ΑΣΠΑΙΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΕΥΡΕΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
2.7 Χημική αντίδραση.
Advertisements

ΟΞΥΓΟΝΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ Αρχή λειτουργίας (6.1)
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Λασκαρίδου Λίνα Ζαχαριάδου Αναστασία Αϊδινίδου Εύη Ζαχαριάδου Εύα Μυρτολλάρι Όλγα.
Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αέριων Εκπομπών, ΜΗΠΕΡ 2013
Πετρέλαιο – Νάφθα - Πετροχημικά
ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Χωρίζονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.
Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος
Χανιώτης Ζαννής Τσίτουρας Θάνος Πανόπουλος Άκης Πανούσος Μιχάλης
Πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αναλογία στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. σε αντίθεση με τον άνθρακα δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Το φωτοχημικό νέφος είναι μια μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση που.
Η χημεία. Μας θεραπεύει με φάρμακα π.χ ακετυλοσαλικιλικό οξύ ( ασπιρίνη)
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ Χημικοί και χημικοί μηχανικοί έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις για την ενέργεια και τις μεταφορές που μας επιτρέπουν.
Κατερίνα Χατζήπαπα και Κωνσταντίνα Τοπαλίδου
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
1.4 Οι υδρογονάνθρακες ως καύσιμα
Ατμοσφαιρική Ρύπανση Μελέτη της Ποιότητας Αέρα στην Κύπρο
Καύση υδρογονάνθρακα Στο παράδειγμα που ακολουθεί γίνεται καύση βουτανίου 116γ (C 4 H 10 ) με οξυγόνο (Ο 2 ) και ζητείται η μάζα και ο όγκος του παραγόμενου.
ΕΝΩΣΕΙΣ Ο όρος οξείδιο αζώτου Με τον όρο οξείδια του αζώτου εννοούνται ενώσεις του αζώτου με το οξυγόνο. Μονοξείδιο οξείδιο (NO) Διοξείδιο αζώτου (ΝΟ2)
Γυμνάσιο Ομόδους Λεμεσός
ΚΑΥΣΑΝΑΛΥΣΗ.
Καύση αιθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα τροφοδοτείται μίγμα αιθανίου (C2H6) και οξυγόνου (Ο2) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h και αναλογία 80% v/v αιθάνιο.
Μέτρα προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΥΔΡΟΓΟΝΟΚΙΝΗΣΗ Νινο Σιναϊ Αρης Μερκάι Γιτσας Ανδρεας.
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
*Καταλύτες* Μέλη ομάδας: 1.Νοικοκύρης Αλέξανδρος 2.Μπουζής Στέλιος
καυσαέρια: υγεία & περιβάλλον
Κανελλοπούλου Δέσποινα
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας
2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις ενώσεις του C (άνθρακας) εκτός από το CO, CO2 και τα ανθρακικά άλατα. Άθρακας: Σύμβολο C Αμέταλλο.
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Οικολογία και μετακίνηση».. Ομάδα εργασίας μαθητών.
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Η όξινη βροχή δημιουργείται από την αντίδραση
Χημεία και Αέρια θερμοκηπίου
Ρύπανση εσωτερικών χώρων
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Οι υδρογονάθρακες ως καύσιμα. Η καύση είναι η πρώτη χημική αντίδραση που χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους για … θέρμανση μαγείρεμα Κατασκευή αντικειμένων.
ΤΑΞΗ Γ1, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Δημόσια Υγεία
Φωτοχημικό νέφος.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ + Ομίχλη αιθάλη αιθαλομίχλη. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012 – 2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Εναλλακτικά αυτοκίνητα. Αυτοκίνητα με αέρια καύσιμα Τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αυτού του τύπου –υγραέριο, που είναι μίγμα προπανίου (30%)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α ΝΤΑΓΚΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΘΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α ΝΤΑΓΚΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μπιρμπίλης Γεώργιος ( ΑΕΜ 736 ) Πρωτογενή μέτρα μείωσης ΝΟX στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Καθηγητές.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
Φωτοχημικό νέφος.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
MSc in Management and Information Systems
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Τρύπα του Όζοντος!!!!
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ: Τεχνικών Μετρήσεων
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ρύπανση του αέρα Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου αυτού θα μπορείτε:
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
Προστασία του Περιβάλλοντος. Προστασία του Περιβάλλοντος.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΣΠΑΙΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΕΥΡΕΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II ENOTHTA : ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΡΥΠΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΡΥΠΩΝ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΩΝ ΑΠO ΤΟ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ (EGR) ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΟΦΑΛΟΘΑΛΑΜΟΥ (PCV) ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΑΕΡΑ (SLS)

