ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΦΡΟΥΤΑ Θρεπτικοί σύμμαχοί του οργανισμού μας ανεξαρτήτως εποχής, τα φρούτα φημίζονται για την τεράστια ποικιλία και την σαγηνευτική τους γεύση. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνιστάται η καθημερινή κατανάλωσή τους σαν συνοδευτικά των γευμάτων ή αντί αυτών σκέτα, σε φρουτοσαλάτες, σε χυμούς ή smoothies, όπως και αν τα καταναλώσουμε δεν παύουν να παραμένουν άκρως θρεπτικά και εύγευστα. www.in2life.gr clickatlife.gr
ΦΡΟΥΤΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ: Πυρηνόκαρπα: π.χ. κεράσια κ.α. Γιγαντόκαρπα: π.χ. μήλα κ.α Εσπεριδοειδή: π.χ. πορτοκάλια κ.α. Εξωτικά φρούτα: π.χ. ανανάς, μπανάνα κ.α.
Υπάρχουν όμως κι άλλα φρούτα π.χ. μούρα και τα ‘καλοκαιρινά’ φρούτα: καρπούζι και πεπόνι. Επίσης σε αυτή την ομάδα ανήκουν: Τα ξερά φρούτα Οι κομπόστες Οι χυμοί των φρούτων
ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ Τα λαχανικά είναι θρεπτικά για τον οργανισμό καθώς χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία. Μπορεί στους περισσότερους να μην είναι ιδιαίτερα «συμπαθή». Κάποιοι μάλιστα τα θεωρούν άνοστα. Όμως, οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αμέτρητες. Τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική και αποτοξινωτική δράση, ενώ είναι σημαντικοί «σύμμαχοι» όσων θέλουν να χάσουν κιλά.
ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ: Φυλλώδη λαχανικά: π.χ. βλίτα Φρουτώδη λαχανικά: π.χ. τομάτα Άλλα ζαρζαβατικά: π.χ. καρότα
Τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε σκέτα ή συνοδευτικά με άλλη ομάδα τροφίμων όπως : Ωμές σαλάτες Βρασμένα λαχανικά Συνταγές λαδερών Χορτόπιτες Συνταγές με ζαρζαβατικά και κρέας
Έλλειψή των φρούτων και των λαχανικών Αν έχουμε έλλειψη φρούτων και λαχανικών θα πάθουμε αβιταμίνωση Τα εξής συμπτώματα μπορούμε να πάθουμε με την αβιταμίνωση Δυσκολία στη νυχτερινή όραση Συχνά κρυολογήματα, βήχας, φτερνίσματα Έντονη τριχόπτωση και ξηροδερμία
Πρέπει να τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο και την αρτηριοσκλήρυνση. Άρα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση γύρω στις 3-4 φορές την ημέρα.
Οι πηγές μας: www. in2life. gr clickatlife. gr http://www. onmed
Η ομάδα μας : Χρύσα Τσούρμα Σωτηρία Χαραλαμπίδη Ισμήνη Φράγκου Βαγγέλης Χαραλάμπου Αντώνης Φαλλιέρας