Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός1 « Ελλάδα: Χώρα των μουσείων, τόπων ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς » στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός1 « Ελλάδα: Χώρα των μουσείων, τόπων ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς » στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός1 « Ελλάδα: Χώρα των μουσείων, τόπων ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς » στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού προγράμματος πολιτισμού με συντονίστρια την : Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογο-ιστορικό, Δ/ντρια 3 ου Γυμνασίου Τρικάλων

3 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός2 Μουσεία και Αγωγή: Ένα «Εργαστήρι» για τη Μουσειακή μας Παιδεία Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3 ου Γυμνασίου Τρικάλων Με το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σχολικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων προωθείται, μέσα από εκπαιδευτικές συναντήσεις, η αλληλογνωριμία, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, η επικοινωνία ανάμεσα σε μέλη της σχολικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται, επίσης, φυσικά και αβίαστα, η ευτυχής εκείνη «μετάγγιση» νοοτροπιών, γνώσεων, στάσεων, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου το άνοιγμα των οριζόντων στην εκπαίδευση, μέσα από τη διαθεματικότητα και τη διαπολιτισμικότητα, να φέρει τον πολυπόθητο αέρα ανανέωσης σε εκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές. Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα του προγράμματος περιστρέφεται γύρω από τα μουσεία, την εκπαίδευση και την σύγχρονη κοινωνία και σκοπός του είναι η εξοικείωση με μεθόδους και τεχνικές που αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Φιλοδοξεί επίσης να αποτελέσει ζωντανό εργαστήριο εμπλουτισμού της μάθησης στο επίπεδο της ενήλικης φάσης ζωής, πλατέματος και εμβάθυνσης στο πεδίο της εφαρμογής Μουσειακών Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Εξάλλου οι τέχνες, εφαρμοσμένες και μη, στη θεωρία και την πράξη τους, ως συγκοινωνούντα δοχεία ιδεών και υλικών αισθητοποίησής τους, εμψυχώνουν τα Μουσεία, καθιστώντας τα χώρους ζωντανής σοφίας: τα σύγχρονα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, συνοδευόμενα πολλές φορές από τις τόσο «εύγλωττες» και εύχρηστες μουσειοσκευές τους, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

4 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός3 (παραπομπές σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό: http://www.edutv.ypepth.gr/, Μαρία Οικονόμου, Μάθημα Εισαγωγή στη Μουσειοπαιδαγωγική, Εισαγωγή στη Μουσειοπαιδαγωγική Υποχρεωτικό μάθημα 5ου εξαμήνου κατευθύνσεων Μουσειολογίας & Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας 2005-06... www.aegean.gr/.../intro_museopaed/ http://www.edutv.ypepth.gr/ www.aegean.gr/.../intro_museopaed/ Μουσειοπαιδαγωγική - Μουσείο και Αγωγή, της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη E-books... Αρχική Βιβλιοθήκης Μελέτη και εκπαιδευτικό, πρωτότυπο www.matia.gr/library/ebook.../indexwww.matia.gr/library/ebook.../index

5 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός4 Με ποιον τρόπο, λοιπόν, οι κινητές μηχανές ξενάγησης, οι διαδικτυακοί τόποι και τα social media θα μπουν στην υπηρεσία των μουσείων και, το κυριότερο, θα φέρουν σε επαφή με τα εκθέματά τους ακόμα μεγαλύτερο κοινό; Κι αν τα ξένα μουσεία βασίζονται όλο και περισσότερο στη χρήση των νέων τεχνολογιών, κατακτώντας ευρύτερο κοινό και αξιοποιώντας περισσότερο την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτουν, τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Είναι το μουσείο μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα; Ολη αυτή η συζήτηση πώς αφορά τα κλασικά ελληνικά μουσεία; Και είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης να αναδιοργανωθεί η λειτουργία των ελληνικών μουσείων; Οι ειδικοί έχουν πολλά παραδείγματα και πολλές ολοκληρωμένες ερευνητικές δουλειές να παρουσιάσουν, αποδεικνύοντας με πρωτότυπες ιδέες με ποιους τρόπους (μέσω των νέων τεχνολογιών) μπορεί το μουσείο να συνδεθεί με το περιβάλλον, την πόλη που βρίσκεται, τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο. Κι αν μέχρι τώρα στα ελληνικά μουσεία οι πληροφορίες μας προέρχονται μόνο από τις ταμπελίτσες που συνοδεύουν το κάθε έκθεμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλές κινητές συσκευές που διευρύνουν εντυπωσιακά αυτές τις πληροφορίες και δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη να αναζητήσει πράγματα που τον ενδιαφέρουν, κι ίσως μετά να ανταλλάξει απόψεις με άλλους επισκέπτες και να δημιουργήσει έτσι πολλές και διαφορετικές προσωπικές εντυπώσεις και αφηγήσεις από τον ίδιο χώρο.

6 Ο ζωγράφος Καταφυγιώτης Μενέλαος – Menelaos Katafigiotis [1926-1997] Ο ζωγράφος Καταφυγιώτης Μενέλαος – Menelaos Katafigiotis [1926-1997] Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3 ου Γυμνασίου Τρικάλων Παράδειγμα: Εικονικό- Ψηφιακό Μουσείο με Έργα τέχνης (ζωγραφική) του Μενέλαου Καταφυγιώτη) 5Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός

7 6

8 7

9 8

10 9

11 10

12 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός11

13 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός12

14 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός13

15 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός14

16 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός15

17 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός16

18 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός17

19 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός18

20 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός19

21 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός20

22 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός21

23 Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός22


Κατέβασμα ppt "Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος -ιστορικός1 « Ελλάδα: Χώρα των μουσείων, τόπων ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς » στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google