Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης
Ο λυράρης κι η νεράιδα Tετάρτη τάξη – Δ2 Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης Σχολικό έτος Επιμέλεια: Σταυρούλα Λαδά, δασκάλα Μουσική: Μαρία Πλατσάκη, μουσικός

2 Λίγα λόγια για το παραμύθι
Ο λυράρης κι η νεράιδα είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι της Κρήτης. Μιλά για την αγάπη ενός παλικαριού, του Μανούσου, για τη λύρα. Για το παραμύθι αυτό εργάστηκαν οι μαθητές της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού σχολείου Δ.Δ.Μ.Ν. του Ναυστάθμου Κρήτης, το εικονογράφησαν και το διηγούνται σε αυτό το ψηφιακό βιβλίο στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning “Ψηφιακά παραμύθια του τόπου μας» το σχολικό έτος

3 Αγγελική Ταξιάρχου Ελπίδα Παπασωτηρίου
Οι μαθητές Αγγελική Ταξιάρχου Ελπίδα Παπασωτηρίου Κυριακή Νατσίδη Βαγγέλης Χαβέλας Παναγιώτης Τσάλτας Δήμητρα Νικήτα Σταμάτης Συμεωνάκης Στράτος Χρηστίδης Λυδία Παλάσκα Αλεξανδριάννα Ντακάκη Βασίλης Παλάσκας Κατερίνα Τσιλιμιγκάκη Ηλίας Μπέκος Γιάννης Χαριτάκης Κώστας Τσιριτάκης Ευαγγελία Πικραμένου Η δασκάλα της τάξης Σταυρούλα Λαδά Μουσική : Μαρία Πλατσάκη, μουσικός

4 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παλικάρι, ο Μανούσος, ο οποίος το μόνο που ήθελε στη ζωή του ήταν να παίζει καλά τη λύρα. Τον έστειλε ο πατέρας του στον καλύτερο λυράρη, μα ο Μανούσος γρήγορα ξεπέρασε τον δάσκαλο κι ήθελε να μάθει παραπάνω.

5 Σαν μεγάλωσε λιγάκι, ο πατέρας του τον έστειλε και στον δάσκαλο της πολιτείας, μα ούτ’ εκείνος ήταν αρκετός για τον Μανούσο.

6 Ο πατέρας του θύμωσε και του είπε πως έπρεπε να βρει μια δουλειά και να αφήσει τη λύρα, μα ο Μανούσος απάντησε πως θα γίνει λυράρης, αλλά ακόμα δεν ξέρει να παίζει όπως θέλει η καρδιά του. Έφυγε λοιπόν για να μάθει την τέχνη του.

7 Μετά από μέρες συνάντησε έναν γέροντα, που του είπε πως μόνο οι νεράιδες μπορούσαν να τον μάθουν να παίζει λύρα έτσι όπως ήθελε.

8 Έπρεπε να πάει νύχτα στο δάσος, να βρει ένα σταυροδρόμι, εκεί να χαράξει έναν κύκλο, να σταθεί μέσα του και να μη βγει με τίποτα μέχρι το πρωί.

9 Πράγματι, αυτό έκανε αμέσως
Πράγματι, αυτό έκανε αμέσως. Όταν ήρθαν μεσάνυχτα, εμφανίστηκαν οι νεράιδες που χόρευαν και τραγούδαγαν.

10 Ο Μανούσος έπαιζε τη λύρα του και κρατιότανε να μη βγει να χορέψει μαζί τους. Εκείνες προσπαθούσαν να τον παρασύρουν κι αυτός έπαιζε αγέρωχος λύρα. Η πιο μικρή νεράιδα του ζήτησε τη λύρα για να παίξει.

11 Έπαιξε, κι ο Μανούσος μαγεύτηκε, μα δεν την άκουσε όταν τον προέτρεψε να βγει έξω από τον κύκλο, για να του μάθει την τέχνη της λύρας.

12 Λίγο πριν ξημερώσει, οι νεράιδες το πήραν απόφαση κι εκεί που ετοιμάζονταν να φύγουν, η μικρή ζήτησε ένα αντάλλαγμα, για να τον μάθει να παίζει τη λύρα. Εκείνος έβγαλε έξω το μικρό του δαχτυλάκι. Η νεράιδα το έκοψε και έφυγε.

13 Ο Μανούσος τότε άρχισε να παίζει και η πλάση γύρω του μαγεύτηκε
Ο Μανούσος τότε άρχισε να παίζει και η πλάση γύρω του μαγεύτηκε. Από τότε έχουν να λένε, για όποιον παίζει επιδέξια τη λύρα, πως έμαθε την τέχνη στο σταυροδρόμι με τις νεράιδες.

14 Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα
ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google