Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι...
Ερευνητικό πρόγραμμα «Η δική μου ιστορία: Κατασκευή γενεαλογικού δέντρου μαθητών/τριών της Β΄ Γυμνασίου» Οικογενειακό δέντρο.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Τάξης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αξιοποίηση – Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Γιάννα Αντωνίου Δρ Γλωσσολόγος - Ερευνήτρια ΙΕΛ Τεχνολογίες λογισμικών πολυμέσων για εκπαίδευση και πολιτισμό Δράσεις και Προοπτικές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ.
& Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Τσουλής Μιλτιάδης
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ.
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
Έργο: Ψηφιακό Σχολείο. Πράξη «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός.
ΑΡΧΑΙΟ ΙΔΑΛΙΟ Τοπική Ιστορία και Ευρώπη: Αξίες και Θεσμοί του Αρχαίου Ιδαλίου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Κοινωνίες.
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧOI ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1.
2 ος ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η προαγωγή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.
Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χώρο και στο χρόνο, βλέποντας μια εικόνα, ακούγοντας έναν ήχο, μυρίζοντας ένα άρωμα, γευόμενοι μια νοστιμιά, αγγίζοντας.
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
“Μια μέρα στη ζωή του μικρού Ιάσονα” Ο Μυκηναϊκός κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Συνδέσεις στο σήμερα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Επιμέλεια:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (PROJECT) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
Καραγκιόζης Από την Ειδική Μονάδα Γυμνάσιο Γερίου στο Comenius
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-
Αρχικός τίτλος: «Το κλίμα αλλάζει. Κάνε κάτι και εσύ» H ομάδα ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ξεκινά ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται από τη ΓΓΝΓ, και υλοποιείται από το Ινστιτούτο.
Αξιοποίηση – αξιολόγηση δικτυακών χώρων Ιστοσελίδες – ιστοχώροι - πύλες.
Φιλοτελισμός, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων που δουλέψαμε στο 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Γεωργιαδου.
«ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»
Γεωγραφία Β’ Γυμνασίου
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός1 « Ελλάδα: Χώρα των μουσείων, τόπων ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς » στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 1 η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2012.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εργασίες Διδακτική των κοινωνικών επιστημών Μαρία Ρεπούση.
ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Βασιλική Αρβανιταντώνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Πειραιά
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Η παρουσίαση ετοιμάστηκε από την Ενδοτμηματική Επιτροπή Γλωσσικού.
Οι Μουσικές Δραστηριότητες
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ.
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας 3ο Συνέδριο Ελληνικών Α΄ τάξης Ενότητα 7: Καράβια Μάθημα: Ένα γράμμα για την Ιωάννα Παρουσίαση από τις δασκάλες:
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
«Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν΄ακουστεί…» τάξη: Ε΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Οι φάροι μας ενώνουν! 14 ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.
«Π ΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » 22-26/06/15 Ρίγα, Λετονία.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Συνεδρία 8 Wikis Συστάδα 3.
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Γραπτή εργασία και παρουσίαση
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Συνεργατικά και άλλα Εργαλεία Γενικής Χρήσης (2ο Μέρος)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
ΠΩΣ; ΠΟΙΟΣ; ΠΟΥ; ΠΟΤΕ; ΓΙΑΤΙ; ΤΙ ΚΑΝΕΙ; Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΥΒΟΣ Αρ. 1
Γεωγραφία Β’ Γυμνασίου
3ο Γυμνάσιο Βόλου Κύπρου 9 & Λόρδου Βύρωνος τ.κ , Βόλος
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Συνεδρία 5 Μέρος 2ο Ιστολόγια (Blogs)
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Συνεργατικά και άλλα Εργαλεία Γενικής Χρήσης (2ο Μέρος)
Το Μάθημα της Γεωγραφίας στην Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
Αγα-Πάμε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας Δημιουργικότητα και Καινοτομία στο μάθημα της Ιστορίας

Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας η δημιουργικότητα και η καινοτομία προωθείται με σειρά δραστηριοτήτων όπως: 1. Ανάθεση κατ’ οίκον εργασιών 2. Ανάθεση διαθεματικών και διεπιστημονικών εργασιών (project)

Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 3. Κατασκευή αντιγράφων αρχαιολογικών ευρημάτων όπως αγγείων, ειδωλίων, κοσμημάτων κ.λπ. 4. Κατασκευή μακετών π.χ. οικισμών, οικιών, ναών κ.λπ.

Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 5. Δημιουργία λευκωμάτων π.χ. για ερυθρόμορφα αγγεία, για γραμματόσημα που σχετίζονται με ιστορικά πρόσωπα, αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά γεγονότα κ.λπ.

Κυπριακά Γραμματόσημα Τμήμα ταχυδρομικών υπηρεσιών www.mcw.gov.cy

Δημιουργικές εργασίες Να φτιάξουν το δικό τους γραμματόσημο ή σειρά γραμματοσήμων για ένα αρχαιολογικό εύρημα, μνημείο ή προσωπικότητα και να το παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους. Να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα γραμματοσήμων (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) π.χ. για την προϊστορική Κύπρο, για σημαντικά νεοκλασικά κτήρια της Κύπρου κ.λπ. Να γράψουν κατατοπιστικά σημειώματα για συγκεκριμένα γραμματόσημα.

και καινοτομία στην Ιστορία Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 6. Δημιουργία ιστοσελίδων σε επίπεδο σχολικών μονάδων στις οποίες να εκτίθενται οι δημιουργίες των μαθητών. 7. Κατασκευή ιστολογίων (blogs). 8. Δημιουργία κόμικς, διαδραστικών χαρτών (γεωγραφικών, τοπογραφικών και άλλων), διαγραμμάτων κ.λπ.

Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία Δημιουργικότητα και καινοτομία στην Ιστορία 9. Οργανωμένες – προετοιμασμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία. 10. Αξιοποίηση και ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας (π.χ. τοπικών μνημείων).

Από τη θεωρία στην πράξη Αναφορά παραδειγμάτων που προωθούν τη δημιουργικότητα

Για την Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου Να κατασκευάσεις, για εκπαιδευτικούς λόγους, μια μακέτα του Νεολιθικού οικισμού της Χοιροκοιτίας της Ακεραμικής περιόδου. Ακολούθως να την εκθέσεις στην αίθουσα Ιστορίας του σχολείου σου.

Για την Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου Να κατασκευάσεις, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μια νεολιθική οικία της Ακεραμικής περιόδου. Λάβε υπόψη σου το σχήμα, τα μέρη και τα υλικά που χρειάζεσαι.

Για τη Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου 1. Να συνθέσετε ιστορικούς χάρτες που θα παρουσιάζουν τις μεταβολές των ελληνικών συνόρων κατά τον 19ο αι. 2. Να συνθέσετε ιστορικούς χάρτες που θα παρουσιάζουν τις μεταβολές των ελληνικών συνόρων κατά την περίοδο 1913-1923. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως οδηγό τον παρακάτω χάρτη:

Η αποικιακή εξάπλωση Αφού παρατηρήσετε προσεκτικά τον επόμενο διαδραστικό χάρτη, να απαντήσετε στα πιο κάτω ερωτήματα: Σε ποια χρονική στιγμή φτάνει στην κορύφωσή της η αποικιακή εξάπλωση; Ποια κράτη καταλαμβάνουν εδάφη της Αφρικής και της Ασίας και τα μετατρέπουν σε αποικίες; Η Κύπρος αποτελεί αποικία;

Ο αποικιακός κόσμος από το 1492 έως το 2008 Ο αποικιακός κόσμος από το 1492 έως το 2008 Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Colonialism

Για την Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου Να υποθέσεις ότι είσαι άποικος των Συρακουσών. Να αφηγηθείς σε ένα ντόπιο κάτοικο τη διαδικασία από τη στιγμή που η πόλη σου (Κόρινθος) αποφάσισε την ίδρυση της αποικίας στις Συρακούσες μέχρι τη στιγμή που φτάσατε (να χρησιμοποιήσεις, μεταξύ άλλων, τις λέξεις: αποικία, Κόρινθος, μητρόπολη, μαντείο, οικιστής).

Δημιουργία Ιστολογίου Άμεση δημοσίευση εργασιών στο διαδίκτυο Επικοινωνία με ηλεκτρονικούς επισκέπτες Ανάρτηση σχολίων, απόψεων και θέσεων από συμμαθητές Αξιολόγηση με βάση τη συμμετοχή στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του ιστολογίου

Ένα επεισόδιο από τη Βυζαντινή Κύπρο σε ... κόμικς Ένα επεισόδιο από τη Βυζαντινή Κύπρο σε ... κόμικς Ειρήνη Βοϊτόβιτς Ιστορία Κατεύθυνσης Β΄ 8 Λύκειο Μακαρίου Γ΄, Λάρνακα Σχολική χρονιά 2007-8