Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ Γ΄4
Advertisements

6.7. Ο Τριακονταετής Πόλεμος ( )
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Η Γαλλική Επανάσταση.
Η αμερικανικη επαναςταςη
Ενότητα:3η Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αναλύοντας τη Δημοκρατία
 13ος αιώνας: εποχή ευμάρειας → αύξηση αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή καινοτομιών (νερόμυλος- υδραυλικό πριόνι - ποδοκίνητος αργαλειός), ανάπτυξη βιοτεχνίας,
Η κατάσταση πριν από τους βαλκανικούς πολέμους
Γιώργος Τζήκας Τάξη Στ’2. Ο Τζον Λοκ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1632 και πέθανε τον Οκτώβριο του Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του Αγγλικού.
Σχέδιο μαθήματος: Η Γαλλική Επανάσταση
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
Liberté, egalité, fraternité
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Φανατισμός και ανεξιθρησκία
Φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
ΓΑΛΛΙΑ. ΓΑΛΛΙΑ Γαλλία Γαλλία Γαλλία Γαλλία Πρωτεύουσα: Παρίσι Γλώσσα: Γαλλικά Πληθυσμός: Νόμισμα: Ευρώ.
Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
4. Η Γαλλική επανάσταση περίοδος ( )
Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΓΑΛΛΙΑ. ΚΑΠΕΤΙΔΕΣ 987 Δυναστείας των Καπετιδών 987 : Άνοδος στον βασιλικό θρόνο της Γαλλίας της Δυναστείας των Καπετιδών Ούγος Καπέτος ( ) πρώτος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ή ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 η Η έκρηξη και η εξέλιξη της γαλλικής επανάστασης ( )
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ 1)Σημαντική αύξηση του πληθυσμού 2)Αγροτική επανάσταση Δημιουργία μεγάλων αγροκτημάτων Νέες μέθοδοι καλλιέργειας Χρήση.
Εργασία στο μάθημα της Γλώσσας Μαρία Φώτη Νίκος Μυλωνάς Φανταστικό ταξίδι στην Γαλλία την περίοδο του Διαφωτισμού.
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Αγγλικές αποικίες στην Αμερική : 13 αμερικανικές αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Τα επαναστατικά κινήματα των ετών στην Ευρώπη Δημιουργία παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη
Πολιτικά κόμματα «…Το να γράψει κανείς την ιστορία ενός κόμματος δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το να γράψει την ιστορία αυτής της χώρας από μια συγκεκριμένη.
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
16/11/ η συνάντηση Η ελληνική Επανάσταση ( )
15ος – 18ος αι. εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:
H τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης ( ) και η εποχή του Ναπολέοντα ( ) ΕΝΟΤΗΤΑ 4.
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ
Το συνέδριο της Βιέννης
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
Ἱστορία τοῦ Νεότερου καὶ Σύγχρονου Κόσμου ἀπὸ τὸ 1453 ἕως σήμερα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013 Η Αμερικανική και η Γαλλική επανάσταση Εν.1 κεφ. 3.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 3Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο (1775-1783),που εξεγέρθηκαν διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

Ένα κείμενο με πρωτοπόρες κοινωνικές ιδέες και η επίσημη αρχή ενός μο- Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας Ένα κείμενο με πρωτοπόρες κοινωνικές ιδέες και η επίσημη αρχή ενός μο- ναδικού φαινομένου :δημιούργησε ένα νέο κράτος, τις Η.Π.Α., που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη μητρόπολή του, την Αγγλία. Αυτό το νέο κράτος βασισμένο σε μία νέα εθνική ταυτότητα, εκείνη του Αμερικανού, κατόρθωσε σε λιγότερο από δύο αιώνες να καταστεί υπερδύναμη.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική επανάσταση που κατήργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα και αντικαθιστώντας το με το δημοκρατικό. Ευγένιος Ντελακρουά:"Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό"

Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες Μεγάλη οικονομική κρίση σε σημείο να κινδυνεύσει η Γαλλία με χρεωκοπία.Το φορολογικό σύστημα ήταν απαρχαιωμένο και είχε πολλές ελλείψεις. Από τον σημαντικότερο φόρο οι ευγενείς και ο κλήρος ήταν απαλλαγμένοι. Κοινωνική ανισότητα: η τρομερά σπάταλη και πολυτελής ζωή στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών κατανάλωνε το 20% του γαλλικού προϋπολογισμού, εις βάρος της γαλλικής οικονομίας αλλά και του φτωχού λαού που πέθαινε από την πείνα. Ο αγροτικός πληθυσμός σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.Ο πολύ βαρύς χειμώνας του 1788-1789 ανέβασε τις τιμές του ψωμιού με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί από την πείνα.

Οι χωρικοί εξεγέρθηκαν και έκαψαν τις κατοικίες των μεγαλοϊδιοκτητών. Το ξεκίνημα της Επανάστασης Η Γενική Συνέλευση των Τριών Τάξεων της Γαλλίας ( κληρικών,ευγενών και αστών) που συγκλήθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στο κρίσιμο έτος 1789 ορίζεται από τους ιστορικούς ως η αποφασιστική αφορμή για την Γαλλική Επανάσταση. Οι αστοί ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία και ο εξοργισμένος λαός κατέλαβε το φρούριο της Βαστίλλης,σύμβολο της απολυταρχικής καταπίεσης (φυλακή αντιφρονούντων). Οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης, με το επιχείρημα ότι αποτελούσαν το 98% του γαλλικού λαού, αυτοανακηρύχθηκαν σε Εθνική Συνέλευση . Οι χωρικοί εξεγέρθηκαν και έκαψαν τις κατοικίες των μεγαλοϊδιοκτητών.

Κυριαρχία μετριοπαθών και φιλελεύθερων απόψεων. Τα στάδια της Επανάστασης 1ο Στάδιο: Κυριαρχία μετριοπαθών και φιλελεύθερων απόψεων. Η Εθνοσυνέλευση στις 26 Αυγούστου 1789 ψήφισε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την οποία προβάλλονταν οι θεμελιώδεις αρχές του Διαφωτισμού (ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη), επάνω στις οποίες θα θεμελιωνόταν το νέο καθεστώς.  Σύμφωνα με αυτή η εξουσία πηγάζει από το έθνος και όχι από το μονάρχη. Η εκκλησιαστική περιουσία δόθηκε στο κράτος. Καταργήθηκαν φόροι. Ψηφίστηκε φιλελεύθερο σύνταγμα (1791) ,που περιόρισε τις εξουσίες του βασιλιά προς όφελος του Κοινοβουλίου.

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.

Η εξουσία στα χέρια ακραίων ριζοσπαστών. 2ο Στάδιο: Η εξουσία στα χέρια ακραίων ριζοσπαστών. Επιβολή καθεστώτος τρομοκρατίας. Εκτέλεση χιλιάδων Γάλλων,μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Λουδοβίκος και η βασίλισσα Αντουανέτα. Η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα λίγο πριν την εκτέλεση της, στις 16 Οκτωβρίου 1793.

Επικράτηση και πάλι των μετριοπαθών. 3ο Στάδιο: Επικράτηση και πάλι των μετριοπαθών. Εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η χώρα, η εξουσία παραχωρήθηκε στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο Ναπολέων έγινε τελικά αυτοκράτορας. Προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας. Ο θυρεός της Α' Γαλλικής Αυτοκρατορίας, υπό τον Ναπολέοντα Α'.

Συνέχισε μια σειρά από πολέμους εναντίον των εχθρών της Γαλλίας, που κράτησαν περισσότερο από είκοσι χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Ναπολέων κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης . Οι πόλεμοι τελείωσαν το 1815 με την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό (μία τοποθεσία 20 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες)

Οι ιδέες και τα μηνύματα των δύο επαναστάσεων διαδόθηκαν γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο.