Τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα και τα παραδοσιακά παιχνίδια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας
Advertisements

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ
Αριάδνη Σαχίνογλου, Α’ Γυμνασίου
BOCCIA IN ACTION! Μια σύντομη παρουσίαση του Μπότσια, για να μάθετε πως παίζεται αυτό το υπέροχο παιχνίδι!
Παιχνίδια που ταξιδεύουν στο χρόνο
Ομαδική εργασία πάνω στη θεματική προσέγγιση: Οι κατοικίες και η εξέλιξη τους- Η γειτονιά του προνηπιακού τμήματος (κ.Κατερίνα)
Δημοτικο σχολειο δροσιασ κ.α΄
ΑΜΑΔΕΣ Φέτος στο περιβαλλοντικό γελάσαμε, διασκεδάσαμε, παίξαμε . Ένα συναρπαστικό παιχνίδι ήταν οι αμάδες που άρεσαν πολύ σε όλους μας.
PROJECT ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ζορμπαλά Βάγια
3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχ. Έτος :
Ονοματεπώνυμο Φοιτητριών:
ΕΡΕΥΝHΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥ ΖΗΝ Άννα Κοστούνοβα Β'3 Άντρια ΠαναγιώτουΒ '6 Δήμητρα Σταύρου Β'1 Ελένη Θεοφάνους Β '1 Ευαγγελία Χαραλάμπους Β'3 Κάλλια Γρηγορίου.
Συμπόσια και παιχνίδι Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να ακούν θλιβερές συζητήσεις στα τραπέζια κι έτσι στα συμπόσια έπαιζαν παιχνίδια πνευματικά ή επιδεξιότητας.
ΚΡΙΤΣΙΛΙΓΚΟΣ ΚΟΚΙΟΥΣΗΣ
Αλάτι χοντρό – αλάτι ψιλό
O ελεύθερος χρόνος παιδιών σχολικής ηλικίας
Ο λύκος και τ’ αρνί Ο λύκος και τ’ αρνί Ο λύκος και τ’ αρνί
Παραδοσιακά παιχνίδια
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ
Άι- μπάι Πάολα Αλυσανδράτου.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΒΕΝΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Τι έπαιξα στο Λαύριο Διονύσης Σαββόπουλος.
Lord Robert Baden Powell of Gilwell. TΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Αγαπητοί μου πρόσκοποι, είμαι 80 ετών (πώς σας φαίνεται;) αλλά δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι.
Εργαστήρι παραγωγής λεβέ!!
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Διαδικασία του σχεδίου
Συνεντευξη απο τη γιαγια μου για την παιδικη της ηλικια
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό του Ζαγορίου. Έζησα στον τόπο καταγωγής μου μέχρι την ηλικία των 9 ετών και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα με την οικογένειά.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Η εξέλιξη του παιχνιδιού στο χρόνο
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στον Ρόμπι, το πρώτο ρομπότ το οποίο πουλήθηκε σε μια οικογένεια σαν κουβερνάτα της κόρης τους. Το κορίτσι αγαπά πολύ το ρομπότ.
Συνέντευξη από τη μητέρα μου Στέφανος Ν. Β1΄ Σχολικό έτος
Παιχνίδια με Μπαλόνια Ευα ιωαννιδου.
Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης
Υπεύθυνες εκπ/κοί Φυσ. Αγωγής: Παπαθανασίου Μαρία – Γραμματόση Ελένη
Παραδοσιακά παιχνίδια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες που διεξήχθηκαν κατά τον 20ο αιώνα, τα παιδιά που έπαιζαν συνήθως με κούκλες έπαιζαν μαζί τους: πολέμους, τους έδιναν.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
Μαρία Φ, Ελισσώ Π, και Μαγδαλία Α.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Η ζωή στα χρόνια της μητέρας μου!!!!!!!
KINHTO.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΛΚΟΥ… …ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Α’ Τετράμηνο 2 ο Επάλ Α’ Τετράμηνο 2 ο Επάλ. Παραδοσιακά παιχνίδια Παραδοσιακά παιχνίδια Ονόματα Ομάδων: Ονόματα Ομάδων: Αντωνέλλη.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Το 1948 πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες,διαφορετικές φυλές, με διαφορετικό χρώμα, διαφορετικά.
5 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΑΞΗ: Β2 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΘΕΜΑ: Το παιδικό παιχνίδι από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΤΑΞΗ Β’ Έρευνα Συμπεριφοράς – Στάσης Θέμα: «Νέοι και Διαδίκτυο – Εθισμός» Χρόνος διεξαγωγής:
«Σχολική Αυλή – Διάλειμμα» 20 Μαΐου Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ2 τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Ήρθαμε εδώ για να.
 Παίζοντας οι ίδιοι παραδοσιακά παιχνίδια ( Μακριά γαϊδούρα, τυφλόμυγα, κυνηγητό) και διακινδυνεύοντας τα σχόλια των συμμαθητών μας!!!  Ρωτώντας.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Λ.ΑΙΔΗΨΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά με προφορική περιγραφή ή επίδειξη των μεγαλύτερων.
ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. ‘’ Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου ‘’ Όλοι οι γονείς στην σημερινή εποχή έχουν αγοράσει τουλάχιστον.
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
Παραδοσιακά Παιχνίδια
ΕΕΕΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ) Εκπαιδευτικό Έτος
Εκπαιδευτικοί στο Μουσείο Δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις
Κινητικά Παιχνίδια στο φυσικό περιβάλλον
ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΜΟΓΛΟΥ.
Βαζουμε χρωμα Στην αυλη μαΣ, δινουμε χρωμα Στη ζωη μαΣ!!!
Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σεπτέμβρης 2015 Ε1’ Ελευθερία Μπάξα.
Παιχνίδια από το παρελθόν
«ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας με θέμα :
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Παραδοσιακά Παιχνίδια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα και τα παραδοσιακά παιχνίδια Ομάδα του project: Παπαδά Μαρία Μαρκούδη Αντωνία Αιτζή Αλεξάνδρα Πολυχρονιάδου Πασχαλία

Η Αξία του παιχνιδιού: Το παιχνίδι συμβάλει στην τελειοποίηση του ανθρώπου. Αναπτύσει τη συντροφικότητα, ασκεί το σώμα, καλλιεργεί το πνεύμα, μαθαίνει τα παιδιά να υπακούουν σε νόμους.

Γνώμες αρχαίων ελλήνων ιστορικών και φιλοσόφων Πλάτωνας: Τα παιδιά θα πρέπει να παίζουν ότι θέλουν αλλά θα πρέπει να έχουν μια κατεύθυνση ώστε να προσανατολίζονται για το μέλλον. Αριστοτέλης: Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν πρωτότυπα παιχνίδια στα παιδιά ώστε να ασχολούνται αλλά να αναπτύσσεται και η δημιουργική φαντασία τους Ιπποκράτης: Συμβούλευε τους μεγάλους να αθλούνται ώστε να διατηρούν τη φόρμα τους και τους μικρούς για να παίζουν. Πολυδεύκης: Μέσα από τα έργα του φανερώνει την αντίληψη του πως τα αγόρια θα πρέπει να παίζουν διαφορετικά παιχνίδια από τα κορίτσια.

Παιχνίδια που έπαιζαν στην Αρχαία Ελλάδα και τα παίζουν και σήμερα. Αιώρα Πετροπόλεμος Ακινιτίνδα Σφαίρα Αμπάριζα Σχοινάκι Ασκωλιασμός Σχοινοφιλίνδα Αστραγαλισμός Χαλκή μνεία ή ψιλαφίνδα Βασιλίνδα Διελκυστίνδα Γρίφος Κρικηλασία Χόκει Κριπτίδα Μοσκίνδα Κώνος Ποδόσφαιρο Πέταυρον Τίλια

Η θέση του παιχνιδιού στο Βυζάντιο Χρησιμοποιούσαν το παιχνίδι από συνήθεια και για τη δημιουργία ανθρώπινων χαρακτήρων. Στην εκπαίδευση δεν υπήρχε φυσική αγωγή διότι η εκπαίδευση ήταν εκκλησιαστική. Ενώ και πάλι διαχωρίζονται τα αγόρια στις αλάνες και τα κορίτσια στα σπίτια παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Η θέση του παιχνιδιού στην τουρκοκρατία Τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν παιχνίδια τα οποία είχαν προέλευση αρχαιοελληνική ,Βυζαντινή και άλλων εθνικοτήτων. Ο χώρος που τα έπαιζαν ήταν το αλώνι. Για πρώτη φορά δημιουργούνται υπαίθρια παιχνίδια και για τα κορίτσια.

