Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκπαιδευτικοί στο Μουσείο Δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκπαιδευτικοί στο Μουσείο Δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκπαιδευτικοί στο Μουσείο Δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις
4η ομάδα: ¨Ταφικά έθιμα και παιχνίδια της αρχαιότητας μέσα από την Έκθεση του Μουσείου¨

2 Εκπαιδευτικοί στο Μουσείο Δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις
Εκπαιδευτικός: Βιβή Νικολού Ειδικότητα: Καλλιτεχνικών ΠΕ08 Σχολείο: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου Τμήμα: Κ4

3 ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ 2.ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ
2.ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ 3.ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 4.ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 5.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 6.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

4 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

5 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το πρώτο στάδιο ήταν να καταλάβουν τα παιδιά την έννοια του Μουσείου. Να απαντήσουμε σε απλά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ¨Τι είναι το Μουσείο;¨ ¨Τι μπορούμε να βρούμε σε ένα Μουσείο;¨ ¨Περιγράψτε ένα Μουσείο το οποίο έχετε επισκεφτεί.¨

6 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου.

7 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Βρίσκεται στην παραλία του Βόλου, μέσα στο πάρκο της περιοχής του Αναύρου. Αφορμή και σκοπός της ίδρυσής του υπήρξε η στέγαση και η έκθεση των γραπτών επιτύμβιων στηλών από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που είχαν έρθει στο φως με τις ανασκαφές του Α. Αρβανιτόπουλου στις αρχές του 20ου αι.

8 ΕΚΘΕΜΑΤΑ 1) Νεολιθικός Πολιτισμός (αίθουσα Γ.Χ. Χουρμουζιάδη): Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, κατάλοιπα διατροφής (σπόροι, οστά ζώων), εργαλεία, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα. 2) Δωρεά συλλογής Αγγ. Μπάστη: Νεολιθικά ευρήματα της συλλογής που δώρισε ο Αγγ. Μπάστης στο Μουσείο. 3) Ανασκαφές μεγάλων έργων: Ευρήματα από διάφορες θέσεις που ανασκάφηκαν στα πλαίσια μεγάλων δημόσιων έργων που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Μαγνησίας. 4) Γραπτές επιτύμβιες στήλες Δημητριάδος: Ευρήματα από την πόλη και τα νεκροταφεία, με έμφαση στις γραπτές επιτύμβιες στήλες. 5) Χθόνιες θεότητες, κτερίσματα τάφων: Ευρήματα από νεκροταφεία της περιοχής. 6) Ταφικά έθιμα: Τάφοι μεταφερμένοι αυτούσιοι στο Μουσείο.

9 ΑΙΘΟΥΣΕΣ 1η. Παραθαλάσσιοι προιστορικοί οικισμοί και τάφους του 5ου αιώνα. 2η. Γραπτές πλάκες από τάφους, τοιχογραφίες, ζωγραφισμένα αγγεία και κοσμήματα. 3η. Τα σπίτια, τα εργαλεία τους και τα κοσμήματα στη νεολιθική εποχή. 4η. Αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ρωμαικών χρόνων. 5η. Τάφοι. 6η. Αληθινοί τάφοι και ανθρώπινοι σκελετοί. 7η. Αντικείμενα που αφιέρωναν στους Θεούς.

10 ΑΙΘΟΥΣΕΣ

11 ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ
Σύμφωνα με τον Μόρτιμερ Γουίλερ «ο αρχαιολόγος φέρνει στο φως όχι πράγματα αλλά ανθρώπους»[2], συνεπώς η αρχαιολογία είναι μελέτη ανθρώπινων λειψάνων του παρελθόντος.

12 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Μάθαμε για το επάγγελμα το αρχαιολόγου
Μάθαμε για το επάγγελμα το αρχαιολόγου Απαντήσαμε σε απλά ερωτήματα, όπως: -Τι πρέπει να κάνει - Που δουλεύει -Δουλεύει μόνος του, κ.τ.λ.

13 Αρχαιολόγος

14 Αρχαιολόγος

15 Αρχαιολόγος

16 Αρχαιολόγος

17 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο αποκαλείται η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Είναι παράγωγη της λέξης παιδί και κατά συνέπεια συνδεδεμένη με τα παιδιά.

18 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το παιχνίδι στην Ειδική Αγωγή
Το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα αυθόρμητη, μια βιολογική ανάγκη και τάση κάθε ανθρώπου μέσα από την οποία το άτομο πειραματίζεται, ανακαλύπτει, αλληλεπιδρ ά κι επικοινωνεί. Όταν γίνεται λόγος για το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι προσαρμόζεται στην εκάστοτε εκπαιδευτική κατάσταση, υπακούοντας σε ορισμένους κανόνες και αποσκοπώντας σε σαφείς στόχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει το στοιχείο της ευθυμίας. Κάθε εκπαιδευτικός που υιοθετεί ως μέρος της διδακτικής του μεθόδου δραστηριότητες παιχνιδιού, οφείλει να ελέγχει την καταλληλότητά τους κατά περίπτωση, προκειμένου αυτές να αποβούν εποικοδομητικές.

