Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!
Advertisements

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ερμούπολη, Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 Μιχαήλ Ε
Η εθνική αντίσταση μέσα από την τέχνη της χαρακτικής
Τίτλος Εργασίας: Η Ιταλική Εισβολή Στην Ελλάδα 28 Οκτωβρίου 1940
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
3. Η μεθοδευμένη εξόντωση (γενοκτονία) των Ελλήνων του Πόντου
Οι Γερμανοί κατακτούν την Ελλάδα
Οι Γέφυρες του Κόσμου Μια διαθεματική ματιά πάνω στο ρόλο των γεφυριών στη ζωή και την ιστορία.
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου Πέμπτη
Ο Μεχμετ αλη.
Χρονολόγιο Β’ Π.Π. World War II Timeline.
ΚΑΤΟΧΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Μια ιστορική αναδρομή στο ηρωικό ‘40
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940.
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το καταδρομικό «Έλλη» (Βυθίστηκε από ιταλική τορπίλη τις 15 Αυγούστου 1940)
Gjergj Kastrioti Skënderbeu
Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές
Λεωνίδας Κραλίδης 8/12/2013 1ο Πρότυπο Πειρ. Θεσ/νίκης
28η Οκτωβρίου 1940.
Οι πολεµικές επιχειρήσεις:
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 (ΧΟΥΝΤΑ)
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Το καταδρομικό «Έλλη» (Βυθίστηκε από ιταλική τορπίλη τις 15 Αυγούστου 1940)
Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα
Λίγο πριν τον τραγικό θάνατο του Αλή Πασά Τεπελενλή το 1822, και σε συνεννόηση με αυτόν, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με ένα ασκέρι ανδρών, Αλβανών και.
Η ΠΕΙΝΑ-ΚΑΤΟΧΗ.
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 Οι απελευθερωτές μας.
28 Οκτωβρίου 1940: Μια ιστορική εθνική επέτειος που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.
 Με τον όρο θέατρο εννοούμε την παραγωγή απεικονίσεων και συμβάντων, παραδοσιακών ή φανταστικών, ανάμεσα σε ανθρώπους με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΄40.
1 Οικοδεσπότης φορέας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα. Εθνικό μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Ο Άξονας (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία)
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 «Γιατί μόνο εμείς (οι Έλληνες)
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Η Ελλάδα πολεμά τον φασισμό.
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, ιστορικός-φιλόλογος
28η Οκτωβρίου 1940 Αφιέρωµα.
Παρουσίαση των γεγονότων του
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της ΕΕ 2 ο τμήμα Η Ευρώπη της δεκαετίας του 1950.
28η Οκτωβρίου.
Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι.
Ο Β΄ Παγκοσμιος Πόλεμος και ο δραμινός Σεπτέμβριος 1941.
{ Ενότητα 3 η κεφ. 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου- Διονύσιος Σολωμός Ούρδας Ιωάννης 2013.
Αυτό το αεροδρόμιο, είχε το πλεονέκτημα της εγγύτητας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το σιδηροδρομικό σταθμό (μόλις 200 μέτρα μακριά). Μετά τη γερμανική.
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Από τον Ελληνο- τουρκικό Πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1904 – 1908 Μακεδονικός Αγώνας 1905 Επανάσταση Θερίσου 1908.
ΓΕΦΥΡΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ Δημιουργός της γέφυρας γοργοποτάμου...
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος «Ο Ολοκληρωτικός Πόλεμος»
Β ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ & ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940.
ENOTHTA 27. Tο κίνημα στο Γουδί (1909)
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Γ. Καπετανάκης
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
28η Οκτωβρίου 1940 ΕΙΚΟΝΕΣ.
Ο Αγώνας του Η πατρίδα μας η Κύπρος, το νησί με την ελληνική καταγωγή, γνώρισε πολλούς κατακτητές στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της: Βαβυλώνιοι,
28η Οκτωβρίου 1940.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Από το μαθητή Μάριο Σπύρου Γ΄ 2.  Τα πρώτα χρόνια  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου.
 Η Λιβαδειά είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας.(Πρωτεύουσα του Ν. Βοιωτίας). Η Λειβαδιά βρίσκεται στην βορεινή πλευρά του Ελικώνα, απ’ όπου πηγάζει το ποτάμι.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Μια ιστορική αναδρομή στο ηρωικό ‘40
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Άνοιξη του 1941 Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειές τους όμως, τα Γερμανικά στρατεύματα καταφέρνουν να επιβληθούν.

Σαν "αρχαιολάτρες" οι ναζί χαίρονται για το επίτευγμά τους. Στρατηγοί, στρατάρχες, υπουργοί καταφθάνουν από το Βερολίνο και φωτογραφίζονται στον Παρθενώνα κάτω απ' τη σβάστικα. Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.

Τότε ακριβώς δυο δεκαεννιάχρονοι φοιτητές αποφασίζουν το παράλογο. Πρόκειται για τον Λάκη Σάντα, φοιτητή της Νομικής και τον Μανώλη Γλέζο, φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής, που διακατέχονται από την εμμονή να κατεβάσουν από τον ιερό βράχο το σύμβολο του ναζισμού.

Τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα γίνονται, ωστόσο, γνωστά το 1945, από τον ημερήσιο τύπο. Η πράξη χαρακτηρίζεται αργότερα ως “η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατεχόμενη Ευρώπη”. Ο Μανώλης Γλέζος, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «’Ηδη είχαν ξεκινήσει προσπάθειες αντίστασης από μικρές ή μεγάλες ομάδες. Κάθε προκήρυξη που διανεμόταν, κάθε σύνθημα σε κάποιο τοίχο, πράξεις που ήδη είχαν προηγηθεί, σηματοδοτούσαν την αντίσταση στον κατακτητή...» η οποία δεν άργησε να εκδηλωθεί και σε οργανωμένα σχήματα, με την ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων από το φθινόπωρο του 1941.

Στην αντίσταση κατά της ξένης κατοχής, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ποικίλες μορφές, πήρε μέρος η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οι ηρωικές μάχες που έδωσαν οι Έλληνες κατά τον αλβανικό πόλεμο από τη μια και ο λιμός, η μαύρη αγορά, η αφόρητη καταπίεση και το κοινό μίσος εναντίον των κατακτητών από την άλλη, ένωσαν τον λαό με κοινό στόχο την απελευθέρωση.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ιδιότητας, κοινωνικής και πολιτικής θέσης, σε πόλεις και ύπαιθρο, μετείχαν στον αγώνα αυτόν.

Ίδρυση του ΕΔΕΣ ( ) Ο καθηγητής Κομνηνός Πυρομάγλου, με εντολές του εξόριστου στη Γαλλία Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, φτάνει στην κατεχόμενη Αθήνα και αρχίζει συνεννοήσεις με στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες για την ίδρυση του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ).

Ο ΕΔΕΣ,με Αρχηγό το Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και Υπαρχηγό τον Κ. Πυρομάγλου, συγκρότησε στην περιοχή Ηπείρου τις Ένοπλες Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ), που είχαν πλήρη στρατιωτική οργάνωση και έδρασαν εναντίον των κατακτητών.

Με τη δράση του αυτή κατά των κατακτητών, ο ΕΔΕΣ διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην αποτίναξη του γερμανοϊταλικού ζυγού.

Ίδρυση του ΕΛΑΣ ( ) Κυκλοφορεί η Ιδρυτική Προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Συγκροτήθηκε σε κανονικό Στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε και σημαντικός αριθμός μόνιμων στελεχών του Στρατεύματος με επικεφαλής το Στρατηγό Στέφανο Σαράφη που έγινε και ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.

Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε την ένοπλη έκφραση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, οργάνωσης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25 ης Νοεμβρίου Η γέφυρα του Γοργοπόταμου ήταν η μοναδική αξιόπιστη δίοδος προς τα λιμάνια της Νότιας Ελλάδας και η αχρήστευσή της θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα στον ανεφοδιασμό της γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στη Βόρειο Αφρική.

Τον Σεπτέμβριο του 1942 Αγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγιερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του Ε.Α.Μ., 65 του Ε.Δ.Ε.Σ και 12 Αγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Επιμέλεια παρουσίασης : ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