Επιμέλεια: Δούρου Μαρίνα ΠΕ04-04

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ
Advertisements

Σπερματογένεση 1η φάση Σπερματογόνια (Πρόδρομα γεννητικά κύτταρα)
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μικροφωτογράφηση του ανθρώπινου σώματος.
Προσέχουμε Αντικειμενικός φακός σε σωστή θέση (να νιώσετε το κλικ). Ανοικτό διάφραγμα Ξεκινάμε πάντα από τη μικρότερη μεγέθυνση (4Χ) Βάζουμε το αντικείμενο.
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πειραματική Διδασκαλία στη Βιολογία της Γ΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3
χρωμοσωμικές ανωμαλίες
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μανικιούρ - Πεντικιούρ
χρωμοσωμικές ανωμαλίες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
Πως γεννιέται ένα παιδί
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΑΛΚΟΟΛ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ ΜΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
CRI DU CHAT Επιμέλεια: Ραφαελλα Πηλιανιδου Μαθημα: Αρχες Εργοθεραπείας
Cornelia de Lange Επιμέλεια: Ραφαέλλα Πηλιανίδου
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ EYE – LINER ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΦΡΥΔΙΩΝ ΤΥΠΟΙ ΦΡΥΔΙΩΝ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤA ΤΟΥ AIDS
Βιταμίνες & Οφέλη.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
ΜΙΤΩΣΗ Η ζωή ξεκινά από το ζυγωτό που είναι το πρώτο κύτταρο του οργανισμού Δημιουργείται από την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Από το.
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Το γενετικό υλικό οργανώνεται σε χρωμοσώματα
Μάρθα, 10 μηνών, δεύτερο παιδί υγιών γονέων Ιστορικό:Προωρότητα (29 εβδ.), νοσηλεία σε ΜΕΝ, δυσκολίες στη σίτιση, ευερέθιστη, δυσκολίες στον ύπνο.
Περιγεννητική υγεία.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Αντιδιαστολή με νόσο, πχ Μεσογειακή αναιμία
Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ- ΧΡΩΜΑ.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Σύνδρομο = Σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ίδια κλινική εικόνα, η αιτιολογία ή η παθογένεια της οποίας δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Αντιδιαστολή.
Παράδειγμα Μεντελικής κληρονομικότηταςστον άνθρωπο:
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
 Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί.
Τρισωμία 21, από τα χρωμοσώματα στα γονίδια.  Το συχνότερο γενετικό αίτιο Ν.Υ. 95% των περιπτώσεων ελεύθερη τρισωμία (3 χρωμοσώματα) 1/800 γεννήσεις.
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Είναι δύσκολο, αλλά αν θέλετε να έχετε ένα όμορφο, λαμπερό δέρμα, πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο - όχι μόνο το δικό σας, αλλά και των οικείων σας, διότι.
Παθολογία άνω άκρου.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ- Παραδείγματα
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Ι. Δρίκος1, Β. Μούγιου1, Ε. Ράγκου1, Δ. Μπριάνα1,
ΜΩΣΑΪΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΜΦΑΛΟΣ ΣΕ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΟ ΝΕΟΓΝΟ
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Προσαρμογή της διδασκαλίας σε μαθητές με νοητική καθυστέρηση: Η περίπτωση των συνδρόμων ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (PhD, MA, BA ΕΙΔΙΚΗΣ.
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΥΤΙ ΜΥΤΗ ΣΤΟΜΑ ΜΑΤΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΤΟΥΣΑ
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιμέλεια: Δούρου Μαρίνα ΠΕ04-04

ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΤΡΙΣΩΜΙΑ 21 Το 1860 περιγράφηκε από τον γιατρό John Langdon Down Σύνδρομο= ποικιλία σωματικών και νοητικών προβλημάτων που συνθέτουν μια κλινική εικόνα τυπική του συγκεκριμένου προβλήματος Το 1860 περιγράφηκε από τον γιατρό John Langdon Down

Τι είναι το σύνδρομο Down; Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Φυσιολογικό άτομο Άτομο με σύνδρομο Down 46 χρωμοσώματα σε 47 χρωμοσώματα . Ένα επιπλέον χρωμό- όλα τα σωματικά τους σωμα στο 21ο ζεύγος . κύτταρα (23 χρωμοσώματα από το ωάριο και 23 από το σπερματοζωάριο)

Το επιπλέον 21ο χρωμόσωμα, δημιουργείται από λάθος το οποίο γίνεται κατά τη μειωτική διαίρεση, συνήθως, του ωαρίου και σπανιότερα του σπερματοζωαρίου.

Συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου ανάλογα με την ηλικία της μητέρας 32 ετών ή νεώτερη --- ένα Down σε κάθε 1000 γεννήσεις 43 ετών --- ένα Down σε κάθε 50 γεννήσεις Συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου ανάλογα με την ηλικία της μητέρας

Χαρακτηριστικά παιδιών με σύνδρομο Down Κρανίο πλατύ και βραχύ στο πίσω μέρος με χαλαρό δέρμα σε αυτή την περιοχή. Πρόσωπο που φαίνεται επίπεδο Μάτια λοξά σε σχήμα αμύγδαλου Βλέφαρα παχιά – χείλη λεπτά και ξηρά με ρωγμές Στοματική κοιλότητα μικρότερη από το κανονικό και δόντια μικρά Γλώσσα μεγάλη με βαθιές ρωγμές που προεξέχει Μύτη φαρδιά

Λοβοί αυτιών που εμφανίζονται σε χαμηλότερο σημείο από το κανονικό. Μαλλιά λεπτά, ίσια και λιγοστά Χέρια και πόδια κοντά και πλατιά με χοντρά δάκτυλα Βάρος και ύψος κατά τη γέννηση μικρότερα του φυσιολογικού Μειωμένος μυικός τόνος που καταλήγει σε υποτονικότητα Παρουσιάζουν προβλήματα υγείας κυρίως αναπνευστικά ,καρδιοπάθειες και λευχαιμία. Έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής σε 40-60 χρόνια(πρόοδος της ιατρικής)

Γνωστικές ικανότητες και συμπεριφορά Νοητική υστέρηση. Η ειδική εκπαίδευση και υποστήριξη βελτιώνει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία. Καθυστέρηση σε όλα τα στάδια ανάπτυξης Αργούν να μιλήσουν και έχουν προβλήματα άρθρωσης Καλή μακροπρόθεσμη μνήμη Έχουν έντονη την αίσθηση του χιούμορ και στην πλειοψηφία τους είναι ήσυχα και υπάκουα. Γνωστικες ικανοτητες

Το 80%-90% αυτών των παιδιών μπορεί : να εκπαιδευτεί(αυτοεξυπηρέτηση, κοινωνικές δεξιότητες , σχολικές γνώσεις) Να δουλεύει σε προστατευμένο περιβάλλον .

Προγεννητικός και μετεγεννητικός έλεγχος Εξετάσεις αίματος Αμνιοπαρακέντηση (12η-16η εβδομάδα ,υπάρχει κίνδυνος αποβολής) Λήψη χοριακών λαχνών (9η-12η εβδομάδα) Κατασκευή καρυότυπου του νεογνού μετά τη γέννηση προληψη

Ο πρώτος Ευρωπαίος δάσκαλος με σύνδρομο Down «Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα».