Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ

2 Κυριακή 27 Νοεμβρίου 05 Αγία Γραφή και Κοράνι

3 «Πολυμερώς και πολυτρόπως πάλαι ο Θεός λαλήσας τοις πατράσιν εν τοις προφήταις επ’ εσχάτου των ημερών τούτων ελάλησεν ημίν εν Υιώ, όν έθηκεν κληρονόμον πάντων, δι’ ού και εποίησεν τους αιώνας.» Εβραίους α’ 1-2.

4 Πώς αποκαλύπτεται ο Θεός σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη;
Και ο Λόγος σαρξ εγένετο (Ιωάν. α’ 14) Θεός εφανερώθη εν σαρκί (Α’ Τιμ. γ’ 16) Η αποκάλυψη, ο Λόγος του Θεού, κατά τη χριστιανική πίστη είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού

5 Υπάρχει αποκάλυψη μετά τον Χριστό;
Υπάρχει αποκάλυψη μετά τον Χριστό; Σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη ο Κύριος Ιησούς Χριστός, όντας Θεός και πλήρης αποκάλυψη του Θεού, είναι η αποκορύφωση των προφητών. Δεν υπάρχει αποκάλυψη ούτε προφήτης μετά τον Χριστό.

6 Ο Μωάμεθ και το Ισλάμ Θρησκεία που ισχυρίζεται ότι προσθέτει αποκάλυψη στην αποκάλυψη της Αγίας Γραφής Ο Μωάμεθ ήταν Άραβας έμπορος καραβανιών από τη Μέκκα, που έζησε τον 7ο αι. μ.Χ. Γνώριζε ατελώς τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό Ισχυρίστηκε ότι είχε αποκαλύψεις του Θεού Άρχισε να κηρύττει τη νέα θρησκεία το 613 μ.Χ. Η νέα θρησκεία μετρά από το 622, την Εγίρα, την εκδίωξή του από τη Μέκκα.

7 Γιατί μας ενδιαφέρει το Ισλάμ;
Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό θρησκεία παγκοσμίως (περ. 800 εκατομμύρια). Είναι η θρησκεία των εξ Ανατολών και κάποιων Βαλκάνιων γειτόνων μας. Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι ζουν στην Ελλάδα (Θράκη, Αθήνα). Εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην Ευρώπη (πάνω από 6 εκατομμύρια). Πολλοί Αλβανοί είναι μουσουλμάνοι.

8 Αντιδιαστολή Ισλάμ - Χριστιανισμού
ΙΣΛΑΜ Ένας Θεός (Allah). Απόλυτη μονάδα (tawhid). Ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος και μεγαλύτερος προφήτης. Η αποκάλυψη, ο Λόγος του Θεού, είναι το Κοράνι (Qur’an). ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Ένας Θεός, αλλά Τριάδα προσώπων. Ο Θεάνθρωπος Ιησούς είναι ο τελευταίος και μεγαλύτερος Προφήτης. Ο Λόγος του Θεού είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Ο Θεός αποκαλύπτεται εν σαρκί.

9 Το Ισλάμ για το Κοράνι Το Κοράνι δεν αντιστοιχεί στην Αγία Γραφή, αλλά είναι για τους μουσουλμάνους ό,τι είναι για τους χριστιανούς το πρόσωπο του Χριστού.

10 Το Ισλάμ για το Κοράνι Το Κοράνι είναι συναιώνιο με τον Θεό, υπάρχει κοντά στον Θεό προαιωνίως. Αποκαλύφθηκε στον Μωάμεθ διαμέσου αγγέλων, κυρίως του Γαβριήλ. Η γλώσσα του Κορανίου, τα αραβικά, είναι θεϊκή, δεν μεταφράζεται. Μπορεί μόνον να ερμηνευθεί σε άλλες γλώσσες. Το Κοράνι δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

11 Από τι αποτελείται το Κοράνι;
Το Κοράνι δεν αποτελείται από πολλά βιβλία γραμμένα από πολλούς συγγραφείς, όπως η Αγία Γραφή. Αποτελείται από 114 κεφάλαια (sura), που περιέχουν τις αποκαλύψεις του Θεού στον Μωάμεθ. Τα κεφάλαια διαιρούνται σε εδάφια (aya).

12 Ποιοι και πότε συστηματοποίησαν το Κοράνι;
Τις αποκαλύψεις αυτές συνέλεξε συστηματικά και συνέταξε ο τρίτος χαλίφης, ο Οσμάν, 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Μωάμεθ. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά το κείμενο. Το 1923 οι λόγιοι του ισλαμικού Πανεπιστημίου Al Azhar στο Κάιρο συνέταξαν ένα ενοποιημένο κείμενο με την ευχή να επικρατήσει ως οριστικό.

13 Το περιεχόμενο του Κορανίου
Στο Κοράνι παρουσιάζεται να μιλά απευθείας ο Θεός. Περιέχονται οδηγίες για το τι πρέπει κάποιος να πιστεύει, για το πώς πρέπει να νηστεύει, να προσεύχεται, Διατάξεις σχετικά με την οικογένεια, Διατάξεις σχετικά με ηθικά θέματα.

14 Οι πέντε στύλοι του Ισλάμ
Πίστη στον ένα Θεό και στον μεγαλύτερο προφήτη του, τον Μωάμεθ Προσευχή (5 φορές την ημέρα) Ελεημοσύνη Νηστεία του μήνα Ραμαντάν Προσκύνημα στη Μέκκα, τουλάχιστον μια φορά.

15 Άλλα πιστεύω του Ισλάμ Πίστη στην εκ μηδενός δημιουργία του κόσμου
Στην ύπαρξη του διαβόλου και των αγγέλων Στην ανάσταση και στην τελική κρίση Στην αιώνια ευδαιμονία στον Παράδεισο

16 Το Ισλάμ για την Αγία Γραφή και τους προφήτες πριν από τον Μωάμεθ
Αναγνωρίζει τους προφήτες της ΠΔ και τον Χριστό ως προφήτες του Αλλάχ, αλλά υποδεέστερους από τον Μωάμεθ. Θεωρεί την Πεντάτευχο, τους Ψαλμούς και το Ευαγγέλιο ιερά βιβλία, υποδεέστερα του Κορανίου, που δόθηκαν στον Μωυσή, Δαβίδ και Ιησού αντίστοιχα.

17 Αφηγήσεις του Κορανίου σχετικές με την ΠΔ και ΚΔ
Στο Κοράνι συναντά κανείς πολλές ιστορίες και πρόσωπα γνωστά από την ΠΔ και ΚΔ. Πολλά αποσπάσματα και λεπτομέρειες των αφηγήσεων αυτών δεν αντλούνται από την Αγία Γραφή, αλλά από εξωβιβλικές και μεταβιβλικές εβραϊκές και χριστιανικές παραδόσεις (απόκρυφα).

18 Αφηγήσεις του Κορανίου σχετικές με την ΠΔ
Αναφορές στη δημιουργία του κόσμου Εκδίωξη του Αδάμ και της γυναίκας του από τον Παράδεισο Ο Αβραάμ, φίλος του Θεού και υπόδειγμα πίστης. Η θυσία του Αβραάμ. Στη θέση του Ισαάκ τοποθετούν τον Ισμαήλ, ως γενάρχη των Αράβων. Ο Μωυσής, ως προφήτης του Ισραήλ Ο Δαβίδ (βασιλιάς+προφήτης, μόνο τα θετικά του) Ο Σολομών, ως σοφός βασιλιάς.

19 Αφηγήσεις του Κορανίου σχετικές με την ΚΔ
Η ζωή του Ιωάννη του Βαπτιστή (Yahya). Η ιστορία του όπως και στην ΚΔ. Όχι η διακονία του. Αφηγήσεις σχετικές με τη μητέρα του Κυρίου, τη Μαρία (Maryam). Ο Ιησούς (Isa) παρουσιάζεται ως μεγάλος προφήτης προς τον Ισραήλ. Αναφέρει στην παρθενογένεσή του (με πολλές εξωβιβλικές λεπτομέρειες) στα θαύματά του. Αρνείται τη σταύρωσή του (Σούρα 4, 157). Ο θάνατός του θα θεωρούνταν αποτυχία του Θεού.

20 Τι αγνοεί το Κοράνι από την Αγία Γραφή
Από την ΠΔ αγνοεί τα βιβλία των προφητών Από την ΚΔ αγνοεί τις Πράξεις και τις Επιστολές. Σύμφωνα με την αντίληψη του Ισλάμ για τα ιερά βιβλία, προφητικός λόγος Θεού μπορεί να θεωρηθεί μόνο η διδασκαλία του Ιησού.

21 Πώς εξηγούν οι μουσουλμάνοι τις διαφορές ανάμεσα στην Αγία Γραφή και το Κοράνι;
Η άποψή τους είναι ότι η νεότερη αποκάλυψη (δηλαδή το Κοράνι) υπερκεράζει τις προηγούμενες. Θεωρούν ότι η Αγία Γραφή διαφωνεί με το Κοράνι, επειδή δεν βρίσκεται στη μορφή που την παρέδωσαν οι προφήτες, αλλά έχει αλλοιωθεί από τους Εβραίους και τους χριστιανούς.

22 Πώς εξηγείται η εικόνα που έχει το Κοράνι για την Αγία Γραφή;
Οι Άραβες του 7ου αι. (και ο Μωάμεθ) γνώριζαν για τη χριστιανική πίστη μόνον ό,τι κηρυττόταν στις λειτουργίες ή πιστευόταν από τον λαό. Υπήρχαν εξωβιβλικές ιστορίες που ήταν πολύ αγαπητές, ιδιαίτερα σε Ιουδαίους χριστιανούς. Στον συρόφωνο χριστιανισμό του αραβικού κόσμου η συνολική εικόνα για τις βιβλικές αφηγήσεις και διδασκαλίες ήταν διαφορετική από αυτήν της επίσημης εκκλησίας.

23 Δυσκολίες των μουσουλμάνων
Η Αγία Τριάδα. Θεωρείται πολυθεϊσμός. Ο όρος «Υιός Θεού». Νομίζουν ότι οι χριστιανοί μιλούν για συνεύρεση του Θεού με γυναίκα. Η σταύρωση του Χριστού. Αποτυχία του Θεού.

24 Τι πρέπει να θυμόμαστε για το Ισλάμ
Η αντίληψη για τον Θεό Παντοκράτορας, Δημιουργός πολύ υπερβατικός και απόμακρος. Υπερισχύει η έννοια της υποταγής παρά της αγάπης. εξαίρεση οι μυστικιστές σούφι ελεήμων και οικτίρμων πλην όμως, αυθαίρετος. Το θείο θέλημα δεν αιτιολογείται. Θρησκεία που βασίζεται στα έργα

25 Βιβλιογραφία (συνιστώμενη)
Γιαννουλάτος Αναστάσιος, Αρχ. Αλβανίας, Ισλάμ. Θρησκειολογική επισκόπησις (1975). Του ιδίου, Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού Συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων - Θρησκεία, Ινδουϊσμός, Βουδδισμός, Ισλάμ, Αφρικανικά  (Εκδ. Ακρίτας 2004). M. Goldsmith, Islam and Christian Witness (1982). Was jeder vom Islam wissen muss (έκδ. Ευαγγελικής Εκκλησίας Γερμανίας, 1991) Dr. A. Haqq, Sharing the Lord Jesus Christ with Muslim Neighbours (1998)

26 Προσευχή και περισυλλογή
Δέηση: Για να διεισδύσει και να καρποφορήσει το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού στον μουσουλμανικό κόσμο Ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους της πατρίδας μας, Έλληνες και αλλοδαπούς. Για τους μουσουλμάνους γείτονές μας, Βαλκάνιους και Τούρκους Για τους πιστούς χριστιανούς που ζουν μέσα σε μουσουλμανικό περιβάλλον


Κατέβασμα ppt "Χειμερινό Τρίμηνο 2005 Η ΒΙΒΛΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google