Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΛΙΑΝΟΥ ΕΦΗ MSc Ναυτιλίας, Μεταφορών και Διεθνούς Εμπορίου Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Αθήνα , 2017

2 ΜΟΡΦΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σστην ελληνική έννομη τάξη προβλέπονται οι εξής μορφές ελέγχου: Ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Ο Δικαστικός΄Ελεγχος Ο Διοικητικός Έλεγχος Ο Ενδιάμεσος Έλεγχος

4 Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής Υπόκειται η Κυβέρνηση και η Δημόσια Διοίκηση δια των αρμοδίων Υπουργών και Υφυπουργών προϊσταμένων των αρμοδίων Υπουργείων που φέρουν και την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της διοίκησης Ασκείται από τη Βουλή (Ολομέλεια-Τμήμα διακοπών-διαρκείς επιτροπές)

5 Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Μέσα άσκησης ελέγχου: Οι αναφορές Οι ερωτήσεις (απλές και επίκαιρες) Οι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων Οι επερωτήσεις (απλές και επίκαιρες) Η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως Οι εξεταστικές επιτροπές Η πρόταση εμπιστοσύνης και δυσπιστίας

6 Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας του πολίτη έναντι της δημόσιας εξουσίας και των ιδιωτών(άρ.20 του Συντ.), όταν θίγεται από πράξεις ή παραλείψεις τη;ς Διοίκησης. Όργανα: Τα Διοικητικά Δικαστήρια και Το Συμβούλιο της Επικρατείας

7 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Αποτελεί μορφή εσωτερικού ελέγχου της Διοίκησης, εκτελεστική εξουσία. Μορφές: Ιεραρχικός έλεγχος Διοικητική εποπτεία

8 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Ασκείται: είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από διοικητική προσφυγή είτε μετά από αναφορά του πολίτη

9 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Απλή Ιεραρχική προσφυγή Ειδική διοικητική προσφυγή Ενδικοφανής διοικητική προσφυγή

10 Απλή Ιεραρχική Προσφυγή
Απλή Ιεραρχική Προσφυγή Προσφυγές που δεν προβλέπονται από κάποια ειδική διάταξη και βρίσκουν κατοχύρωση στο άρθρο 10 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα του καθενός να αναφέρεται στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργήσουν σύντομα και να απαντήσουν δικαιολογημένα. Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως επικουρικά διοικητικά βοηθήματα (βλ. και άρθρο 24 Κώδικα Διοικητ.Διαδικασίας).

11 Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24)
Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24) 1. Αν από τις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης της, κατά το επόμενο άρθρο, ειδικής διοικητικής, ή ενδικοφανούς, προσφυγής, ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του, να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε, από την αρχή η οποία προϊσταται εκείνης που εξέδωσε την πράξη, την ακύρωσή της (ιεραρχική προσφυγή).

12 Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24)
Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24) 2. Η διοικητική αρχή στην οποία υποβάλλεται η, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αίτηση οφείλει να γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο την απόφασή της για την αίτηση αυτή το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, εκτός αν από ειδικές διατάξεις προβλέπεται διαφορετική προθεσμία.

13 Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24)
Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24) 3. Αν αρμόδια για την ανάκληση ή τροποποίηση ή την ακύρωση είναι άλλη διοικητική αρχή, εκείνη στην οποία κατατέθηκε η αίτηση θεραπείας ή η ιεραρχική προσφυγή οφείλει να τη διαβιβάσει στην αρμόδια αρχή το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες. Και στην περίπτωση αυτή, η γνωστοποίηση της απόφασης της αρμόδιας αρχής, στον ενδιαφερόμενο, πρέπει να γίνεται μέσα στην κατά την προηγούμενη παράγραφο προθεσμία.

14 Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24)
Απλή Ιεραρχική Προσφυγή (άρ.24) 4. Αν η πράξη ακυρωθεί, η υπόθεση επανέρχεται στην αρχή που εξέδωσε την πράξη, εκτός αν οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν αρμοδιότητα της προϊσταμένης αρχής για την έκδοσή της

15 Ειδική Διοικητική Προσφυγή Ενδικοφανής Προσφυγή(αρ.25)
Ειδική Διοικητική Προσφυγή Ενδικοφανής Προσφυγή(αρ.25) 1. Οπου προβλέπεται από ειδικές διατάξεις, ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του που προκαλείται από διοικητική πράξη, μπορεί, με προσφυγή του, η οποία ασκείται ενώπιον του προβλεπόμενου από τις διατάξεις αυτές διοικητικού οργάνου και μέσα στην οριζόμενη από τις ίδιες προθεσμία, να ζητήσει, κατά περίπτωση, την ακύρωση ή την τροποποίηση της πράξης.

16 Ειδική Διοικητική Προσφυγή Ενδικοφανής Προσφυγή
Ειδική Διοικητική Προσφυγή Ενδικοφανής Προσφυγή 2. Το διοικητικό όργανο, ανάλογα με την πρόβλεψη των σχετικών διατάξεων, είτε εξετάζει μόνο τη νομιμότητα της πράξης, οπότε και μπορεί να την ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να απορρίψει την προσφυγή (ειδική διοικητική προσφυγή), είτε εξετάζει τόσο τη νομιμότητα της πράξης όσο και την ουσία της υπόθεσης, οπότε και μπορεί να ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να τροποποιήσει την πράξη ή να απορρίψει την προσφυγή (ενδικοφανής προσφυγή). Το αρμόδιο όργανο οφείλει να γνωστοποιήσει στον προσφεύγοντα την απόφασή του μέσα στην προθεσμία που τυχόν τάσσουν οι σχετικές διατάξεις, αλλιώς, στην περίπτωση μεν της ειδικής προσφυγής, το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, στην περίπτωση δε της ενδικοφανούς προσφυγής, το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες.

17 Ειδική Διοικητική Προσφυγή Ενδικοφανής Προσφυγή
Ειδική Διοικητική Προσφυγή Ενδικοφανής Προσφυγή 3. Αν αρμόδιο να αποφανθεί για την ειδική διοικητική, ή την ενδικοφανή, προσφυγή είναι άλλο διοικητικο όργανο, εκείνο στο οποίο αυτή κατατέθηκε οφείλει να τη διαβιβάσει στο αρμόδιο όργανο το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες. Και στην περίπτωση αυτή, η γνωστοποίηση της απόφασης του αρμόδιου διοικητικού οργάνου, στον ενδιαφερόμενο, πρέπει να γίνεται μέσα στις κατά την παρ. 2 προθεσμίες.

18 Αστική ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης
Σύμφωνα με το άρθρο 105ΕισΝΑΚ «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, εκτός αν η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά παράβαση διάταξης, που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος. Μαζί με το δημόσιο ενέχεται εις ολόκληρον και το υπαίτιο πρόσωπο, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων για την ευθύνη υπουργών». Και κατά το άρθρο 106 ΕισΝΑΚ ορίζεται ότι η ανωτέρω διάταξη εφαρμόζεται και για την ευθύνη των δήμων, των κοινοτήτων ή των άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις οργάνων που βρίσκονται στην υπηρεσία τους.

19 Αστική ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης
Προϋποθέσεις ευθύνης είναι: Α) η ύπαρξη οργάνου του Κράτους ή ΝΠΔΔ που ασκεί δημόσια εξουσία. Β) παράνομη ζημιογόνος πράξη, πρόκειται για ατομικές διοικητικές πράξεις (συστατικές ή διαπιστωτικές), ή παράλειψη και βλάβη των εννόμων ή υλικών αγαθών του διοικουμένου, της περιουσίας του, της ζωής, της τιμής του, της υγείας του. Συνεπώς η ζημία είναι περιουσιακή ή συνίσταται σε ηθική βλάβη.

20 Αστική ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης
Γ) Πρόσφορη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ πράξης και ζημίας. Συνάφεια κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής. Η πράξη λοιπόν κατά το χρόνο και με τους όρους που έγινε ήταν ικανή, κατ αντικειμενική πρόγνωση και σύμφωνα με τη συνήθη πορεία των πραγμάτων να επιφέρει τη ζημία. (θεωρία της πρόσφορης αιτίας). Δ) καταλογισμός της πράξης στο Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ Η υπαιτιότητα του οργάνου δεν αποτελεί προϋπόθεση θεμελίωσης της εξωσυμβατικής ευθύνης του Κράτους. Η αποζημίωση είναι πλήρης και όχι εύλογη, χρηματική ή μπορεί να συνίσταται και αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης (θετική ζημία ή διαφυγόν κέρδος). Κατά του υπαλλήλου που διενήργησε τη συγκεκριμένη ζημιογόνο πράξη ή παράλειψη σε περίπτωση δόλου ή βαριάς αμέλειας ακολουθεί παραπομπή αυτού στο Ελεγκτικό Συνέδριο

21 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Αρμοδιότητα:1. Μπορεί να διατάσσει αυτεπαγγέλτως τη διενέργεια επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου: i. των Υπουργείων, ii. των Περιφερειών, iii. των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, iv. των επιχειρήσεων τους, ν. των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, vi. των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, vii. των δημοσίων επιχειρήσεων, νiii. των επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

22 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
2. Παρακολουθεί τη δράση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των ιδιαίτερων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου της περ. β΄ της παρ. 2 του ιδίου άρθρου. Ειδικότερα παρακολουθεί την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται και ενημερώνεται για τα πορίσματα αυτών οποτεδήποτε το ζητήσει.

23 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
3. Αξιολογεί το έργο των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου.

24 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
4. Μπορεί να διεξάγει ελέγχους, επανέλεγχους, επιθεωρήσεις και έρευνες: α. στο Δημόσιο, β. στα ΝΠΔΔ, γ. στους ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού και στις επιχειρήσεις τους, δ. στα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ε. στις δημόσιες επιχειρήσεις στ. στις επιχειρήσεις, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

25 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
5. Διεξάγει έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων οικονομικής κατάστασης («πόθεν έσχες») όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου.

26 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
6. Μπορεί να ελέγχει καταγγελίες οι οποίες υποβάλλονται στο Γραφείο του σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης στους φορείς της παρ. 2α του άρθρου 1 του ν.3074/2002 (Α΄ 296) και στα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου αυτών.

27 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Αποστολή: Η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου των Ελεγκτικών Σωμάτων της Δημόσιας Διοίκησης και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και της κακοδιοίκησης

28 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Θεσμική θωράκιση Ελεγκτικού Προσωπικού: Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης  και οι Ειδικοί Επιθεωρητές που υπηρετούν με απόσπαση ή με διετή θητεία στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από την έναρξη ισχύος του ν. 3074/2002 δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύ­πωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εξαιρού­νται των ανωτέρω η περίπτωση δόλου, η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλ­θαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας, στο οποίο υποχρεούνται οι υπηρετούντες και μετά την αποχώρηση τους (παρ. 6 του άρθρου 14 του Ν. 3345/05, ΦΕΚ-138 Α' )

29 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Δικαιώματα και υποχρεώσεις: 1. Μπορεί να διατάσσει, αυτεπαγγέλτως, τη διενέργεια επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου των Υπουργείων, των Περιφερειών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των επιχειρήσεων τους, των νπδδ, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Η διαπίστωση, ύστερα από διενέργεια επιθεώρησης ή ελέγχου, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου της παρ. 2α του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων των φορέων της προαναφερόμενης διάταξης δεσμεύει τα αρμόδια όργανα των φορέων αυτών για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

30 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
 2. Παρακολουθεί τη δράση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των ιδιαίτερων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του προηγούμενου εδαφίου. Ειδικότερα παρακολουθεί την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται και ενημερώνεται για τα πορίσματα αυτών οποτεδήποτε το ζητήσει.

31 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
3. Αξιολογεί το έργο των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται ο τρόπος αξιολόγησης και οι λοιπές προϋποθέσεις αξιολόγησης. 4. Μπορεί να διεξάγει ελέγχους, επανελέγχους, επιθεωρήσεις και έρευνες στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, τις επιχειρήσεις τους, τα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τις δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

32 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
5. Διεξάγει ο ίδιος ή με τους Βοηθούς του ή τους Ειδικούς Επιστημονικούς Συνεργάτες του ή τα αρμόδια όργανα του εδαφίου α΄ Ε.Δ.Ε., και σε κάθε περίπτωση μπορεί να ασκήσει ή να διατάξει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης ή τη λήψη άλλων διοικητικών μέτρων. Μπορεί επίσης να παραπέμπει υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση πειθαρχικού οργάνου στο αμέσως ανώτερο πειθαρχικό όργανο ασκώντας τα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύουν κάθε φορά

33 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
6. Διεξάγει έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων οικονομικής κατάστασης (πόθεν έσχες) όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου, των προϊσταμένων ΔΟΥ,ΠΕΚ,ΔΕΚ , της Υπηρεσίας Ειδικών ελέγχων καθώς και των πολεοδομικών γραφείων των ΟΤΑ α και β βαθμού 7. Συγκαλεί και προεδρεύει του προβλεπόμενου από το άρθρο 8 Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (Σ.Ο.Ε.Ε.) και μπορεί να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων της περ. α΄ μετά από παραγγελία του εισαγγελέα στο πλαίσιο διενεργούμενης σε βάρος τους προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης.

34 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
8. Μπορεί να ελέγχει καταγγελίες οι οποίες υποβάλλονται στο Γραφείο του σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης στους φορείς της περ. α΄ και στα Σώματα Ελέγχου αυτών.

35 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
9. Στο πλαίσιο των ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών που διενεργούνται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή κατόπιν εντολής του από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3074/2002, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι δυνατή, ύστερα από έγγραφη εντολή αυτού, η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου. Η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου είναι δυνατή και στο πλαίσιο του ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης των ετήσιων δηλώσεων οικονομικής κατάστασης ("πόθεν έσχες") των μελών των ιδιαίτερων Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των παραγράφων 6, 7 και 8 του άρθρου 85 του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄).

36 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
10. Μπορεί να ζητήσει από τον Υπ. Οικονομίας να παρίσταται κατά την προδικασία και την κύρια ακροαματική διαδικασία ως πολιτικώς ενάγων για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη το δημόσιο από πράξεις υπαλλήλου. Επίσης να ασκήσει υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος όλα τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων ή βουλευμάτων. Ακόμα να ζητήσει από τον αρμόδιο εισαγγελέα, υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος, να ασκήσει τα παρεχόμενα σε αυτόν ένδικα μέσα κατά βουλευμάτων και αποφάσεων καθώς και την επίσπευση της ποινικής διαδικασίας.

37 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
11. Συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία παρουσιάζει τις σημαντικότερες υποθέσεις, που σχετίζονται με φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιοίκησης και αδιαφανών διαδικασιών στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, αξιολογεί το έργο όλων των Σωμάτων Ελέγχου και Επιθεώρησης και Υπηρεσιών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωση λειτουργίας των ανωτέρω Σωμάτων και Υπηρεσιών και για την πλέον εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.. Η έκθεση του υποβάλλεται το Μάιο κάθε έτους στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής και κοινοποιείται στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να υποβάλλει στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και στον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό, εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Η ανωτέρω ετήσια έκθεση συζητείται σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και δημοσιεύεται σε σχετική έκδοση του Εθνικού Τυπογραφείου.

38 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
12. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης  και οι Ειδικοί Επιθεωρητές υποχρεούνται στην τήρηση του καθήκοντος εχεμύθειας και του απορρήτου των πληροφοριών. 13. παρακολουθεί την εκτέλεση από τα σώματα επιθεώρησης και ελέγχου των διαπιστώσεων και των προτάσεων που προκύπτουν από την διαδικασία αξιολόγησης..

39 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
14.Η άρνηση υπαλλήλων ή λειτουργών να συνεργαστούν και να χορηγήσουν έγγραφα κατά την διενέργεια ελέγχων συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος

40 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Αρμοδιότητα:Η διενέργεια επιθεωρήσεων, έκτακτων ελέγχων και ερευνών, τη συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού για την άσκηση ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης και για τον έλεγχο των δηλώσεων της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, που υπηρετούν στους φορείς της επόμενης παραγράφου.

41 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Στην αρμοδιότητα του ανήκει ο έλεγχος των υπηρεσιών: α) του Δημοσίου, β) των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των επιχειρήσεων τους, γ) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δ) των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

42 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Δεν επιλαμβάνεται θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, καθώς και την προσωπική ανεξαρτησία των μελών τους και δεν εξετάζει υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οικονομική και διαχειριστική λειτουργία της Οικονομικής Επιθεώρησης και των Συντονιστών Δημοσιονομικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και θεμάτων που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων.

43 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Αποστολή:Η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης, ιδιαίτερα δε την επισήμανση φαινομένων διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

44 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Θεσμική θωράκιση Ελεγκτικού Προσωπικού Ο Ειδικός Γραμματέας, οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές και οι Βοηθοί Επιθεωρητές - Ελεγκτές δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εξαιρούνται των ανωτέρω η περίπτωση δόλου, η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας, στο οποίο υποχρεούνται οι υπηρετούντες στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. και μετά την αποχώρηση τους από αυτό. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του ν. 2477/1997 (ΦΕΚ 59 Α) 

45 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Δικαιώματα και υποχρεώσεις: 1. Οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές και οι Βοηθοί Επιθεωρητές - Ελεγκτές υποχρεούνται να τηρούν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και μετά την αποχώρησή τους από αυτό. Η υποχρέωση τήρησης του απορρήτου και του καθήκοντος εχεμύθειας αφορά και το προσωπικό της Γραμματείας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Παραβιάσεις του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας, καθώς και η από βαριά αμέλεια μη στάθμιση στοιχείων επιβαρυντικών για την υπηρεσία που επιθεωρείται ή τη Διοίκηση και τους υπαλλήλους της συνιστούν σοβαρό λόγο για την ανάκληση της απόσπασης του Επιθεωρητή - Ελεγκτή ή του Βοηθού Επιθεωρητή - Ελεγκτή.

46 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
2. Ο Ειδικός Γραμματέας δίνει εντολή για επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα στους Επιθεωρητές - Ελεγκτές αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εντολής του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, του οικείου υπουργού ή Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας για τις υπηρεσίες τους ή τα εποπτευόμενα από αυτούς ΝΠΔΔ. Διενέργεια ελέγχου ή έρευνας μπορεί να ζητήσει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δ.Δ, ο Συνήγορος του Πολίτη και ο επικεφαλής Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής.

47 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού δύναται να συγκροτούνται κοινές ομάδες Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών Επιθεωρητών και Επιθεωρητών του οικείου υπουργείου για την πραγματοποίηση επιθεώρησης, ελέγχου ή έρευνας.

48 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
4. Οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές μπορούν για την εκπλήρωση του έργου τους να επισκέπτονται την υπηρεσία όπου γίνεται ο έλεγχος. Επίσης έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους φακέλους συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, εκτός εάν αυτά αφορούν ζητήματα που ανάγονται στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, την εθνική άμυνα και κρατική ασφάλεια. Οι υπηρεσίες οφείλουν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα για το έργο των Επιθεωρητών - Ελεγκτών στοιχεία, που τίθενται υποχρεωτικά στη διάθεση τους και να τους διευκολύνουν με κάθε τρόπο. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης και του ελέγχου μπορούν επίσης να ζητούν πληροφορίες και στοιχεία από τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας να ζητούν εξηγήσεις και να συνεργάζονται με υπηρεσίες που ασχολούνται με την εξεταζόμενη υπόθεση. Στο πλαίσιο ελέγχων που εκτελεί το ΣΕΕΔ μετά από εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δ.Διοίκησης είναι δυνατή η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου.

49 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
5. Για τα ποινικά αδικήματα των υπαλλήλων των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., τα οποία τελούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή με αφορμή αυτήν, μπορεί να ανατίθεται στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. η διενέργεια προανακριτικών πράξεων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

50 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
6. Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές μπορούν, εφόσον τους ανατεθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, να προβαίνουν στη διενέργεια ελέγχων που προβλέπονται για τις άδειες δόμησης.

51 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
7. Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. μεριμνά για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αποδεικτικού υλικού προκειμένου να διαβιβαστεί, στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, η σχετική αναφορά για εγκλήματα που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά υπάλληλοι των φορέων της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν.3074/2002 και προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων Δ, , , Α, και του Ποινικού Κώδικα. Επίσης είναι αρμόδιο για τη διαπίστωση διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 5 του ν.3074/2002.

52 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
8. Στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ανήκει ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των φορέων, της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3074/2002, καθώς και των μεταβολών της. . ) Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)

53 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
9. Ο Ειδικός Γραμματέας, οι Επιθεωρητές Ελεγκτές και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές τηρούν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και επί μία πενταετία μετά την αποχώρηση τους. Η υποχρέωση τήρησης του απορρήτου και του καθήκοντος εχεμύθειας αφορά και το προσωπικό της Γραμματείας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.. Παραβιάσεις του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας, καθώς και η εκ δόλου μη στάθμιση στοιχείων επιβαρυντικών για την υπηρεσία που επιθεωρείται ή ελέγχεται και τους υπαλλήλους της, συνιστούν σοβαρό λόγο για την ανάκληση της απόσπασης του Επιθεωρητή Ελεγκτή ή του Βοηθού Επιθεωρητή Ελεγκτή.

54 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (Σ.Ο.Ε.Ε.) α) Το Σ.Ο.Ε.Ε. υποβάλλει τον Απρίλιο κάθε έτους έκθεση στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία κοινοποιείται σε όλα τα Υπουργεία και τους φορείς που ελέγχθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Στην έκθεση καταγράφονται οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τα Σώματα Επιθεωρήσεων και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, με τις γενικές και ειδικές παρατηρήσεις στα αντικείμενα της αρμοδιότητας κάθε Σώματος, και γίνεται ειδική μνεία των υποθέσεων για τις οποίες ζητήθηκε η κίνηση πειθαρχικής δίωξης ή παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Στην έκθεση καταγράφονται, επίσης, όλες οι ενέργειες του Σ.Ο.Ε.Ε. για το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των εργασιών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης.

55 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
β) Το Σ.Ο.Ε.Ε. μπορεί να αποφασίζει τη διενέργεια κοινών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών από μικτές ομάδες επιθεωρητών των Σωμάτων Επιθεώρησης που μετέχουν σε αυτό. Τα μέλη των ομάδων προτείνονται από τους προϊσταμένους των Σωμάτων ή των υπηρεσιών, και η σχετική εντολή ελέγχου υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Ε.Ε.. Στις μικτές ομάδες επιθεώρησης ελέγχου μπορεί να συμμετέχουν και επιθεωρητές ή υπάλληλοι των υπηρεσιακών μονάδων επιθεώρησης των φορέων της παρ. 2 του άρθρου 1 οι οποίοι προτείνονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας τους, ύστερα από σχετικό αίτημα του Προέδρου του Σ.Ο.Ε.Ε.

56 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
Αρμοδιότητα:Διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, επιθεωρήσεις, έρευνες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που παρέχουν υπηρεσίες ευθύνης του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (ΟΤΕ) και τις θυγατρικές του, Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ),Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΑ) και τις θυγατρικές της, Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΚΑΣΑ) και τις θυγατρικές του, Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς (ΗΣΑΠ_, Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών - Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ), καθώς και σε οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα, στον οποίο έχει ανατεθεί έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

57 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
Στην αρμοδιότητα του εμπίπτουν μεταξύ των άλλων η εξέταση της συνδρομής των όρων νομιμότητας της διοικητικής δράσης και η διαπίστωση τυχόν καταστρατηγήσεων και παρανομιών, ο εντοπισμός των αιτίων κακής λειτουργίας, κακής διαχείρισης, χαμηλής ποιότητας ή υψηλού κόστους των υπηρεσιών, η έρευνα πλημμελούς εφαρμογής της νομοθεσίας, ή παραβίασης της αρχής της ισότητας και διαφάνειας κατά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και ο εντοπισμός γενικά κάθε παράγοντα που επηρεάζει δυσμενώς την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελεγχόμενων Υπηρεσιών, Οργανισμών ή Φορέων.

58 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
Αποστολή:Η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών, Φορέων, Οργανισμών και νομικών ή φυσικών προσώπων, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, μέσω της διενέργειας τακτικών και εκτάκτων επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών στις Υπηρεσίες, Φορείς, Οργανισμούς και νομικά ή φυσικά πρόσωπα

59 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
Θεσμική θωράκιση Ελεγκτικού Προσωπικού: Ο Γενικός Επιθεωρητής και οι Επιθεωρητές Ελεγκτές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν εξετάζονται και δεν διώκονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εξαιρούνται των ανωτέρω η περίπτωση δόλου, η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας, στην οποία υποχρεούνται οι υπηρετούντες στο Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. και μετά την αποχώρησή τους από αυτό.

60 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
Δικαιώματα και υποχρεώσεις: 1. Ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΕΥΜΕ δίνει εντολή για επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα στους Επιθεωρητές - Ελεγκτές αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εντολής του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

61 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
2. Οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές για την εκπλήρωση των έργων τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους συναφείς με τη φύση του ελέγχου φακέλους συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, εκτός και αν αυτά ανάγονται στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, την εθνική άμυνα και την κρατική ασφάλεια. Οι Επιθεωρητές - Ελεγκτές υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα απόρρητα κατά τις κείμενες διατάξεις.

