούδια ώστε να μείνει καθαρό και κάτασπρο, ακολουθούσε το βράσιμο για ώρες πάνω στη φωτιά της ξυλόσομπας. Μέσα στην κατσαρόλα όπου έβραζε το σιτάρι έβαζαν επίσης ξερά κουκιά, φασόλια άσπρα, σύκα, σταφίδες. Αφού έβραζαν όλα μαζί στη συνέχεια την άφηναν να κρυώσει και γινόταν σαν χυλός. Την ημέρα της γιορτής έκοβαν κομμάτια τα έβαζαν σε ένα μπολ και βάζοντας ζεστό νερό, ζάχαρη και κανέλα ήταν έτοιμο το γλυκό . Πρωί πρωί ανήμερα της γιορτής έπρεπε η νοικοκυρά του σπιτιού να στείλει "βαρβάρα" στην πεθερά της, στη μάνα της και τα παιδιά να πάνε στη νονά τους.

5. Εσείς το καταναλώνετε; Γιατί; (θετικοί ή αρνητικοί λόγοι κατανάλωσης) Οι Έλληνες είμαστε λαός που καταναλώνει πολύ σιτάρι και όταν λέμε σιτάρι δεν εννοούμε φυσικά μόνο το ψωμί. Υπάρχει σχεδόν παντού, στα ζυμαρικά, στα γλυκά, σε αρτοποιήματα και σε πολλά καθημερινά είδη διατροφής. Όταν το σιτάρι αναμειχθεί με διάφορα άλλα υλικά γίνεται όχι μόνο γευστικό αλλά και θρεπτικό. Τα ζυμαρικά γίνονται σήμερα πρωτίστως από αλεύρι σκληρού σίτου που ζυμώνεται με νερό για να σχηματίσει μια πάστα. Αυτό το σιτάρι έχει πορτοκαλί απόχρωση στον πυρήνα και κίτρινο ενδοσπέρμιο, γι’ αυτό και το χρώμα των ζυμαρικών είναι συνήθως κιτρινωπό. Το σκληρό σιτάρι έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και γλουτένη.

6. Στοιχεία βιβλιογραφίας - Πηγές http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9 http://www.rotise.gr/erotisi/kalliergeia-sitarioy-odigies.html#ixzz2JHreEOh0 http://www.nikoskalaitzoglou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=90&Itemid=54 http://www.aboutpasta.gr/ingredients.html

ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΡΤΖΗ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΡΤΖΗ