Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Πτυχιακή Εργασία Θέμα: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ Σπουδαστές: Αδαμίδης Κωνσταντίνος Καραγιώρας Δημήτριος Υπεύθυνος Καθηγητής: Γκεϊβανίδης Σάββας Μάιος,2017

2 Σκοπός πτυχιακής εργασίας: είναι η παρουσίαση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό καύσιμο χρήσης, οι ιδιότητες του, οι πολλαπλές χρήσεις του σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, η εργασία αυτή θα μας δείξει μια μελέτη για φυσικό αέριο σε κατοικία με τα πλήρη χαρακτηριστικά, έντυπα, σχέδια, τον λέβητα φυσικού αερίου, τον τρόπο λειτουργίες του καθώς και υποδείξεις ασφαλείας που πρέπει να κατέχει ο καταναλωτής σε περιπτώσεις κινδύνου. Η πτυχιακή εργασία περιέχει 5 κεφάλαια καθώς και την περίληψη, τα συμπεράσματα και την βιβλιογραφία αυτής ,για την ολοκλήρωση της. Στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στο φυσικό αέριο στις ιδιότητες του, στις χρήσεις του, στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έναντι άλλων μορφών ενέργειας ,στην πορεία του στην χώρα μας καθώς και στο κόστος του. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στους λέβητες φυσικού αερίου, στην επιλογή του κατάλληλου λέβητα για εμάς, στον τρόπο λειτουργιάς του, στο βαθμό απόδοσης του και στα συμπεράσματα αυτού Στο τρίτο κεφάλαιο θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης της εγκατάστασης, των απαραίτητων εγγράφων, σχεδίων και οι γενικές υποδείξεις ασφαλείας.

3 Η σύσταση του φυσικού αερίου φαίνεται στο παρακάτω πίνακα:
Φυσικό Αέριο Η σύσταση του φυσικού αερίου φαίνεται στο παρακάτω πίνακα: Το Φυσικό Αέριο είναι ένα μείγμα από υδρογονάνθρακες σε αέρια μορφή και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (CH4) (σε ποσοστό άνω των 85%),που είναι ο ελαφρύτερος υδρογονάνθρακας, είναι καθαρός, χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά και ανήκει στη 2η Οικογένεια των αερίων καυσίμων. Στην 1η Οικογένεια ανήκουν τα βιομηχανικά αέρια (ιδιαίτερα τοξικά) Στην 3η Οικογένεια ανήκουν το υγραέριο (LPG) Στην 4η Οικογένεια τείνουν να αποτελέσουν τα μείγματα υγραερίων με αέρα. Το φυσικό αέριο είναι άοσμο, αλλά κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή ώστε να ανιχνεύεται σε περίπτωση διαφυγής. Λόγω της σύστασής του κατά την καύση του έχει τη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων από όλα τα συμβατικά καύσιμα. Επίσης, δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα συνεπώς δεν είναι τοξικό. Μεθάνιο (CH4) Min 85% Αιθάνιο (C2H6) Max 8,6% Προπάνιο (C3H8) Max 3% Βουτάνια Max 2% Πεντάνια και άλλοι υδρογονάνθρακες Max 1% Άζωτο (N2) Max 5% Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)

4 Χρήσεις του φυσικού αερίου
Στον οικιακό τομέα : Κεντρική θέρμανση Αυτόνομη θέρμανση διαμερίσματος Παροχή ζεστού νερού Μαγείρεμα Στον επαγγελματικό τομέα: Θέρμανση Κλιματισμός Παραγωγή ζεστού νερού Στον βιομηχανικό τομέα: Κάλυψη θερμικών αναγκών για όλες τις παραγωγικές διαδικασίες κλιματισμό

5 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου : Οικονομία Ευκολία χρήσης Καθαριότητα και εξοικονόμηση χώρου Ακρίβεια στη μέτρηση και χρέωση μετά την κατανάλωση Μειωμένο κόστος συντήρησης συσκευών Φιλικότητα προς το περιβάλλον Τα βασικά μειονεκτήματα του φυσικού αερίου : Σημαντικές δαπάνες και γραφειοκρατία σύνδεσης - έμμεσα κόστη Ανάγκη ύπαρξης χώρου για δεξαμενή φυσικού αερίου μέσω αγωγού κοντά στον καταναλωτή. Αυξημένη επικινδυνότητα εγκαταστάσεων υγραερίου όταν δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Ενεργειακή εξάρτηση και αυξημένη κίνδυνοι & ύποπτοι όροι συμβολαίων σύνδεσης. Ανυπαρξία μηχανισμού - φορέα τακτικού επανελέγχου της συντήρησης και των εγκαταστάσεων.

6 Λέβητας Φυσικού Αεριού
Σκαρίφημα λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης Ένας κοινός λέβητας πετρελαίου ή αερίου, θα πρέπει η θερμοκρασία καυσαερίων στην έξοδο του να κυμαίνεται ανάμεσα στους 180~200οCκαι ρυθμίζεται από τον τεχνικό καυστήρων με τη βοήθεια αναλυτή καυσαερίων, το πόση ακριβώς είναι αυτή η θερμοκρασία εξαρτάται από την εγκατάσταση. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας καυσαερίων σε χαμηλότερη τιμή είναι αδύνατη στους κοινούς λέβητες, γιατί η μείωση της θερμοκρασίας των καυσαερίων, οδηγεί στην υγροποίηση τους.  Τα υγροποιημένα καυσαέρια καταστρέφουν τον χάλυβα του λέβητα και εισχωρούν στο εσωτερικό προκαλώντας μεγαλύτερες καταστροφές. Έτσι δημιουργήθηκαν οι λέβητες συμπύκνωσης που μπορούν και εκμεταλλεύονται την ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στα ζεστά καυσαέρια πριν τα αποβάλλουν στο περιβάλλον σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να κινδυνεύουν από καταστροφή.

7 Σχέδια Εγκατάστασης Μελέτης

8 Γενικές υποδείξεις ασφαλείας
Προστασία παγετού Σε ενεργοποιημένο επίτοιχο λέβητα συμπύκνωσης αερίου υπάρχει μια αυτόματη προστασία παγετού για τον επίτοιχο λέβητα συμπύκνωσης αερίου. Δεν επιτρέπονται αντιψυκτικά υγρά. Κατά περίπτωση θα πρέπει να εκκενωθεί η εγκατάσταση Σε περίπτωση οσμής αερίου μην ανάβετε το φως μην χειριστείτε κανένα ηλεκτρικό διακόπτη μην έχετε ανοιχτή εστία φλόγας κλείστε τη βάνα αερίου Σε περίπτωση οσμής καυσαερίων θέστε την εγκατάσταση εκτός λειτουργίας ειδοποιήστε τον εξειδικευμένο τεχνικό ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες

9 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το Φυσικό Αέριο θεωρείτε ως καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και την εντατική συντήρηση των συσκευών. Η χρήση του φυσικού αερίου θα αποτελέσει μια τεράστια καινοτομία καθώς θα αντικαταστήσει ή υποκαταστήσει άλλα συνηθισμένα καύσιμα όπως το πετρέλαιο αλλά και την ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της «καθαρής» καύση . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην ζήτηση του καθώς κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών του, καθώς και με την πάροδο του χρόνου οι επιστήμες όπως κ η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και δημιουργούνται καινοτόμες εφαρμογές που θα έχουν αποτέλεσμα της μείωση στις οικολογικές και ενεργειακές επιπτώσεις του πλανήτη.


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google