62 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
3. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί μη σύννομη συμπεριφορά λειτουργού ή υπαλλήλου ή μέλους διοίκησης, η έκθεση του Επιθεωρητή - Ελεγκτή διαβιβάζεται στο αρμόδιο όργανο με πρόταση για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου ή τη λήψη άλλων μέτρων. 4. Αν προκύψουν αποχρώσεις ενδείξεις ποινικού αδικήματος από λειτουργό ή υπάλληλο της ελεγχόμενης υπηρεσίας, η έκθεση του Επιθεωρητή - Ελεγκτή διαβιβάζεται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

63 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
5. Μετά το πέρας της επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας ο Επιθεωρητής - Ελεγκτής υποβάλλει στο Γενικό Επιθεωρητή τεκμηριωμένη έκθεση, που θα περιέχει τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις για τυχόν βελτιώσεις ή απλουστεύσεις. Ο Γενικός Επιθεωρητής - Ελεγκτής γνωστοποιεί το πόρισμα του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και τις υπηρεσίες που έγινε η επιθεώρηση, ο έλεγχος, η έρευνα και εφόσον διαπιστώσει παράνομη συμπεριφορά λειτουργού ή υπαλλήλου ή μέλους διοίκησης, προτείνει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

64 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
6. Το ΣΕΕΥΜΕ συμμετέχει σε επιθεώρηση, έλεγχο, ή έρευνα που διενεργείται από κοινή ομάδα Επιθεωρητών Ελεγκτών συγκροτούμενη κατ' εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Ν. 2477/1997(Α 59) και με τη διευκόλυνση (συμπεριλαμβανομένης και της συνδρομής), εάν αυτή ζητηθεί, στις επιθεωρήσεις, ελέγχους, ή έρευνες που διενεργεί στον τομέα αρμοδιότητας του Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε., ο Συνήγορος του Πολίτη, ή το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ή τα αντίστοιχα σώματα των άλλων Υπουργείων σε εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

65 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
7. Το ΣΕΕΥΜΕ μελετά τις εκθέσεις και τα πορίσματα που αποστέλλει στον Υπουργό Μ. & Ε. ο Συνήγορος του Πολίτη, το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. και τα αντίστοιχα Ελεγκτικά Σώματα των άλλων Υπουργείων προκειμένου να αξιοποιηθούν, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπ. Μ. & Ε. και τους αντίστοιχους Οργανισμούς ή Φορείς της παρ. 5, εδάφιο 1 του άρθρου 19 του Ν. 2671/98, οι διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που περιέχονται σ' αυτές τις εκθέσεις και στα πορίσματα, ή προκειμένου να επιληφθεί το Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. της ίδιας υποθέσεως με νέα ή συμπληρωματική έρευνα, επιθεώρηση, ή έλεγχο και στη συνέχεια να διατυπώσει τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις.

66 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
8. Οι Επιθεωρητές Ελεγκτές για την εκπλήρωση του έργου τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους συναφείς προς την φύση του εκτελούμενου έργου φακέλους, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων εγγράφων και λοιπών στοιχείων, εκτός εάν αυτά ανάγονται στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στην εθνική άμυνα, ή στην κρατική ασφάλεια. Τα στοιχεία και οι συναφείς με την επιθεώρηση, τον έλεγχο ή την έρευνα φάκελοι παραμένουν στην διάθεση του Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. μέχρι την πλήρη διεκπεραίωση της υπόθεσης.

67 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
9. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη του Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. και το λοιπό προσωπικό του Σώματος έχουν καθήκον εχεμύθειας και την υποχρέωση να διαφυλάσσουν τα διάφορα επαγγελματικά και άλλα απόρρητα, που περιήλθαν με οποιοδήποτε τρόπο σε γνώση τους. Η υποχρέωση τήρησης της εχεμύθειας διατηρείται και μετά την αποχώρηση από το Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. για οποιονδήποτε λόγο.

68 Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υ.Μ.Ε. (ΣΕΕΥΜΕ)
10. Ο Γενικός Επιθεωρητής του Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. συντάσσει την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Σώματος. Η Έκθεση αυτή παρουσιάζει τις σημαντικότερες υποθέσεις και διατυπώνει γενικές προτάσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων, που υπόκεινται στον έλεγχο του Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε. και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν. Μεταξύ των προτάσεων παραθέτει χωριστά τις αναγκαίες νομοθετικές ή άλλες κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να επιλύσουν τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν στις ελεγχθείσες υποθέσεις

69 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
Αρμοδιότητα: Ο Τομέας Υγειονομικού Φαρμακευτικού Ελέγχου είναι αρμόδιος για: α) Τον έλεγχο για τη διαπίστωση της εφαρμογής των κανόνων της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης και της αντίστοιχης δεοντολογίας, καθώς και της εφαρμογής των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων κατά την άσκηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού έργου (άρθρο 3 παρ. 2α Ν. 2920/2001).

70 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
β) Την επιθεώρηση και τον έλεγχο για τη διαπίστωση της τήρησης των απαιτούμενων, κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, μέτρων ασφαλείας των ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας (άρθρο 3 παρ. 2β Ν. 2920/2001).

71 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
γ) Την επιθεώρηση και τον έλεγχο για τη διαπίστωση της καλής κατάστασης, από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος αυτών χώρου των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων ή την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων (άρθρο 3 παρ. 2γ Ν. 2920/2001).

72 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
δ) Τον έλεγχο για τη διαπίστωση της ύπαρξης και της ορθής λειτουργίας του προβλεπόμενου, από τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού (άρθρο 3 παρ. 2δ Ν. 2920/2001). ε) Τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας των νοσοκομειακών και των ιδιωτικών φαρμακείων, των φαρμακαποθηκών, των φαρμακευτικών βιομηχανιών και εργαστηρίων και γενικά κάθε καταστήματος που παράγει, εμπορεύεται ή διακινεί φαρμακευτικό ή επιδεσμικό υλικό ή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (άρθρο 3 παρ. 2ε Ν. 2920/ 2001).

73 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
στ) Το συντονισμό και την εποπτεία του έργου επιθεώρησης και ελέγχου των φαρμακείων, φαρμακαποθηκών και εργοστασίων, καθώς και των ινστιτούτων αδυνατίσματος και αισθητικής, το οποίο ασκείται από τις υπηρεσίες υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) (άρθρο 3 παρ. 2στ Ν. 2920/2001).

74 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
ζ) Τον έλεγχο σε εργοστάσια εμφιάλωσης νερού και στις ιαματικές πηγές λουτροθεραπείας (άρθρο 3 παρ. 2ζ Ν. 2920/2001). η) Τον έλεγχο της λειτουργίας των Μέσων Τεχνικών Επαγγελματικών Νοσηλευτικών (Μ.Τ.Ε.Ν.) Σχολών ή Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτού (άρθρο 3 παρ. 2η Ν. 2920/ 2001).

