Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερμούπολη, Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 Μιχαήλ Ε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερμούπολη, Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 Μιχαήλ Ε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερμούπολη, Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 Μιχαήλ Ε
Ερμούπολη, Κυριακή 8 Ιουνίου Μιχαήλ Ε. Ζουλουφός Φυσικός – Ενεργειακός Μηχανικός Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης

2 ‘Ιερός Λόχος’: Ιστορική αναδρομή
Θήβα, 4ος π.χ. Αιώνας: Στρατηγός Επαμεινώνδας (Γοργίδας και 300 επίλεκτοι νέοι), Πελοπίδας και νίκες κατά των Σπαρτιατών, λοξή φάλαγγα και ηρωικό τέλος το 338 π.Χ. κατά του Φιλίππου Β’. Ιάσιο, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1821: Αλέξανδρος Υψηλάντης και 500 νέοι εθελοντές με σύνθημα ‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ’. Θήβα, 1877: 300 αστοί πατριώτες υπέρ της ένωσης της Θεσσαλίας με την Ελλάδα. Βόρεια Ήπειρος, 1913: Έλληνες εθελοντές για την προσάρτηση της Β. Ηπείρου. Άνοιξη – Καλοκαίρι 1944: Αθηναίοι φοιτητές και μαθητές σε συνεννόηση με τον Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα, μάχες εναντίον Γερμανικών μονάδων και διάλυση μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας.

3 Η ιστορική αναγκαιότητα για το νέο ‘Ιερό Λόχο’
Η παράδοση της Ελλάδος στις δυνάμεις του Άξονα. Η φυγή σύσσωμής της ηγεσίας του Ελληνικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Το πλήθος αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και πατριωτών στη Μέση Ανατολή. Η αδήριτη ανάγκη για σύσταση ένοπλου σώματος για την αντίσταση και τη συνέχιση του Εθνικού Αγώνα στη Μέση Ανατολή με σκοπό την τελική απελευθέρωση της Ελλάδος. ‘Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων’, Παλαιστίνη, : Προσωρινός Διοικητής Επίλαρχος Αντώνιος Στεφανάκης, δύναμη 143 κατώτεροι Αξιωματικοί (Όπλων και Σωμάτων Ασφαλείας). : Διοικητής Λόχου Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, μεταφορά έδρας στην Αίγυπτο, μετονομασία σε Ιερό Λόχο, συγκρότηση σε σώμα στρατού, αύξηση δύναμης σε 246 μέλη και ρητό ‘Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ’. : Αύξηση δύναμης σε 931 άνδρες και οργάνωση σε Σύνταγμα Καταδρομών και εμπλοκή σε Βόρεια Αφρική, Ιταλία και Αιγαίο.

4 Η δράση του ‘Ιερού Λόχου’
Εκπαίδευση σε καταδρομικές τακτικές. Επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Ένταξη στις συμμαχικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του Βρετανού Μοντγκόμερυ και του Γάλλου Στρατηγού Λεκλέρκ στο μέτωπο της Τυνησίας. : Προέλαση από Κάιρο ως Τρίπολη, Λιβύης. : Διακεκριμένη συμμετοχή υπό τις διαταγές του Βρετανού Μοντγκόμερυ στις μάχες Ξάρ Ριλάν, Ουαντί Ακαρίτ (Επιχείρηση ‘Σκιπιών’), Σους και Ενφίνταβιλ στην Τυνησία. Μάιος – Αύγουστος 1943: Εκπαίδευση πτώσης με αλεξίπτωτο. Σεπτέμβριος 1943: Έναρξη επιχειρησιακής παρουσίας στο Αιγαίο (Σάμος). : Καταδρομικές επιχειρήσεις σε νησιά του Αιγαίου με σκοπό την δολιοφθορά, την παρατήρηση κινήσεων, την επισήμανση στόχων, την τόνωση του ηθικού των νησιωτών, την απελευθέρωση των νησιών του Αρχιπελάγους κ.α.

5 Η δράση του ‘Ιερού Λόχου’
: Παράδοση νήσου Σύμης σε επιτροπή συμμαχικών δυνάμεων και προσφορά του περιστρόφου του Γερμανού Στρατηγού Βάγκνερ στον Συνταγματάρχη Τσιγάντε, από τον Βρετανό Ταξίαρχο Μόφφατ: ‘Το τρόπαιο αυτό ανήκει σε Σας και στον ‘Ιερό Λόχο’…’ Καλοκαίρι 1945: Διάλυση Ιερού Λόχου (25 νεκροί, 56 τραυματίες, 3 αγνοούμενοι και 29 αιχμάλωτοι), απονομή πολεμικής σημαίας και πλήθους τιμών. 1947: Ίδρυση Λόχων Ορεινών Καταδρομών και επάνδρωσή αυτών από Μέλη του Ιερού Λόχου.

6 Ο ‘Ιερός Λόχος’ και η Σύρος
: Παράδοση της Σύρου στους Γερμανούς. : Άφιξη Ιταλικών δυνάμεων Κατοχής, υπό τον Συνταγματάρχη Ντούκα. Χειμώνας : νεκροί από την πείνα και επισιτιστική κρίση. Αδυναμία ένοπλης αντίστασης λόγω του βραχώδους τοπίου, της μικρής έκτασης της Σύρου και της μεγάλης παρουσίας δυνάμεων Κατοχής. Μικροί πυρήνες αντίστασης (παρατήρηση στόχων, λειτουργία ασυρμάτων και προώθηση πατριωτών στην Τουρκία). Λειτουργία ασυρμάτου στη Γυάρο. Ο Συριανός Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Παπουτσάς, μέλος του ‘Ιερού Λόχου’. : Αποβίβαση περιπόλου, υπό τον Υπολοχαγό Καίσαρη Σέεμαν, στην Σύρο για συλλογή πληροφοριών. : Απελευθέρωση της Σύρου, μετά από εκτεταμένους βομβαρδισμούς, και αναγνώριση μοναδικής συνεισφοράς του ‘Ιερού Λόχου’.

7

8

9 Η σημερινή κατάσταση Τα νησιά του Αιγαίου δεν χαρίστηκαν στην Ελλάδα. Θυσίες, αγώνες και μάχες δεκαετιών, όπως των μελών του ‘Ιερού Λόχου’ τα έφεραν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας. Η δριμεία οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των ακριτών κατοίκων της παραμεθορίου. Το υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού δεν κάμπτεται. Το φωτεινό παράδειγμα των Ιερολοχιτών ας είναι ο οδηγός των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της χωρικής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας.

10 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Ερμούπολη, Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 Μιχαήλ Ε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google