19 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το παιχνίδι στην Ειδική Αγωγή
Το παιχνίδι λοιπόν, τόσο στη γενική εκπαίδευση όσο και στην ειδική που εξετάζουμε στην παρούσα εργασία, είναι ένα φυσικό μέσο δια μέσου του οποίου τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν έννοιες, καταστάσεις, να αλληλεπιδρούν, να αποκτούν ενσυναίσθηση, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και να αποκτούν γνώση των ορίων και των κοινωνικών συμβάσεων, αρχικά στον περιορισμένο χώρο της τάξης και μετέπειτα στην ευρύτερη κοινωνία.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την ειδική εκπαίδευση, Ph. Lamoral (1 993: 100), σημειώνει τη διεύρυνση της έννοια της ειδικής αγωγής: «Η ειδική εκπαίδευση δεν πρέπει να ορίζεται  πλέον από την άποψη του χώρου στον οποίο αυτή υλοποιείται, αλλά περισσότερο από την άποψη των αναγκών του παιδιού που σχεδιάζει να αντιμετωπίσει […].

20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Οι αρχαίοι λαοί της Ανατολής όπως οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί, είχαν δημιουργήσει πολλά παιχνίδια που διαδραματίζονταν κυρίως στις θρησκευτικές τελετές. Γυμναστικά παιχνίδια, κωπηλασία, πυγμαχία, πάλη, χορευτικά παιχνίδια, σφεντόνες, κοντάρια, τόξα είναι μερικά από τα παιχνίδια των αρχαίων αυτών πολιτισμών.

21 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Στην Ελλάδα το παιχνίδι κατείχε εξέχουσα θέση. Τα παιχνίδια φτιάχνονταν συχνά από τα ίδια τα παιδιά με υφάσματα, ξύλο, πηλό. Ο Πολυδεύκης στο «Ονομαστικό» του περιγράφει πενήντα ομαδικά παιχνίδια και αναφέρεται σε παιχνίδια που έπαιζαν τα αγόρια και αυτά που έπαιζαν τα κορίτσια. Στα υπαίθρια ομαδικά παιχνίδια, όπως κυνηγητό, κρυφτό, τόπι, στεφάνι, κότσια, σβούρα, έπαιζαν αγόρια. Τα κορίτσια έπαιζαν μέσα στο σπίτι με πήλινες ή κέρινες «πλαγγόνες» (κούκλες), που τις έντυναν με ρούχα. Ακόμη έπαιζαν με τόπια, στεφάνια, μικροσκοπικά είδη νοικοκυριού.

22 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Τα κυριότερα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα είναι: α. παιχνίδι με σφαίρα: μπάλα, τρόπα. β. παιχνίδι με λίθους: πετροπόλεμο, πεντέλιθα. γ. παιχίδι με τροχό: τροχός, κύκλιντρο. δ. τυχερά παιχνίδια: εννιάδα, διαγραμμισμός. ε. ομαδικα παιχνίδια: αμπάριζα, κρυπτίνδα. στ. χαλκή μυία(τυφλόμυγα) η. παιχνίδια με σκοινί: αιώρα, σχοινάκι. θ. παιχνίδια με αντικείμενα: κώνος, πένταυρον. Η κούκλα μάλιστα έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα πριν 2500 χρόνια πιθανόν στη Βοιωτία, η λεγόμενη παγγόνα.

23 ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

24 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Δανειστήκαμε από το Αρχαιολογικό Μουσείο την Μουσειοσκευή, για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα αντικείμενα, και τα παιχνίδια Κατανόησαν τον τρόπο κατασκευής των αντικειμένων, τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα, τις διαφορές με τα παιχνίδια της εποχής.

25 ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

26 ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

27 ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

28 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

29 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

30 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
- Γιο-γιο - Τρίλιζα - Εννιάδα -Ίγξ -Παγγόνα

31 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα κεραμικής, στο εργαστήριο του σχολείου τους, στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. του Βόλου Η επαφή τους με τον πηλό είναι καθημερινή Επιλέξαμε να κατασκευάσουμε παιχνίδια που παίζουμε και σήμερα με την βοήθεια του πηλού.

32 ΓΙΟ-ΓΙΟ

33 ΓΙΟ-ΓΙΟ

34 ΤΡΙΛΙΖΑ

35 ΤΡΙΛΙΖΑ

36 ΤΡΙΛΙΖΑ

37 ΕΝΝΙΑΔΑ

38 ΙΓΞ

39 ΠΑΓΓΟΝΑ

40 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "Εκπαιδευτικοί στο Μουσείο Δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google