ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ερειστικό & Μυϊκό Σύστημα
Advertisements

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ
1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – Ι Το Κυκλοφορικό Σύστημα
Το Ηλεκτρικό Σύστημα της Καρδιάς
ΔΟΜΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
ΛΕΙΟΣ ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ Ο λείος μυϊκός ιστός ελέγχει την διάμετρο (και την κινητικότητα) όλων των σωληνόμορφων οργάνων του σώματος, όπως π.χ. τα αγγεία και.
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το κυκλοφορικό σύστημα
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Αυτόνομο νευρικό σύστημα
Οι μύες.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σοφία Μερμίγκη Α3.
MYΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ-ΣΧΗΜΑ-ΘΕΣΗ
Μια αδρή διάκριση των κινητικών αναπηριών σε παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να γίνει με κριτήριο την εντόπισή τους: Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σκελετικός μυς (1/2) Επιμήκης διατομή γραμμωτών μυϊκών ινών με τους πυρήνες τοποθετημένους στην περιφέρεια κατά μήκος των ινών. (χρώση αιματοξυλίνη-εωσίνη,
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν: 4067/2012 Εισήγηση 2 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια.
Το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο Μάρτιος 2016 Χριστίνα Λιβαδά.
Μυϊκή συστολή καλείται η ικανότητα των μυικών κυττάρων να μικραίνουν το μήκος τους και μετά να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι.
ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ (Ιούνιος 2011) Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην υποχρεωτική Εκπαίδευση.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΥΟΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΗ ΣΥΣΤΟΛΗ MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING.
Από το κύτταρο στον οργανισμό 1 ο μάθημα στη Βιολογία Α Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα Η κατάσταση σήμερα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.
TO ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΕΚ ΑΡΓΟΥΣ 10η Εβδομάδα Τμήμα Φυσικοθεραπείας Μάθημα: Ανατομία & Φυσιολογία Ειδικότητα: Βοηθός Φυσικοθεραπευτή & Ιατρικού Εργαστηρίου.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
ΙΣΤΟΙ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΜΥΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 2016.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΥΩΝ
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Μυϊκός ιστός.
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΥΩΝ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

Tί είναι μυϊκός ιστός; Ο μυϊκός ιστός είναι εξειδικευμένος για συσπάσεις και παραγωγή δύναμης Στηρίζεται στην λειτουργία του μηχανισμού δύο ινωδών πρωτεϊνών της μυοσίνης και της ακτίνης Η μικρότερη λειτουργική μονάδα είναι η μυϊκή ίνα

Η μυοσίνη και η ακτίνη είναι δύο συσταλτές πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την συστολή Η μυοσίνη είναι διαφορετική από την ακτίνη διαθέτει γέφυρες (κάτι σαν εξογκώματα που κατά τη συστολή ακουμπάνε την ακτίνη) και απελευθερώνει ασβέστιο Η ακτίνη είναι μία λωρίδα πιο λεπτή από την μυοσίνη που συντελεί και αυτή στη μυϊκή συστολή

Ποιά τα είδη του μυϊκού ιστού; Ο μυϊκός ιστός με τη σειρά του χωρίζεται και αυτός σε τρεις υποκατηγορίες: στον γραμμωτό στον καρδιακό στον λείο

Γραμμωτός μυϊκός ιστός Βρίσκεται στους σκελετικούς μύες και συσπώνται βάση της θέλησής μας Αποτελούν το 40-50% του ανθρώπινου σωματικού βάρους Κάθε γραμμωτή μυϊκή ίνα αποτελείται από πολυπύρηνα κυλινδρικά μακρόστενα κύτταρα που έχουν χρώμα ερυθρό

Σε επιμήκη τομή οι γραμμωτοί μύες παρουσιάζουν αραιοχρωματιστές και πυκνοχρωματιστές ζώνες, που δίνουν την εντύπωση εγκάρσιων γραμμώσεων

Καρδιακός μυϊκός ιστός Αποτελεί ιδιαίτερη κατηγορία του γραμμωτού μυϊκού ιστού Οι συσπάσεις του είναι αυτόνομες, ρυθμικές, απροαίρετες, και ισχυρές Οι καρδιακές μυϊκές ίνες είναι κυλινδρικά και επιμήκη κύτταρα με ένα ή δυο το πολύ κεντρικούς πυρήνες Η καρδιά κατά μέσο όρο ζυγίζει 300 έως 350 γραμμάρια

Δομή καρδιακής ίνας

Καρδιακός μύς σε επιμήκη και σε εγκάρσια τομή

Λείος μυϊκός ιστός Οι λείοι μύες εκτελούν συνεχείς ακούσιες, παρατεταμένες συστολές μικρής ισχύος Ντύνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, της αναπνευστικής οδού και των λοιπών κοίλων σπλάγχνων Οι λείες μυϊκές ίνες αποτελούνται από ατρακτοειδές μη γραμμωτά κύτταρα με κεντρικά τοποθετημένο πυρήνα και είναι χρώματος λευκού

Λεία μυϊκή ίνα και εξωτερικός υμένας λείων μυϊκών κυττάρων σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Λείες μυϊκές ίνες σε επιμήκη τομή στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Τί είναι οι μυοπάθειες; Πρόκειται για παθήσεις του μυϊκού συστήματος οφειλόμενες σε διάφορα αίτια Τα αίτια μπορεί να είναι: κληρονομικά επίκτητα

Συμπτωματολογία Μυϊκή αδυναμία Μυϊκή ατροφία Υπερτροφία Ψευδοϋπερτροφία Μυαλγίες Κράμπες Μυοτονία

Διάγνωση Η διάγνωση είναι κλινική με βάση τα ευρήματα μιας λεπτομερούς νευρολογικής εξέτασης και το ατομικό ιστορικό

Θεραπεία Στις κληρονομικές μυοπάθειες δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και οι προσπάθειες βασίζονται σε προγράμματα αποκατάστασης Στις ενδοκρινικές μυοπάθειες αντιμετωπίζεται η ενδοκρινική διαταραχή Στις φλεγμονώδεις μυοπάθειες χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

ΚΑΒΒΟΥΡΑ ΘΩΜΑΊΣ ΛΙΒΕΡ-ΦΡΑΓΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