75 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
Ο Τομέας Διοικητικού Οικονομικού Ελέγχου είναι αρμόδιος για: α) Τον έλεγχο για τη διαπίστωση της νόμιμης, εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των φορέων υγείας και πρόνοιας, που ανήκουν στο πεδίο παρέμβασης του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., τον εντοπισμό των σχετικών προβλημάτων και την εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές πρόσφορων τρόπων για την επίλυσή τους (άρθρο 3 παρ. 3α Ν. 2920/2001). β) Τη διενέργεια διοικητικών ερευνών και ανακρίσεων, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (άρθρο 3 παρ. 3β Ν. 2920/2001).

76 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
γ) Την αυτεπάγγελτη έρευνα, παράλληλα και ανεξάρτητα από τις αστυνομικές αρχές, για την ανακάλυψη και ανακοίνωση στις αρμόδιες διωκτικές αρχές των ποινικών και πειθαρχικών παραβάσεων των οργάνων των φορέων, που υπάγονται στο πεδίο παρέμβασης του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (άρθρο 3 παρ. 3γ Ν. 2920/2001). δ) Τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων διαχειριστικών και οικονομικών ελέγχων των δημοσίων υπηρεσιών και των κρατικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (άρθρο 3 παρ. 3δ Ν. 2920/2001).

77 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
ε) Τον έλεγχο της διαχείρισης των υπόλογων διαχειριστών χρημάτων και υλικών (άρθρο 3 παρ. 3ε Ν. 2920/ 2001). στ) Τον καταλογισμό, με αιτιολογημένη απόφαση, των ελλειμμάτων, τα οποία διαπιστώνονται από τους ελέγχους, σε βάρος των υπεύθυνων υπολόγων, υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των υπαγόμενων σε αυτό κρατικών νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 56 του Ν. 2362/1995 «περί δημοσίου λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 247/Α΄) (άρθρο 3 παρ. 3στ Ν. 2920/2001).

78 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
Ο Τομέας Ελέγχου Φορέων Πρόνοιας είναι αρμόδιος για: α) Την επιθεώρηση και τον έλεγχο για τη διαπίστωση της ποιότητας και της επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις δημόσιες υπηρεσίες, από τις υπηρεσίες Πρόνοιας των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Περιφερειών και από τα εποπτευόμενα από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας νομικά πρόσωπα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της πρόνοιας, όπως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κέντρα παιδικής μέριμνας, οι παιδοπόλεις, τα βρεφοκομεία, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης και τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων (άρθρο 3 παρ. 4α Ν. 2920/2001).

79 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
β) Την επιθεώρηση και τον έλεγχο για τη διαπίστωση της τήρησης, από τους φορείς του προηγούμενου εδαφίου, των υγειονομικών διατάξεων και των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας για την υγιεινή διαβίωση των περιθαλπομένων στα καταστήματά τους, καθώς και του προσωπικού (άρθρο 3 παρ. 4β Ν. 2920/2001). γ) Τον έλεγχο της διαχείρισης εράνων και λαχειοφόρων αγορών, εορτών και άλλων εκδηλώσεων πανελληνίου μορφής, οι οποίες γίνονται μετά από σχετική άδεια του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (άρθρο 3 παρ. 4γ Ν. 2920/2001).

80 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
δ) Τη διερεύνηση καταγγελιών για παράνομες υιοθεσίες, που αφορούν φορείς που εποπτεύονται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και για παράνομη χορήγηση επιδομάτων που δικαιούνται άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που έχουν ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής προστασίας (άρθρο 3 παρ. 4δ Ν. 2920/2001). ε) Τον έλεγχο και την επαλήθευση των εν γένει δηλωθέντων στοιχείων, από τους φορείς που έλαβαν ή ζητούν να λάβουν, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/ 1998, την ειδική πιστοποίηση φορέων ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης (άρθρο 3 παρ. 4ε Ν. 2920/2001).

81 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
Αποστολή: Η διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας καθώς και στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών φορέων.

82 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
Θεσμική θωράκιση Ελεγκτικού Προσωπικού: Για το ΣΕΥΠ δεν ισχύει αυξημένη θεσμική προστασία (δηλ. ότι δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν ενάγονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους).

83 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
Δικαιώματα και υποχρεώσεις: 1. Ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΠ δίνει τις εντολές για επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα στους Επιθεωρητές αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ή μετά από αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, εφόσον πρόκειται για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Επιθεωρητής μπορεί να διατάσσει επαναληπτικό ή συμπληρωματικό έλεγχο, ολικό ή μερικό, οποιασδήποτε υπόθεσης, είτε από τον ίδιο Επιθεωρητή είτε από άλλον.

84 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
2. Οι Επιθεωρητές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενεργούν ως εξουσιοδοτημένοι, από το νόμο, εκπρόσωποι του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και για το λόγο αυτόν θεωρούνται ιεραρχικά ανώτεροι των προϊσταμένων των ελεγχόμενων υπηρεσιών και φορέων. Κάθε Επιθεωρητής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενεργεί με δική του πρωτοβουλία και έχει ατομική ευθύνη για τη νομιμότητα των ενεργειών του.

85 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
3. Οι Επιθεωρητές, για την εκπλήρωση του έργου τους, μπορούν να επισκέπτονται, χωρίς ή με προειδοποίηση, την υπηρεσία ή το φορέα όπου γίνεται ο έλεγχος και να μελετούν επιτόπου την προς εξέταση υπόθεση. Στις επιτόπιες επιθεωρήσεις, ο Επιθεωρητής μπορεί να ζητήσει την παρουσία του προϊσταμένου της ελεγχόμενης υπηρεσίας ή του νόμιμου αναπληρωτή του.

86 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
4. Οι Επιθεωρητές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους συναφείς με το αντικείμενο και τη φύση του ελέγχου φακέλους, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, εκτός εάν αυτά αφορούν ζητήματα που ανάγονται στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, την εθνική άμυνα και την κρατική ασφάλεια.

87 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
5. Οι Επιθεωρητές οφείλουν να τηρούν εχεμύθεια για γεγονότα ή πληροφορίες, των οποίων λαμβάνουν γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Παραβιάσεις του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας, καθώς και η από βαριά αμέλεια μη στάθμιση στοιχείων επιβαρυντικών για την υπηρεσία που επιθεωρείται ή τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της, συνιστούν σοβαρό λόγο για την ανάκληση της απόσπασης του Επιθεωρητή.

88 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
6. Οι Επιθεωρητές, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, έχουν δικαιώματα και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί Οικονομικών Επιθεωρητών της παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 2343/1995 "Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 211 Α~).

