30. Το Ισλάμ (Α’) Σελίδες 242 - 249.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
Advertisements

Το Ισλάμ.
ΝΕΡΟ, ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
ΝΗΣΤΕΙΑ.
ΘΡΗΣΕΥΤΙΚΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ.
Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ ΣΤ΄2.
H λατρεια των θεων στην Αρχ.Ελλαδα Ναοι-Βωμοι Ο θεσμοΣ τηΣ ικεσιαΣ
Μονοθεϊστική, θεοκρατική θρησκεία.
Δεισιδαιμονίες και προλήψεις
Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ σχολησ σμυρνης
3. Η εμφάνιση του Ισλάμ.
ΙΣΛΑΜ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΑΞΗ: Γ2
Πολυμενάκου Ουρανία Θεολόγος καθηγήτρια στο Γεν. Λύκειο Νεάπολης
Ο Ιουδαϊσμός Σελ
Η ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ.
Αρχαία ελληνικά ιερά Ο χώρος και η χρήση.
Β’ ΜΕΡΟΣ: (Να γραφτούν στο τετράδιο)
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
Ομάδα: Η Αγία Πεντάδα Τμήμα: Α’1 Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης Σχολείο: Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
11. Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Δ.Ε. 31 ΤΟ ΙΣΛΑΜ (Β΄)
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Παρασκευή-Ανδριάννα Μαρούτσου Α΄ Θρησκευτικά ΘΕ5: Η ιστορία του Αβραάμ: η μεγάλη κλίση,
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.
Ο Χριστιανισμός επίσημη θρησκεία. Κεφ. 8
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
ΜΑΘΗΜΑ 21 ΙΩΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β’2.  Μκ2,1 Ύστερα από μερικές μέρες μπήκε πάλι ο Ιησούς στην Καπερναούμ και διαδόθηκε ότι βρίσκεται σε κάποιο σπίτι  2Αμέσως.
ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.
Απεικόνιση του Θεού στον ιουδαϊσμό και στον ισλαμισμό
Ισλάμ – Μωάμεθ Μωαμεθανισμός
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
33. Η προσευχή των μουσουλμάνων στο τζαμί την Παρασκευή
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: « ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ»
Δ.Ε.32: Ο Ινδουϊσμός (Α).
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
οι Βυζαντινοί και οι Άραβες
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
Εβραϊσμός και Ισλάμ Λεωνίδας Κ. 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ2 –
Δημουλάς Ιωάννης ΠΓΕΣΣ Θρησκευτικά Β’ Γυμν.. Εκφώνηση ερώτησης Ισλαμισμός Βουδισμός Ινδουισμός Κομφουκιανισμός Ταοϊσμός Εικόνες Πηγές.
ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Σύγχρονες εθνογραφίες του Ισλάμ Χειμεριό εξάμηνο Διδάσκουσα: Γιακουμάκη Βασιλική.
ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ
Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΑΝΝΗ ΜΠΑΛΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΥ Το θέμα της ομάδας μας ήταν να ερευνήσουμε.
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
Βουγιουκλάκη Σοφία Φωτεινή
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Θρησκευτικά Νίκη Κωνσταντινίδη
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α Β Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο ΒΕΡΑ ΚΑΡΥΩΤΗ Β1 Π.Γ.Ε.Σ.Σ.
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ.
Το τελοσ Του κοσμου στο ισλαμ
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Σύγκριση αποσπασμάτων
Οικογενειακές Σχέσεις
Άριστη-Αντωνία Αντωνοπούλου Α1
Γκόγκα Ασημένια Ζαχαριάδου Μαρία
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Μυρσινη Ανδρινοπουλου Β1 25/2/2016.
Οικονόμου Γιώργος Γ’2 29/11/14 Θ.Ε.:2Η Θρησκευτικά
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Ο Χριστιανισμός επίσημη θρησκεία. Κεφ. 8 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

30. Το Ισλάμ (Α’) Σελίδες 242 - 249

Ισλάμ σημαίνει υποταγή στο Θεό. Μουσουλμάνος = αφοσιωμένος στο Θεό. Το Ισλάμ δεν είναι απλός ένα θρησκευτικό, αλλά ένα πολιτικό, οικονομικό και νομικό σύστημα. Στη θρησκεία αυτή δεν υπάρχουν ιερείς, μυστήρια, εικόνες, αλλά η παρουσία του Θεού γίνεται αισθητή μέσω του Κορανίου. Γι’ αυτό οι πιστοί οφείλουν να επιδεικνύουν υπερβολικό σεβασμό στο ιερό βιβλίο.