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗ Ο ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ή ΜΕΤΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ο ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ή ΜΕΤΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΤΡΩΣΗ (Wash-coat) Η ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΤΡΩΣΗ

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΥΡΙΤΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ –ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ Ή ΟΒΑΛ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΧΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΟΡΩΔΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΤΡΩΣΗ (ΠΛΑΤΙΝΑ –ΡΟΔΙΟ – ΠΑΛΛΑΔΙΟ) 2gr

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Με τους καταλύτες προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα μονοξείδια του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου ( CO, NOx) σε αβλαβή αέρια. Οι υδρογονάνθρακες που αποτελούν την βενζίνη πρέπει να καούν πλήρως, ώστε τα καυσαέρια που βγαίνουν από την εξάτμιση να είναι διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό (Η2Ο).

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δομή του Καταλύτη Υλικά κατασκευής 1.Κεραμικό ή μεταλλικό στοιχείο 2.Στρώμα αλουμίνας (Οξείδιο του αλουμινίου ΑΙ2 Ο3) 3.Λευκόχρυσος Pt (πλατίνα) 4. Ρόδιο Rh

Κατασκευαστικά δεδομένα Καταλυτών Κατηγορίες Καταλυτών 1. Ως προς την δομή του Μονής Κλίνης Διπλής Κλίνης 2. Ως προς το υλικό κατασκευής Κεραμικοί Μεταλλικοί

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗ Η αδυναμία του να επιδράσει σε ένα τρίτο βλαβερό αέριο, που περιέχουν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα οξείδια του αζώτου. Η ανάγκη να υπάρχει πρόσθετη παροχή αέρα στην περιοχή του καταλύτη για να μπορεί να ολοκληρωθεί η οξείδωση. Ο αέρας αυτός συνήθως στέλνεται στο κέλυφος του καταλυτικού μετατροπέα από μια ειδική αντλία αέρα.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ Μετατρέπουν τους επιβλαβής ρύπους ( CH, CO, Nox ) σε αβλαβή αέρια ( H2O, CO2,N2 ).

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗ

Μέτρα προστασίας του καταλύτη Χρησιμοποιούμε μόνο αμόλυβδη βενζίνη. Δεν σπρώχνουμε το αυτοκίνητο για να πάρει εμπρός. Δεν παρκάρουμε κάτω από ξερά χόρτα γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ προκαλεί κακή ανάφλεξη. Να μην φτάνει άκαυστο μείγμα αέρα καυσίμου έως τον καταλύτη γιατί αν καεί εκεί θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας σε 1100 με 1200 βαθμούς και συνεπώς λιώσιμο του καταλύτη

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Καταλυτικός Μετατροπέας (Καταλύτης) Ρύποι που παράγονται από την καύση των Μ.Ε.Κ Άκαυστοι Υδρογονάνθρακες HC Μονοξείδιο του Άνθρακα CO Οξείδια του Αζώτου ΝΟχ Μετατροπή των ρύπων της καύσης σε: Υδρατμούς Η2Ο Διοξείδιο του Άνθρακα C02 Άζωτο Ν2

Λ > 1 ΦΤΩΧΟ ΜΕΙΓΜΑ

Μετατροπή των Ρύπων από τον Καταλύτη Χημικές αντιδράσεις που γίνονται από τον Καταλύτη Οξειδωτική αντίδραση (από τον λευκόχρυσο Pt) Έχουμε ένωση καυσαερίων με το οξυγόνο και μετατροπή: Υδρογονανθράκων HC σε Υδρατμούς H2O και Μονοξειδίου του Άνθρακα CO σε Διοξείδιο του Άνθρακα CO2 Αναγωγική αντίδραση (από το ρόδιο Rh) Έχουμε αφαίρεση οξυγόνου από τις ενώσεις με το Άζωτο και μετατροπή: Οξειδίων του Αζώτου NOx σε Άζωτο Ν2