89 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
7. Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Επιθεωρητής μπορεί να προκαλέσει αυτεπαγγέλτως διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), μετά από καταγγελίες ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνει πράξεις, παραλείψεις ή παραβάσεις, που συνιστούν, κατά την άποψή του, πειθαρχικά παραπτώματα. Η άσκηση πειθαρχικής δίωξης και η ενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης αποτελούν δέσμια διοικητική ενέργεια για τα αρμόδια όργανα. Η ένορκη διοικητική εξέταση (Ε.Δ.Ε.) ενεργείται από Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., που προτείνεται από το Γενικό Επιθεωρητή ή από μόνιμο δημόσιο υπάλληλο με βαθμό τουλάχιστον Διευθυντή ή προϊστάμενο διεύθυνσης του Υπουργείου, της Περιφέρειας ή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία υπάγεται ή από την οποία εποπτεύεται η ελεγχόμενη υπηρεσία ή από κοινού από έναν Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. και ένα μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της ελεγχόμενης υπηρεσίας ή του εποπτεύοντος αυτήν Υπουργείου ή Περιφέρειας ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

90 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
8. Ο Γενικός Επιθεωρητής συντάσσει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος, στην οποία παρουσιάζει τις σημαντικότερες υποθέσεις της ελεγκτικής δράσης αυτού και διατυπώνει γενικές ή ειδικές προτάσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και τις αναγκαίες νομοθετικές ή άλλες κανονιστικές και διοικητικές ρυθμίσεις. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται, εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

91 Σώμα Επιθεωρητών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΠ)
9. Οι Επιθεωρητές του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, είναι αρμόδιοι: α) Να ζητούν από κάθε δημόσια, δικαστική, στρατιωτική, αστυνομική, νομαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική αρχή, τράπεζα ή από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στοιχεία σχετικά με την επιθεώρηση, τον έλεγχο ή την έρευνα, υποχρεουμένων να παρέχουν αμέσως τα ζητούμενα στοιχεία. Επιπλέον η αστυνομική αρχή παρέχει τη συνδρομή της, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 159 και 161 του Π.Δ. 141/1991 (ΦΕΚ 58 Α΄). β) Να ζητούν, εφόσον παρίσταται ανάγκη, τη σύμπραξη τεχνικών ή άλλης ειδικότητας υπαλλήλων ή εμπειρογνωμόνων.

92 Σώμα Επιθεωρητών Ασφαλείας Πτήσεων
Αρμοδιότητα:Έλεγχος της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της ασφάλειας των πτήσεων, που αφορούν το προσωπικό, το αεροσκάφος και τη λειτουργία των αεροπορικών εταιριών και την από μηχανικής άποψης ικανότητα του αεροσκάφους να ίπταται με ασφάλεια. Στην αρμοδιότητα των Επιθεωρητών Προτύπων Ασφάλειας Πτήσεων περιλαμβάνεται και η εποπτεία, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των επιθεωρήσεων των Επιθεωρητών των λοιπών ειδικοτήτων που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων.

93 Σώμα Επιθεωρητών Ασφαλείας Πτήσεων
Αποστολή: α) Η εποπτεία και ο έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων προτύπων ασφαλείας πτήσεων, των αερομεταφορέων, των πτητικών μέσων, των αεροδρομίων και των λοιπών μέσων υποστήριξής τους, καθώς και του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, β) Η ανάπτυξη των θεσμοθετημένων προτύπων ασφάλειας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

94 Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ)
Αποστολή: Η διαρκής (περιοδική ή έκτακτη) επιθεώρηση των έργων που εκτελούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα

95 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
Αρμοδιότητα:1. Το Σ.ΕΠ.Ε. έχει τις εξής αρμοδιότητες: α. Να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις και γενικότερα κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο εργασίας ή χώρο όπου υπάρχει υπόνοια ότι απασχολούνται εργαζόμενοι, εκτός από τις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά από ειδικές διατάξεις.

96 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
β. Να προβαίνει σε κάθε είδους αναγκαία εξέταση, έλεγχο ή έρευνα αναφορικά με τη διαπίστωση της τήρησης και εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, της σχετικής με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας ιδίως τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζόμενων όπως νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με ειδικές ανάγκες), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων.

97 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
γ. Να εισέρχεται οποιαδήποτε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας στους χώρους εργασίας, όταν κρίνει αναγκαίο, χωρίς προειδοποίηση προς τον εργοδότη, για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. δ. Να διακόπτει προσωρινά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τη λειτουργία της επιχείρησης ή τμήματός της, αν κρίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων και να εισηγείται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την οριστική διακοπή της λειτουργίας της, όταν η επιχείρηση εξακολουθεί να παραβαίνει συστηματικά τις διατάξεις της νομοθεσίας με άμεσο κίνδυνο για τους εργαζόμενους.

98 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
ε. Να λαμβάνει άμεσα διοικητικά μέτρα, να επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις ή να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων ή, κατά την κρίση του, να χορηγεί εύλογη προθεσμία για τη συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες διατάξεις. στ. Να λαμβάνει άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σε περίπτωση που διαπιστώσει παράνομη απασχόληση.

99 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
ζ. Να έχει πρόσβαση στα αρχεία και έγγραφα της επιχείρησης, καθώς και στη δομή της παραγωγικής διαδικασίας. η. Να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε από τα τηρούμενα βιβλία, μητρώα, έγγραφα και κάθε άλλου είδους στοιχείου της επιχείρησης, καθώς και να λαμβάνει αντίγραφα. θ. Να ερευνά τα αίτια των θανατηφόρων και των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

100 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
ι. Να διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες της εμφάνισης επαγγελματικών νόσων και να προτείνει μέτρα για την πρόληψη τους. ια. Να ενημερώνει άμεσα τον ασφαλιστικό φορέα σε περίπτωση διαπιστώσεως παραβάσεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. ιβ. Να προβαίνει σε δειγματοληψίες και αναλύσεις των δειγμάτων, να λαμβάνει φωτογραφίες και να προβαίνει σε μετρήσεις φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων στο περιβάλλον εργασίας.

101 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
ιγ. Να εξετάζει κάθε καταγγελία και αίτημα που υποβάλλεται στην Υπηρεσία και αφορά την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. ιδ. Να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά για την επίλυση των αναφυόμενων ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας. ιε. Να συντάσσει, να ανακοινώνει και να αποστέλλει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας την ετήσια έκθεση σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Χώρας μας που απορρέουν από την 81 Διεθνή σύμβαση Εργασίας (ν. 3249/1955 ΦΕΚ 139 Α.).

102 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
2. Οι αρμοδιότητες του Σ.ΕΠ.Ε. εκτείνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και ασκούνται από τις κεντρικές και τις περιφερειακές υπηρεσίες του. 3. Το Σ.ΕΠ.Ε. συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες και στοιχεία, σχετικά με το αντικείμενο της αποστολής του. με άλλες υπηρεσίες του εσωτερικού ή εξωτερικού.

