Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Gjergj Kastrioti Skënderbeu

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Gjergj Kastrioti Skënderbeu"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Gjergj Kastrioti Skënderbeu
Ε2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

2 ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ Ο Γκιέρκι Καστριότι (Gjergj Kastrioti, ελληνικά Γεώργιος Καστριώτης), αποκαλούμενος και Σκεντέρμπεης (Βόρεια Αλβανία Lezhë, Αλβανία 17 Ιανουαρίου 1468,είναι ο εθνικός ήρωας της Αλβανίας.Ήταν Αλβανός άρχοντας και στρατιωτικός ο οποίος αντιστάθηκε με επιτυχία στις επιθέσεις τηςΟθωμανικής Αυτοκρατορίας.

3 Ο Καστριότης Ο Καστριότι ήταν γιος του γκεργκικής καταγωγής τιμαριούχου της Βόρειας Αλβανίας Ιωάννη Καστριώτη (Γκιόν Καστριότι - Gjon Kastrioti) και της Βοϊσαβής (Vojsava), θυγατέρας ενός άρχοντα των Σερβών.Για τον τόπο γέννησης του Σκεντέρμπεη έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες. Ωστόσο, κατά τον Αλβανό ιστορικό Kristo Frashëri, οι σημαντικότεροι βιογράφοι του τείνουν να τον τοποθετούν στον οικισμό Sinë, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του σημερινού νομού Dibër της Αλβανίας και αποτελούσε τιμάριο του πατέρα του.

4 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

5 Η παιδική ηλικία Σε μικρή ηλικία, ο Καστριώτης δόθηκε ως όμηρος στους Οθωμανούς Τούρκους και εξισλαμίστηκε και μορφώθηκε στο Εντιρνέ (Ανδριανούπολη). Του δόθηκε, από το σουλτάνο Μουράτ Β΄το όνομα Ισκεντέρ, που σημαίνει Μ.Αλέξανδρος , και το αξίωμα του μπέη (απ' όπου και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος Σκεντέρμπεης)

6 Κατά την ήττα των Οθωμανών στη Νις της Σερβίας το 1443, ο Σκεντέρμπεης εγκατέλειψε τους Τούρκους και ενώθηκε με τους συμπατριώτες του Αλβανούς τη χώρα των οποίων είχαν καταλάβει οι Τούρκοι.

7 Έγινε χριστιανός, διεκδίκησε την οικογενειακή του περιουσία, κυρίευσε το ισχυρότατο κάστρο της Κρούγια και τέθηκε επικεφαλής συνομοσπονδίας αλβανών πριγκήπων το1444.

8 Έτσι απελευθέρωσε την πατρίδα του από την τουρκική κατοχή η οποία είχε ολοκληρωθεί μόλις το 1430.
Ως αρχηγός όλων των αλβανικών φυλών,απέκρουσε, κατά την περίοδο 1444–1466, 13 τουρκικές εισβολές.

9 Οι επιτυχίες του του έδωσαν ηρωϊκή φήμη στη Δυτική Ευρώπηαλλά όχι την ανάλογη οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση την οποία προσπάθησε να εξασφαλίσει επισκεπτόμενος τη Ρώμη και τη Νάπολη, τον χειμώνα του

10 Το 1463 συμμάχησε με τη Βενετική Δημοκρατία ενώ υποστηρίχτηκε και από το Βασίλειο της Νάπολης και το Βατικανό, το οποίο του έδωσε τον τιμητικό τίτλο του στρατηγού της Αγίας Έδρας. Οι επιτυχίες του όμως, δεν συνεχίστηκαν μετά το θάνατό του. Το1478, η Κρούγια (Krujë), το προπύργιο του Καστριώτη, έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Μέχρι το 1506, ολόκληρη η Αλβανία περιήλθε και πάλι στην κατοχή τους.

11 Μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη, σχηματίστηκε ένας κύκλος θρύλων και παραδόσεων γύρω από το πρόσωπό του. Στην Ευρώπη κυκλοφορούσαν μυθιστορηματικές βιογραφίες του μέχρι και τον 17ο αι.Οι μακρόχρονοι αγώνες του έχουν μεγάλη σημασία για τους Αλβανούς και ο ίδιος αποτελεί σύμβολο των αγώνων τους για εθνική ενότητα και ανεξαρτησία Ο Σκεντέρμπεης ήταν πατέρας του Γκιον του Καστριότη του νεότερου.

12 GJERGJ KASTRIOTI


Κατέβασμα ppt "Gjergj Kastrioti Skënderbeu"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google