Επικοινωνία σχολείου-οικογένειας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Αποτελεσματικές Τεχνικές Επικοινωνίας
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Θεοδωράκη Ελένη-Μαρία Μάθημα: Τεχνικές Επικοινωνίας.
Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
Σχολές Γονέων. Φορέα Υλοποίησης • Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Communication in Mother tongue Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο.
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
1 4 Square Questions B A D C Κοιτάξτε προσεκτικά το διάγραμμα. Θα σας κάνω 4 ερωτήσεις γι’ αυτό το τετράγωνο. ΕΤΟΙΜΟΙ;
6 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
Εμπειρίες και Προβληματισμοί σε Μαθητοκεντρικές Μεθόδους Διδασκαλίας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
Αντανάκλαση Συναισθήματος
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
5Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Βιωματικές Δράσεις 2 ο Γυμνάσιο Καλλίπολης
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε»
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε» Διασχολικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Όταν το ΕΓΩ συναντά το ΕΜΕΙΣ.
Συνάντηση με γονείς Τετάρτη
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Secretarial Duties I.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Ενότητα 6 Γράφω το δικό μου άρθρο Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
Οι μαθητές να: 1.Επεξηγούν τη σχέση συναισθήματος και συμπεριφοράς 1.
Βασικές τεχνικές γνωριμίας
Δημιουργία Διαφανειών
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Προφορική (Απευθείας ) Επικοινωνία
Hospitality Skills for Tourism Hospitality and Entertainment Management Lecture 3 Christos Dimas Lecturer.
Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου
1 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σ.Δ.Ο. Τμήμα: Διαχείριση Πληροφοριών Ον.Επ.: Μπίκος Κωνσταντίνος Μάντη Χρυσάνθη Χατζημάρκου Αθηνά Καπίταλη Ζωή Εισηγητής: Χατζής Θέμα:
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Κούρτη-Καζούλλη Βασιλεία Eπίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιου Αιγαίου Επιστημονικά υπεύθυνη για τη Δράση 7 στο Νότιο Αιγαίο.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.
Διακρίσεις της Επικοινωνίας Γραπτή Επικοινωνία
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
 Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το δυσλεκτικό παιδί τους χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο.
Περιπτωση μαθητη του ΕΕΕΕΚ ΔΡΑΜΑΣ Σχ.Ετος:
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Δημιουργία διδακτικού συμβολαίου- συμβολαίου τάξης Κανείς -ούτε οι ενήλικες, ούτε τα παιδιά- δεν επιθυμεί να διατάσσεται. Σε κανένα δεν αρέσει η υποταγή,
Συνέντευξη με νήπια.
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
Προφορική επικοινωνία
Τ.Ε.Α.Π.Η 25/11/2015 ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
Eργαστήριο ομαδικής παρέμβασης στην προσωπική ανάπτυξη ΙΙ
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 24Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε
Ποιά η καλύτερη προσέγγιση για την επιβολή πειθαρχίας στα παιδιά;
ΛΥΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Κ. Σαμαρά, Δασκάλα.
Διαδίκτυο : κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης
Πάμε για ψώνια; (5) Βιβλίο σελ.47
Α' ΤΑΞΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Όνομα δασκάλου – Επίπεδο Χ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
Τίτλος εκπαιδευτικής παρουσίασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επικοινωνία σχολείου-οικογένειας Κωνσταντίνος Μπαντίκος

Σχέση σχολείου-οικογένειας Η σχέση σχολείου οικογένειας για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να είναι… Αμοιβαία Ισότιμη Ειλικρινής Βασισμένη στις ανάγκες γονέων-δασκάλων

Βασικά ερωτήματα Ποιοι γονείς έρχονται συχνά στο σχολείο; Γιατί; Ποιοι γονείς έρχονται συχνά στο σχολείο; Γιατί; Ποιοι γονείς δεν έρχονται στο σχολείο ακόμα και όταν τους καλείτε; Γιατί; Γονείς και Δάσκαλοι… έχουν τα ίδια προβλήματα; έχουν ίδιες προτεραιότητες;

