Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία

2 Όταν έγινε αυτοκράτορας ο Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός το ολοκληρωμένο του όνομα), υπήρχαν εχθροί στα σύνορα του Βυζαντίου, αλλά και μεγάλα εσωτερικά προβλήματα.

3 Για να βελτιώσει αυτή την κατάσταση, ο Ιουστινιανός προχώρησε στις εξής μεταρρυθμίσεις (αλλαγές):
A. Στη νομοθεσία: Συγκέντρωσε τους παλιούς ρωμαϊκούς νόμους αυτοκρατόρων (Ιουστινιάνειος Κώδικας),

4

5 εξέδωσε μια συλλογή νομικών μελετών (Πανδέκτης)

6 και ένα νομικό εγχειρίδιο για φοιτητές νομικής (Εισηγήσεις)

7 και τέλος έγραψε νέους νόμους στα Ελληνικά, τις Νεαρές.

8 Και τα τέσσερα αποτέλεσαν μαζί το ρωμαϊκό αστικό δίκαιο (Corpus juris civillis)

9 B. Στη διοίκηση: Κατάργησε τα προνόμια των Δήμων και πήρε μέτρα κατά των μεγαλοκτηματιών και υπέρ των φτωχών καλλιεργητών Φορολόγησε τους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους Πήρε μέτρα για την εμπορική και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη Όρισε τους λογοθέτες υπεύθυνους για την εφαρμογή των νόμων

10 Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και στην οικονομία, αφού ο Ιουστινιανός εξοικονόμησε χρήματα, με τα οποία πήρε τα εξής μέτρα: α. Έκανε αλλαγές στο στρατό και στην άμυνα του κράτους όπως οχυρώματα, κάστρα, πύργους (Ιουστινιάνεια οχυρά), γέφυρες, δρόμους κλπ

11 β. Βελτίωσε το οδικό δίκτυο
γ. Έκοψε χρυσά νομίσματα, που έγιναν το διεθνές μέσο συναλλαγών

12 δ. Έφερε από την Κίνα το μυστικό της εκτροφής του μεταξοσκώληκα
Όλες αυτές οι μεταβολές ισχυροποίησαν το Βυζάντιο και έδωσαν τη δυνατότητα στον Ιουστινιανό να ονειρεύεται την επέκταση της αυτοκρατορίας στα παλιά της σύνορα και την παλιά της δόξα (Reconquista)

13 ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
Ο Ιουστινιανός ανάμεσα στις άλλες ικανότητες του είχε και μια εξαιρετική ικανότητα να βρίσκει και να επιλέγει εξαιρετικούς συνεργάτες.

14

15 Οι κυριότεροι ήταν: Η ΘΕΟΔΩΡΑ: κόρη κάποιου Κύπριου θηριοδαμαστή στον Ιππόδρομο. Εργαζόταν ως χορεύτρια και ως ηθοποιός στον Ιππόδρομο. Με την εξυπνάδα της και την ομορφιά της κατάφερε και έγινε αυτοκράτειρα.

16

17 Ο ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ και ο ΝΑΡΣΗΣ: από τους μεγαλύτερους στρατηγούς του Βυζαντίου.

18 Ο ΤΡΙΒΩΝΙΑΝΟΣ: ο σοφότερος από τους συνεργάτες του
Ο ΤΡΙΒΩΝΙΑΝΟΣ: ο σοφότερος από τους συνεργάτες του. Έλληνας από την Παμφυλία. Μεγάλος νομομαθής. Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ: λογοθέτης οικονομικών, υπεύθυνος είσπραξης των φόρων, ήταν αυτός που προμήθευε τα χρήματα στο ταμείο του κράτους, άνθρωπος με κακό χαρακτήρα δε δίσταζε να δημεύει περιουσίες και να σκοτώνει ανθρώπους Ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: ιστορικός βοηθός του Βελισάριου, τον οποίο συνόδευε στους πολέμους και κατέγραφε γεγονότα Ο ΑΝΘΕΜΙΟΣ και ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ: αρχιτέκτονες και σύμβουλοι του αυτοκράτορα για τα δημόσια έργα.

19 ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ "ΝΙΚΑ"

20 Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έθιγαν τα συμφέροντα των Δήμων
Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έθιγαν τα συμφέροντα των Δήμων. Γι 'αυτό οι οργανωτές των ιπποδρομιών παραπονέθηκαν στον αυτοκράτορα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

21 Το 532 ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους Πράσινους και τους Βένετους, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν κατά της φρουράς με συνθήματα εναντίον του αυτοκράτορα και των συνεργατών του.

22 Οι στασιαστές ξεχύθηκαν στην πόλη, προκαλώντας καταστροφές και φωνάζοντας «νίκα- νίκα». Σ'αυτούς προστέθηκαν και πολλοί δυσαρεστημένοι συμπολίτες τους.

23 Ο Ιουστινιανός και οι ηγέτες των Δήμων απέτυχαν να ηρεμήσουν τους στασιαστές, που ανακήρυξαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο.

24 Τότε ο Ιουστινιανός σκέφτηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, αλλά η Θεοδώρα και οι συνεργάτες του τον έπεισαν να αλλάξει την απόφασή του.

25 Με διαταγή του η αυτοκρατορική φρουρά έπνιξε την επανάσταση στο αίμα.

26 Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και οι ιπποδρομίες διακόπηκαν για αρκετά χρόνια.


Κατέβασμα ppt "Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google