Α) Η προϊστορική θρησκεία των Αράβων Η θρησκεία που επικρατούσε στην Αραβική Χερσόνησο ήταν ένα κράμα ανιμισμού (πίστευαν ότι τα φυσικά φαινόμενα, τα αντικείμενα και το ίδιο το Σύμπαν είχαν ψυχή και επέμβαιναν στη ζωή του ανθρώπου) και πολυθεϊσμού με κορυφαία θεότητα τον Αλλάχ, που θεωρούνταν ο δημιουργός του κόσμου.

Λάτρευαν τα πνεύματα και πίστευαν ότι κατοικούσαν στα δέντρα και στις πηγές των οάσεων. Διαδεδομένη ήταν η λατρεία των λίθων, για τους οποίους πίστευαν ότι έκρυβαν μεγάλη δύναμη που μεταδιδόταν στον πιστό μέσω επαφής. Το πιο σημαντικό ιερό ήταν κτισμένο πάνω στο μαύρο λίθο – πιθανόν μετεωρίτης – της Καάμπα (κύβος), κοντά στην πόλη Μέκκα, το οποίο στέγαζε αγάλματα θεοτήτων.

Το τζαμί Μασγίντ αλ Χαράμ στη Μέκκα όπου στο κέντρο του περιβόλου σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα βρίσκεται η Κάαμπα

Β) Μωάμεθ: «ο προφήτης» των Αράβων Ο Μωάμεθ γεννήθηκε το 570 μ.Χ. Ο πατέρας του πέθανε λίγο πριν γεννηθεί. Ορφανός από πατέρα, σε νεαρή ηλικία μπήκε στην υπηρεσία μιας πλούσιας χήρας που ονομαζόταν Χαντίτζα και τελικά την παντρεύτηκε.

Σε ηλικία 40 χρόνων, όπως αναφέρει το Κοράνιο, εμφανίστηκε μπροστά του ο άγγελος Γαβριήλ και του είπε ότι ο Θεός τον κάλεσε στο προφητικό αξίωμα. Ο Μωάμεθ κήρυττε ότι ο Αλλάχ δεν είναι ο κορυφαίος μεταξύ των Θεών, αλλά ο μοναδικός Θεός, και η λατρεία άλλων θεών είναι μεγάλη αμαρτία.

Το πολυθεϊστικό περιβάλλον της Μέκκας αντιμετώπισε με εχθρότητα το κήρυγμα του Μωάμεθ, γι’ αυτό αναγκάστηκε να μεταβεί στην πόλη Μεδίνα (622 μ.Χ.). Το γεγονός αυτό ονομάστηκε Εγίρα και το 622 μ.Χ. θεωρείται η αφετηρία του μουσουλμανικού ημερολογίου.

Στη Μεδίνα το κήρυγμα του Μωάμεθ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και η πόλη οργανώθηκε με βάση τη νέα θρησκεία. Το 630 μ.Χ. ο Μωάμεθ επιτέθηκε στη Μέκκα και την κατέλαβε. Το 632 μ.Χ. πέθανε και τον διαδέχτηκε ο στενός συνεργάτης του Αμπού – Μπαάκρ, που πήρε τον τίτλο του χαλίφη (διαδόχου).