103 Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) / πρώην Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)
Προβαίνει: α) Στην έρευνα, εντοπισμό και καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι απάτες και παρατυπίες, οι παραβάσεις που σχετίζονται με προμήθειες, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης (περ. α΄ παρ. 2 άρθρου 30 του ν. 3296/2004).

104 β) Στον προληπτικό έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και σε προσωρινό φορολογικό έλεγχο, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), σε έλεγχο στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στη διακίνηση, στον εφοδιασμό και τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), σε έλεγχο στις φορολογικές αποθήκες, σε έλεγχο προϊόντων που υπάγονται σε ειδικά ανασταλτικά καθεστώτα και γενικά σε έλεγχο εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας. Ειδικά για ελέγχους που πρόκειται να διενεργηθούν σε τελωνειακούς περιβόλους, αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ή Ελεύθερες Ζώνες, υπό την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα, συνεργάζεται με τον Προϊστάμενο της οικείας Τελωνειακής Αρχής (περ. β΄ παρ. 2 άρθρου 30 του ν. 3296/2004).

105 γ) Στην έρευνα, αποκάλυψη και καταπολέμηση παράνομων συναλλαγών, απατών και δραστηριοτήτων, που διενεργούνται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, του διαδικτύου και νέων τεχνολογιών (περ. γ΄ παρ. 2 άρθρου 30 του ν. 3296/2004). δ) Σε ενέργειες για την πρόληψη, δίωξη και καταπολέμηση άλλων παραβάσεων, όπως παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, όπλων και εκρηκτικών, τοξικών και επικίνδυνων ουσιών (ραδιενεργά και πυρηνικά υλικά, τοξικά απόβλητα κ.λπ.), αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών καθώς και για την εκτροπή προδρόμων ουσιών (περ. δ΄ παρ. 2 άρθρου 30 του ν. 3296/2004).

106 Αποστολή: Είναι ιδίως η αποκάλυψη και καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος, μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων, ο έλεγχος της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και της κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών, ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που σχετίζονται με τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, καθώς επίσης και των διατάξεων που αναφέρονται στην προστασία της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό την πρόληψη των σχετικών παραβάσεων και παράνομων πράξεων, την οικειοθελή συμμόρφωση των υπόχρεων, τη δίωξη των υπευθύνων παραβατών, καθώς και την προστασία γενικότερα των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

107 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που ιδρύθηκε με το Νόμο2477/1997 και ξεκίνησε να λειτουργεί την1η Οκτωβρίου του1998. Το νομοθετικό καθεστώς της λειτουργίας του ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Νόμου 3094/2003, ενώ μετά από την αναθεώρηση του 2001 ο θεσμός αυτός τυγχάνει και συνταγματικής κατοχύρωσης (άρθρο103 παρ.9 του Συντ). Θα πρέπει να μάλιστα να υπογραμμισθεί, αν και δεν έχει τονισθεί επαρκώς στη διεθνή βιβλιογραφία ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει τις ρίζες του στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, καθώς στα453 π. Χ επελέγησαν για πρώτη φορά με κλήρωση, οι «Εύθυνοι», 10 άρχοντες εξοπλισμένοι με την αρμοδιότητα να ερευνούν καταγγελίες σχετικά με τη φερόμενη ως κακή άσκηση της διοίκησης από τα όργανα της Πολιτείας. Στα νεώτερα όμως χρόνια, όπως άλλωστε είναι γνωστό, ο θεσμός αυτός εισήχθη και διαμορφώθηκε στις σκανδιναβικές χώρες και κυρίως στη Σουηδία, όπου ήδη από το1809 καθιερώθηκε ο θεσμός τουOmbuds man με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες από το Σύνταγμα.

108 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Η κεντρική αποστολή του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη, όπως προκύπτει από τη συνδυαστική ερμηνεία των ρυθμίσεων, που διέπουν τη λειτουργία του, είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των δημοσίων Υπηρεσιών με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 3παρ. 3 του Νόμου 3094/2003, ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες των οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών, που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών

109 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ιδίως δε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο(3 παρ.3 του Ν. 3094/2003) ερευνά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ατομικό ή συλλογικό διοικητικό όργανο: ι) προσβάλλει, με πράξη ή παράλειψη, δικαίωμα ή συμφέρον προστατευόμενο από το Σύνταγμα και το νόμο, ii) αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριμένη υποχρέωση που επιβάλλεται από τελεσίδικη ή προσωρινά εκτελεστή δικαστική απόφαση, iii) αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριμένη υποχρέωση που επιβάλλεται από διάταξη νόμου ή από ατομική διοικητική πράξη, iv) ενεργεί ή παραλείπει νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια, κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας ή κατά κατάχρηση εξουσίας.

110 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο Συνήγορος του Πολίτη στελεχώνεται από μια κεντρική Υπηρεσία, που βρίσκεται στην Αθήνα, πρωτεύουσα της χώρας και η οποία εξυπηρετεί και ερευνά αιτήματα πολιτών από όλη την ελληνική επικράτεια. Το Μάρτιο κάθε έτους ο Συνήγορος του Πολίτη συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία εκθέτει το έργο της Αρχής, παρουσιάζει τις σημαντικότερες υποθέσεις και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να υποβάλει στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής και να κοινοποιεί στον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό ειδικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

111 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Aποστολή :
θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν εκδίδει εκτελεστές διοικητικές πράξεις αλλά μόνον συστάσεις, δηλαδή μη εκτελεστές διοικητικές πράξεις5, οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν μπορούν να προσβληθούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.Επίσης, παρότι στο πλαίσιο της σύντομης αυτής εισήγησης δεν μπορεί να υπεισέλθει κανείς σε βάθος αναφορικά με το χαρακτήρα της διαμεσολάβησης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο έλληνας Συνήγορος του Πολίτη με βάση τη μέχρι τώρα λειτουργία του έχει κινηθεί σε ένα είδος διαμεσολάβησης, το οποίο συνίσταται στην ενίσχυση τηςδιαβούλευσης μεταξύ διοίκησης και διοικουμένου.

112 Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Πρόκειται συνεπώς για ένα λυσιτελή μηχανισμό διοικητικού ελέγχου, το βασικό εργαλείο του οποίου δεν συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων αλλά στην προσπάθεια διαμεσολάβησης μέσω της επίκλησης βάσιμων και πειστικών νομικών επιχειρημάτων.

113

114 Ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google