Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

2 Ο πόλεμος του ‘40 Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η φασιστική τότε Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Μετά από αντίσταση από την πλευρά της χώρας μας, την άνοιξη του 1941 της επιτέθηκε και η σύμμαχος της Ιταλίας, η ναζιστική Γερμανία.

3 Οι ζώνες κατοχής Παρά την αρχική της αντίσταση η Ελλάδα τελικά ηττήθηκε και καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους συμμάχους τους, τους Βούλγαρους που τη χώρισαν σε τρεις ζώνες κατοχής.

4 Η περίοδος της Κατοχής Από την 27η Απριλίου 1941…και έως το φθινόπωρο του έχουμε την περίοδο της Κατοχής, όπως λέγεται ακόμη και σήμερα.

5 Οι κατακτητές άρπαξαν από τη χώρα μας ότι τους ήταν απαραίτητο για την συντήρησή τους, χρήματα, τρόφιμα, πρώτες ύλες και άφησαν τον Ελληνικό λαό στην τύχη του.

6 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Η λεηλασία των Γερμανών, ο ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας και ο βαρύς χειμώνας του οδήγησαν το λαό στην πείνα και στην εξαθλίωση.

7 Η μεγάλη πείνα Ανάμεσα στα πολλά βάσανα που πέρασε ο ελληνικός λαός την περίοδο αυτή το πιο τρομερό ήταν η μεγάλη πείνα, από την οποία ειδικά τον πρώτο χρόνο ( ) πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι

8 Η πείνα στις πόλεις και στις επαρχίες
Πιο πολύ υπέφεραν από την πείνα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων και ειδικά της Αθήνας καθώς και οι κάτοικοι των νησιών, εξαιτίας της καταστροφής των οδικών δικτύων και του ναυτικού αποκλεισμού.

9 ΣΥΣΣΙΤΙΑ Για την αντιμετώπιση της πείνας Πατριωτικές οργανώσεις όπως η «Εθνική Αλληλεγγύη» διοργάνωσαν συσσίτια φαγητού.

10

11 Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της πείνας δεν μπορεί να εξακριβωθεί
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της πείνας δεν μπορεί να εξακριβωθεί.. Υπολογίζεται ότι χάθηκαν τότε στα μεγάλα αστικά κέντρα περίπου ψυχές.

12 Βιβλιογραφία- διαδικτυακές πηγές:
Η Ελλάδα στη δεκαετία – Ένα έθνος σε κρίση, Αθήνα, Θεμέλιο, 1984. Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, τόμος Γ2, Αθήνα, Βιβλιόραμα, 2007 Λιμός στην Ελλάδα. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΦΕΛΗ ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ


Κατέβασμα ppt "Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google