Γ) Το Κοράνιο και η διδασκαλία του Το Κοράνιο = ανάγνωση, περιέχει το λόγο του Θεού έτσι όπως αποκαλύφθηκε στο Μωάμεθ. Χωρίζεται σε 114 κεφάλαια που ονομάζονται «σούρες». Διακοσμητική σελίδα του Κορανίου

Απόσπασμα από το σουρά 30 του Κορανίου με επικεφαλίδα "Οι Έλληνες" (ελ Ρουμ)

Οι βασικές διδασκαλίες του είναι: 1) Ο Θεός είναι ένας και ο Μωάμεθ ο τελευταίος Προφήτης του. 2) Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του Θεού που εκτελούν τις εντολές του, εκτός από τον Ιμπλίς (Διάβολος) που εξέπεσε. 3) Η ζωή και οι πράξεις του ανθρώπου καθορίζονται από τη βούληση του Αλλάχ (κισμέτ). Στην Τελική Κρίση ο άνθρωπος αμείβεται σύμφωνα με τις πράξεις του. 4) Η αμοιβή συνίσταται σε παραδείσια ζωή και η τιμωρία σε φρικτά βασανιστήρια.

Δ) Οι πέντε «στύλοι» του Ισλάμ Η ομολογία της πίστης με την επανάληψη της φράσης: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης του».

Η προσευχή που γίνεται πέντε φορές την ημέρα και ο προσευχόμενος πρέπει να είναι στραμμένος προς τη Μέκκα.

Η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής και οι πιστοί συγκεντρώνονται στο τζαμί. Στον τοίχο του τζαμιού που βλέπει προς τη Μέκκα υπάρχει μια ημικυκλική κόγχη που λέγεται μιχράμπ (κάτι σαν το δικό μας ιερό). Ο ιμάμης λέει τις προσευχές και προσκυνά ενώ οι πιστοί τον ακολουθούν.

3. Η ελεημοσύνη των φτωχών 3. Η ελεημοσύνη των φτωχών. Στη διάρκεια της ιστορίας, εκτός από την προαιρετική ελεημοσύνη, υπήρχε και η υποχρεωτική κατά την οποία οι πιστοί ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μέρος του εισοδήματός τους στο κράτος. 4. Η νηστεία, που γίνεται το μήνα Ραμαντάν και διαρκεί 29 – 30 μέρες. Οι πιστοί απέχουν από κάθε είδους τροφή από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

5. Η ιερή αποδημία ή προσκύνημα στα ιερά μνημεία της Μέκκας 5. Η ιερή αποδημία ή προσκύνημα στα ιερά μνημεία της Μέκκας. Όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και να προσκυνήσουν το μαύρο λίθο Καάμπα.

Εκτός από τους πέντε «στύλους» της μουσουλμανικής ευσέβειας, υπάρχει ένα πλήθος εντολών που πρέπει να τηρεί ο πιστός. Αναφέρουμε τις απαγορεύσεις που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ, τη βρώση χοιρινού κρέατος κ.ά.

Η θέση της γυναίκας είναι κατώτερη από του άντρα.

Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ επιτρέπει την πολυγαμία του άντρα Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ επιτρέπει την πολυγαμία του άντρα. Οι Μουσουλμάνοι επιτρέπεται να παντρεύονται μέχρι τέσσερις γυναίκες. Οι Σιίτες μάλιστα, εκτός από τους κανονικούς γάμους, έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν προσωρινούς γάμους. Παράλληλα, εκτός από τις νόμιμες γυναίκες, ο Μουσουλμάνος έχει τη δυνατότητα να διατηρεί απεριόριστο αριθμό παλλακίδων, που βρίσκονται στα χαρέμια.

Ο Μουσουλμάνος έχει το δικαίωμα να νυμφευθεί Χριστιανή ή Εβραία, ενώ αντίθετα, η γυναίκα δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Στο θέμα του διαζυγίου το Κοράνιο προσφέρει συνοπτικές διαδικασίες. Αρκεί ο σύζυγος να ανακοινώσει επίσημα στη γυναίκα: «Από αυτή τη στιγμή σε απολύω» και ο γάμος λύεται.

Εάν όμως η γυναίκα τολμήσει να ζητήσει διαζύγιο, τότε ο άνδρας έχει δικαίωμα να τη δείρει. Μόνο με κοινή συναίνεση και με καταβολή αποζημίωσης είναι δυνατή η λύση του γάμου με πρωτοβουλία της γυναίκας. Αυτές και πολλές άλλες διακρίσεις καθιστούν τη θέση της γυναίκας δυσχερή.