Προσωπική συνάντηση γονέα-δασκάλου Οι συναντήσεις αυτές προκαλούν αμηχανία ή και φόβο σε γονείς και δασκάλους, αλλά μπορούν να βελτιώσουν και να επεκτείνουν τα όρια της επικοινωνίας. Συνήθως υλοποιούνται 2-3 φορές το χρόνο. Στόχος: Η ενημέρωση για την πρόοδο και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Α. Προετοιμασία (πριν τη συνάντηση) Διερευνήστε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για τις συναντήσεις σας. Στείλτε μια προσωπική πρόσκληση σε κάθε γονέα (ώρα, τόπος). Ενημερωθείτε για την πρόοδο του παιδιού από τα portfolios Φροντίστε να μη συμπέσουν με ανάλογες συναντήσεις που οργανώνουν άλλοι δάσκαλοι. Εξασφαλίστε μεταφραστή αν χρειάζεται. Αναφερθείτε σε 2-3 θέματα Προσδιορίστε ακριβώς το χρόνο που χρειάζεστε. Καλέστε τους γονείς να ετοιμάσουν 2-3 ερωτήσεις που τους προβληματίζουν.

Β. Κατά τη διάρκεια Μη κάθεστε πίσω από την έδρα. Χαιρετίστε θερμά το γονέα (χειραψία, χαμόγελο). Πληροφορήστε για τους βασικούς στόχους του κάθε μαθήματος Ακούτε προσεχτικά όσα σας λένε. Ενεργητική ακρόαση Προσεχτική ακρόαση Ενσυναίσθηση Βλεμματική επαφή Παράφραση των λεγόμενων Συνδυάστε τις δικές σας αντιλήψεις με τις παρατηρήσεις των γονέων. Βεβαιώστε τους γονείς ότι είστε πάντα διαθέσιμοι για επικοινωνία Προτιμάτε να δείχνετε ενδεικτικές δουλειές του παιδιού παρά να τις περιγράφετε. Αποφύγετε επίθετα και χαρακτηρισμούς προσώπων. Χρησιμοποιήστε ρήματα. Π.χ. όχι «Ο Γ είναι αδύνατος στα Μαθηματικά» αλλά «τελευταία που κάναμε προσθέσεις με διψήφιους αριθμούς ο Γ δεν κατάφερε να τελειώσει τη δουλειά του. Δείτε το γραπτό του…»

Συνέχεια… 9. Αποφύγετε τις γενικολογίες π.χ. «καλός είναι αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια». Πείτε πού χρειάζεται βοήθεια και τι είδους μπορεί να είναι αυτή. 10. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένο λόγο παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. 11. Αν θέλετε να πείτε κάτι άσχημο, χρησιμοποιήστε την τεχνική του σάντουιτς (καλό-κακό-καλό). 12. Αποφύγετε τις παγίδες Σύγκριση του παιδιού με άλλα (κάθε παιδί είναι διαφορετικό, στόχος να γίνεται καλύτερο από τον προηγούμενο εαυτό) Εστίαση στα προβλήματα (οικογένειας και παιδιού) Ψυχανάλυση του παιδιού ή του γονέα. Ενοχοποίηση του γονέα για τα προβλήματα του παιδιού. Στερεότυπα του τύπου: «Οι γονείς αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους». Συζητήσεις με αναρμόδιους

13. Μη δίνετε οδηγίες ή διαταγές 14. Κάντε συστάσεις π.χ. «κ. Τ. μετά από όσα συζητήσαμε αναρωτιέμαι αν θα μπορούσατε να αφιερώσετε 10’ παραπάνω κάθε βράδυ για την ανάγνωση, διαβάζοντας ένα εικονογραφημένο παραμύθι». 15. Πριν το τέλος συνοψίστε όσα είπατε. 16. Κλείστε με κάτι θετικό 17. Μην αποχαιρετάτε από το τραπέζι. Συνοδέψτε ως την έξοδο. «Ευχαριστώ που ήρθατε».

Γ. Μετά τη συνάντηση Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σημειώσετε τα σημαντικότερα από όσα είπατε. Μην κρατάτε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης Προβλέψτε ένα διάλλειμα ανάμεσα στις συναντήσεις. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή γραπτά με τους γονείς που δεν ήρθαν.

Προσωπική επικοινωνία από απόσταση Τετράδιο επικοινωνίας Προσπάθεια: ☻1 2 3 4☺ Συμπεριφορά: ☻1 2 3 4☺ Επιστολή-σημείωμα Τηλέφωνο Διαδίκτυο