Η θέση του παιχνιδιού στην νεότερη Ελλάδα Τα παιχνίδια έπαιξαν σπουδαίο ρόλο. Τα χρόνια της κατοχής ήταν πολύ δύσκολα. Με το παιχνίδι τα παιδιά ζούσαν ελεύθερα για όσο διαρκούσε αυτό. Τα γέμιζε θάρρος και αυτοπεποίθηση. Αργότερα μεταπολεμικά παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν κατάφερναν με τη πρώτη ευκαιρία να ξεκόψουν από τη δουλειά και να παίξουν στις αλάνες. Έπειτα τα χρόνια γινόντουσαν όλο και πιο εύκολα και το παιχνίδι έμπαινε όλο και περισσότερο στη ζωή των παιδιών.

Παραδοσιακά παιχνίδια: Κουτσό Πεταλούδα Κορόιδο μακριά γαϊδούρα κορόνα γράμματα σβούρα κυνηγητό αγαλματάκια τζαμί σχοινάκι μαντήλι γύρω γύρω όλοι δεν περνάς κυρά Μαρία τόπι μπάλα η μικρή Ελένη κουτσό τσουβαλοδρομίες περνάει περνάει η μέλισσα πούντο πούντο το δαχτυλίδι πετροπόλεμος κολοκυθιά χιονοπόλεμος

Συνέντευξη Τι παιχνίδια παίζατε στην παιδική σας ηλικία? Στην παιδική μου ηλικία παίζαμε κυρίως ομαδικά παιχνίδια, σε αντίθεση με τα ατομικά που ήταν ελάχιστα. παίζαμε κρυφτό, που αποτελούνταν από τρία παιδία και πάνω, ένα παιδί έπειτα από κληρώσει με κλειστά μάτια μετρούσε ως το 20. Κατά τη διάρκεια του μετρήματος τα υπόλοιπα παιδιά έβρισκαν κρυψώνα. Όταν τέλειωνε το μέτρημα αυτός που μετρούσε ψάχνει να βρει τα υπόλοιπα παιδιά και όποιον βρει πρώτο στον επόμενο γύρο θα μετρούσε εκείνος. Άλλο παιχνίδι είναι το κουτσό στo όποιο σχεδίαζες με μια κεραμίδα κάτω στον δρόμο οχτώ κουτάκια και πηδούσες σε αυτά. Επίσης ένα άλλο παιχνίδι των παιδικών μου χρονών είναι τα σκατέλυα ή αλλιώς τσάμι στο όποιο χωριζόντουσαν σε ομάδες τραβού- σαν μια γραμμή στην μέση και εκεί πάνω τοποθετούσαμε μια πυραμίδα από κεραμίδια μετά ένας προσπαθούσε με την μπάλα να ρίξει τα κεραμυδια, μετα γρήγορα έπρεπε να τα ξαναβάλει στην θέση τους, πριν τον πετύχει ο αντίπαλος με την μπάλα, έπρεπε να κάνουν το ίδιο όλοι οι παίκτες της ομάδας για να τελειώσει το παιχνίδι. Τέλος, παίζαμε και τα σαρακιαστώ το όποιο παιχνίδι μπορούσες να το πεις και ατομικό και ομαδικό. Σε αυτό το παιχνίδι είχες μια βέργα και ένας άλλος είχε ένα μικρό ξύλο που το κρατούσε στον αέρα και ο άλλος με την βέργα το βαρούσε προσπαθώντας να το στείλει όσο ποιο μακριά μπορεί για να βγει ο νικητής.

Πηγές: ίντερνετ και βιβλία ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!