Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ
Advertisements

Μέθοδος Ατομικής Εργασίας
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΠΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΚΥΛΙΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημαντικό!!! Στις διαφάνειες.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης.  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ x= Α * ημωt k=D F= - F 0 * ημωtω=2π/Τ F 0 =m * α max α max = ω 2 * Α D=m * ω 2 F=-D * x ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ.
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
A΄ ΤΑΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
 Να δούμε το υλικό  Διδακτικοί στόχοι  Διδακτικές στρατηγικές  Αλληλεπίδραση στην τάξη  Τι είναι φυσική, χημεία, βιολογία;  Αξιολόγηση μαθητών και.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ Η μέτρηση μιας ποσότητας μας δίνει το μέγεθός της
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους
6.2 ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Φύλλο εργασίας 1 Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή
Εργαστήριο Φυσικής Υποδείξεις για τη συγγραφή των γραπτών εργασιών
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45)
ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΦΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ.
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Kίνηση.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 2 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Α. Δρίβας 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες Φύλλο Εργασίας 1 ΕΚΦΕ Αμπελοκήπων Αθ. Βελέντζας ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται.
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μήκους – Μέση Τιμή Ηλ. Μαυροματίδης
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Φυσιογνωστικά Α΄ Γυμνασίου.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
Φυσική για Επιστήμονες και Μηχανικούς Εισαγωγή – Φυσική και μετρήσεις.
Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Λάμπρος Αδάμ Ο άνθρωπος μετράει το μήκος του δρόμου με μονάδα μέτρησης το πέλμα του. Οι αρχαίοι μετρούν με ζυγαριά,
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Άσκηση 9 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.
1η εργαστηριακή άσκηση Φυσικής για την Α’ τάξη Λυκείου Σχολ. έτος
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ο ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ – ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ. Παρατηρώντας εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα …… Βλέπουμε ότι κάποια ¨πράγματα¨
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ
Φυσική Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου Άσκηση 4 (5η του εργ. οδ.)
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία………………….
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Σημείωση: οι ερωτήσεις του φύλλου εργασίας είναι εκτός ύλης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την εργαστηριακή άσκηση.
Μέτρηση της μάζας ενός αντικειμένου σε περιβάλλον μικροβαρύτητας
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Δομή Παρουσίασης Γνωριμία με το βιβλίο Γεωγραφίας Α’ Γυμνασίου
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στοιχεία θεωρίας σφαλμάτων
Στοιχεία θεωρίας σφαλμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα Το μάθημα της φυσικής Α’ Γυμνασίου, λειτουργεί ως μια εισαγωγή στην πειραματική διάσταση των φυσικών επιστημών με έμφαση στην εμπειρική προέλευση των βασικών εννοιών που χρησιμοποιούν οι φυσικοί επιστήμονες για να αναπτύξουν την επιστημονική γλώσσα και να συνθέσουν τα θεωρητικά μοντέλα του φυσικού κόσμου. Οικοδόμηση βασικών εννοιών της φυσικής μέσα από δραστηριότητες ή απλές πειραματικές διαδικασίες. Διεξαγωγή μετρήσεων φυσικών μεγεθών – Εξοικείωση με βασικά όργανα μέτρησης. Αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών.

Μέτρηση μήκους Στόχοι Μετρούν με χρήση της μετροταινίας τις διαστάσεις συγκεκριμένων αντικειμένων και καταγράφουν το αποτέλεσμα σε διαφορετικές μονάδες μήκους. Προσδιορίζουν τον αριθμό των αριθμητικών ψηφίων που απαιτούνται για να εκφραστεί το αποτέλεσμα της μέτρησης σε συνάρτηση με την ακρίβεια του οργάνου μέτρησης (της μετροταινίας). Προσδιορίζουν την προέλευση των σφαλμάτων σε μια μέτρηση. Υπολογίζουν τη μέση τιμή συνόλου μετρήσεων και καταγράφουν το αποτέλεσμα. Συγκρίνουν την ακρίβεια μέτρησης δύο διαφορετικών οργάνων (μετροταινίας - διαστημομέτρου). Μετρούν με κάθε όργανο το ίδιο μήκος και καταγράφουν τα δύο αποτελέσματα. kostas papamichalis

Προτάσεις Διεξαγωγή του μαθήματος – Συμπλήρωση του φύλλου εργασίας: Οι δραστηριότητες, οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί διεξάγονται σε κάθε θρανίο (συνεργασία δύο μαθητών). Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας καταγράφονται στο τετράδιο φυσικής κάθε μαθητή. Τι θα διαβάσει στο σπίτι ο μαθητής; Στο τετράδιο φυσικής καταγράφεται κάθε πληροφορία που κρίνει ο καθηγητής απαραίτητη για την επιτυχία των στόχων του μαθήματος. Η μελέτη θα γίνει από το τετράδιο φυσικής και το φύλλο εργασίας. Πώς θα φτιάξω ένα φύλλο αξιολόγησης; Παράδειγμα.

Α Β Παράδειγμα φύλλου αξιολόγησης (Μέτρηση μήκους και χρόνου) Μέτρησε με το χάρακά σου τις δύο διαστάσεις και τη διαγώνιο του σχήματος 1 και κατάγραψε τα αποτελέσματα σε cm. Η απόσταση Γής-Σελήνης είναι 384000Km. Η ακτίνα της Γης είναι 6500Km. Πόσες φορές μεγαλύτερη είναι η απόσταση Γής-Σελήνης από την ακτίνα της Γης; Μέτρησε με το χάρακά σου την απόσταση των σημείων Α και Β στο σχήμα 2. Κατάγραψε το αποτέλεσμα σε cm, mm, m και μm. Μετρήσαμε με παχύμετρο το πάχος 50 φύλλων του βιβλίου φυσικής και το βρήκαμε ίσο με 0,48cm. Πόσο είναι το πάχος ενός φύλλου; Τρεις μαθητές Α, Β και Γ μέτρησαν με τον ίδιο χάρακα το πλάτος του βιβλίου φυσικής. Ο Α ισχυρίζεται ότι το βρήκε 25,6cm, ο Β 25,6342cm και ο Γ 25m. Ποιος κατά τη γνώμη σου έκανε σωστά τη μέτρηση; Εξήγησε. σχήμα 1 Α Β σχήμα 2

Να εκφράσετε τη διάρκεια μιας ημέρας σε ώρες, min και s. Στην πρώτη στήλη του πίνακα καταγράφονται 10 μετρήσεις του πλάτους φύλλου Α4. Υπολόγισε τη μέση τιμή των μετρήσεων και καταχώρησέ τη στο αντίστοιχο κελί του πίνακα. Πώς θα μετρήσεις με ένα χρονόμετρο το χρόνο μιας πλήρους ταλάντωσης ενός εκκρεμούς; Να εκφράσετε τη διάρκεια μιας ημέρας σε ώρες, min και s. Ένα αυτοκίνητο κινείται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με 100Km/h (κάθε ώρα διανύει 100Km). Το μήκος της διαδρομής είναι 500Km. Σε πόσο χρόνο το αυτοκίνητο θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη; Πλάτος φύλλου Α4 σε cm Μέση τιμή σε cm 29,7 29,8 29,6 29,5 29,9 Άθροισμα: