Οξεία επίδραση της δίαιτας στη λειτουργία των αιμοπεταλίων Μακρή ΛΠ, Γκιρτοβίτης Φ, Μακρής MΠ, Πυθαρά Ε, Μακρής ΠΕ Μονάδα Αιμόστασης, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, ΑΠΘ Η επίδραση της διατροφής στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι δεδομένη. Αυξημένα επίπεδα του παράγοντα VII της πήξης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης στεφανιαίων επεισοδίων και προκαλούνται από δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αντιθέτως δίαιτα πλούσια σε ω3-ακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του VII καθώς και την λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων. Γενικά πάντως είναι αποδεκτό ότι μακράς διάρκειας δίαιτα πλούσια σε ω3-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως π.χ. είναι η μεσογειακή δίαιτα, έχει σαφή επίδραση στην αιμόσταση. Σκοπός Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της οξείας επίδρασης δίαιτας πλούσιας σε ω3-ακόρεστα λιπαρά οξέα στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Υλικό και μέθοδος 109 φοιτητές (22-26 ετών, 61 άνδρες και 48 γυναίκες) ακολούθησαν ειδικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο διάρκειας 3 ημερών. Το διαιτολόγιο αυτό ήταν πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και είδη ψαριών πλούσια σε ω3-ακόρεστα λιπαρά οξέα (σολομός 5,04%, σαρδέλες 8,8% και τόνος 4,8%). Οι αιμοληψίες γινόταν πριν από την έναρξη και αμέσως μετά το πέρας της δίαιτας. Στις γυναίκες το δείγμα αίματος λαμβανόταν την 20η ημέρα του καταμήνιου κύκλου. Η συσσώρευση των αιμοπεταλίων πραγματοποιήθηκε στο ειδικό όργανο P.I.C.A-aggregometer με την χρήση της ριστοσετίνης (Risto), του κολλαγόνου (Colla) και του ADP ως διεγερτών. Αποτελέσματα: ADP Colla Πριν Μετά % Χ* 81.37 82.29 78.21 79.81 80.26 80.56 SD** 9.72 8.64 13.72 11.03 9.41 8.43 Risto Η εφαρμογή του Pair-t test δεν αποκάλυψε στατιστικώς σημαντική διαφορά (p <0.1) στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων για κανέναν από τους διεγέρτες. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι δίαιτα πλούσια σε ω3-ακόρεστα λιπαρά οξέα δεν έχει οξεία επίδραση στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.