1 H νομοθεσία της δυναστείας των Μακεδόνων και των Κομνηνών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οδηγία για τις Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά και Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφόρησης - ΙΜΙ.
Advertisements

Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας.
13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
Οι νόμοι του Σόλωνα Πεισίστρατος
13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία (7ος-12ος αιώνας)
To Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
Η νομοθεσία και η διοίκηση εκσυγχρονίζονται κεφ. 23
2. Η εσωτερική πολιτική των Κομνηνών ( )
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΑΓΡΟΤΗΣ Στον τομέα της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, που ήταν και η βάση της βυζαντινής οικονομίας, φαίνεται πως τον 7ο και 8ο αιώνα επικράτησε.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ( )
Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Μεσαίωνα
7. Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη
3. Κοινωνία.
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΙΣΤΟΡΙΑ.
Γ. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Σινιάρι Ελισάβετ Μπουκόρου Βασω Γουργιώτης Χρήστος.
Οι Ακρίτες και ο Πλούτος τους Κατά τη Λαίκη Παράδοση. Ουζούνης Γιώργος Α3 ΓΕΛ Χαλάστρας 20/10/20111.
Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί (1893 – 1909)
Το Αστικό Φαινόμενο. Πριν το 900 Πόλεις Επισκοπικές πόλεις με Οχυρωμένες πόλεις θρησκευτικό χαρακτήρα γύρω από ένα πύργο. και όχι οικονομικό. Αμυντικός.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
1 Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ KΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (9ος-11ος αι.)
και η μερική αναδιοργάνωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Δυναστεία των Μακεδόνων Οι Μακεδόνες αυτοκράτορες κυβερνούν για 200 χρόνια την αυτοκρατορία. Κάνουν αλλαγές στη διοίκηση και τη νομοθεσία. Βασίλειος Α'
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ Εργασία για το μάθημα της Ιστορίας Α’ λυκείου στα πλαίσια της ενότητας Η πόλη-κράτος, νομοθέτες Η πόλη-κράτος, νομοθέτες.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3)
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 15 ΙΣΧΥΣ – ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Χάρτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (329 μ.Χ.)‏  Ρωμαίος αυτοκράτορας : Κωνσταντίνος Α΄  Μέτρα για την ανόρθωση του κράτους:  Νέο διοικητικό κράτος.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
2. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
Η νομοθεσία του Δράκοντα
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
ο Ιουστινιανός , οι μεταρρυθμίσεις , η στάση του Νίκα
Το αγροτικό ζήτημα. Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Αγροτικός τομέας: κυριαρχία μέχρι το 19 ο αιώνα Οικονομικές εξελίξεις (βιομηχανική επανάσταση)
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Η διανομή των εθνικών κτημάτων
Ευάγγελος Σπινθάκης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η διαμόρφωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων
16. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας Ο Ιουστινιανός κλείνει συνθήκες ειρήνης στην Ανατολή και στρέφεται κατά.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
25. Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
και η μερική αναδιοργάνωση
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H νομοθεσία της δυναστείας των Μακεδόνων και των Κομνηνών

2 Αναθεώρηση της τότε ισχύουσας νομοθεσίας με στόχους: Α) Βελτίωση της λειτουργίας της διοίκησης Β) Αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων Νέα νομοθεσία: 1.Πρόχειρος Νόμος: αντικατέστησε την «Εκλογή» των Ισαύρων 2. Επαναγωγή: Εισαγωγή στον Πρόχειρο Νόμο, όριζε τις αρμοδιότητες του Αυτοκράτορα και του Πατριάρχη 3. Βασιλικά: Αναθεώρηση νόμων Ιουστινιανού 4. Επαρχικόν Βιβλίον: αφορά τη λειτουργία των συντεχνιών 5. Νεαραί: στοχεύουν στον περιορισμό της μεγάλης γαιοκτησίας 2 Α. H νομοθετική δραστηριότητα

3 3 Οι δυνατοί επιδίωκαν να ιδιοποιηθούν τη γη των φτωχών γεωργών, να αποσπάσουν προνόμια, να αυξήσουν την ισχύ τους και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην εξουσία, έως και να κατακτήσουν τον θρόνο. Η δυναστεία των Μακεδόνων επεδίωκε να περιορίσει την ισχύ των δυνατών και τις καταχρήσεις τους, ώστε να διαφυλάξει τον θρόνο, να μην αδυνατήσει η άμυνα του κράτους, που στηριζόταν στους στρατιώτες-γεωργούς των θεμάτων, να μη στερηθεί το κράτος τους φόρους που πλήρωναν οι στρατιώτες-γεωργοί. Β. Νόμοι και αγώνας κατά των Δυνατών

Οι «Νεαραί» (δηλαδή οι Νέοι νόμοι) υπέρ των φτωχών γεωργών 1.Αν πρέπει να πωληθεί ένα κομμάτι γης, να πωλείται κατά προτεραιότητα σε συγγενείς και γείτονες (μείωση της πιθανότητας να πωληθεί σε δυνατό) 2.Να αποδοθούν στους παλιούς ιδιοκτήτες όσα χωράφια σφετερίστηκαν (οικειοποιήθηκαν παράνομα) οι δυνατοί, χωρίς να δώσουν αποζημίωση. 3.Απαγορεύεται η αγοραπωλησία στρατιωτικών κτημάτων. Οι κάτοχοι στρατιωτικών κτημάτων είναι υποχρεωμένοι να στρατεύονται. 4.Περιορίζεται η αύξηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 5.Οι δυνατοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους φόρους των φτωχών του χωριού, δηλαδή αντικαθίσταται το αλληλέγγυον (η υποχρέωση που καθιέρωσε ο Νικηφόρος Φωκάς να πληρώνει η κοινότητα τους φόρους των φτωχών).

Η εσωτερική πολιτική των Κομνηνών Η δυναστεία των Κομνηνών ακύρωσε την προσπάθεια που έκαναν οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής δυναστείας νομοθετώντας τις «Νεαράς» κατά τη διάρκεια του 10 ου αι. Οι Κομνηνοί αποφάσισαν να στηρίξουν την πολιτική τους στη συνεργασία με τους δυνατούς. Επινόησαν τον θεσμό της Πρόνοιας, της παραχώρησης δηλαδή σε δυνατούς: α) αγροκτημάτων β) του δικαιώματος να εισπράττουν ως προσωπικά έσοδά τους φόρους μιας περιοχής με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών.

Συνέπειες της εσωτερικής πολιτικής των Κομνηνών Αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ισχύος των δυνατών Εξαθλίωση απλών αγροτών, που έχασαν τα κτήματά τους Διάλυση των θεματικών στρατών, αντικατάσταση των στρατιωτών-γεωργών από μισθοφόρους, άρα αποδυνάμωση της άμυνας.