Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ
Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Τμήμα Διατροφής Γιαννουλάκη Παρθένα ΜSc. Kλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ΠΡΠ Κλινική Καθ. Καραμήτσος Τακτικό εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο Υπ. Διδάγγελος Τ.

2 ΓΕΝΙΚΑ Έτος 2025: επιπολασμός 5,4% (300 εκατομμύρια διαβητικοί παγκοσμίως) Επιδημία διαβήτη = επιδημία παχυσαρκίας Τεράστιο κόστος = 132 δις $ το 2002 Ακρογωνιαίος λίθος πρόληψης = δίαιτα και τρόπος ζωής

3 ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΔ ΙΙ ΔΜΣ < 25 Δίαιτα= ↑ φυτικές ίνες δημητριακών και πολυακόρεστα λ.ο., ↓ trans λ.ο. και γλυκαιμικό φορτίο Μέτρια →υψηλή σωματική δραστηριότητα (μισή ώρα/ημέρα) Διακοπή καπνίσματος Κατανάλωση ½ ισοδύναμου αιθανόλης/ημέρα

4 Σωματικό βάρος και προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου
Σωματικό βάρος και ενεργειακή ισορροπία Σωματικό βάρος και φυσική δραστηριότητα

5 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ποσότητα και είδος λίπους - η συνολική πρόσληψη λίπους - το είδος του λίπους - αντικατάσταση κορεσμένου λίπους από ακόρεστα λίπη ή υδατάνθρακες ? - ω-3 λιπαρά οξέα (↓TG, ↑ LDL-chol, ↓ΣΔ) - trans λιπαρά οξέα (↑LDL-chol + TG, ↓HDL- chol, ↑ΣΔ) - αντικατάσταση trans λ.ο. και κορεσμένα λ.ο.

6 ποιότητα και ποσότητα υδατανθράκων
- ποσότητα υδατανθράκων - είδος υδατανθράκων - φυτικές ίνες - γλυκαιμικό φορτίο και γλυκαιμικός δείκτης

7 συγκεκριμένα τρόφιμα Αλκοόλ Καφές Επεξεργασμένο κρέας
Γαλακτοκομικά προϊόντα Ξηροί καρποί (καρύδια) Φρούτα και λαχανικά Δημητριακά ολικής αλέσεως Γλυκά ηδύποτα

8 ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ
δίαιτες χαμηλές σε λίπος(25% λίπος) Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (Atkins) Δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη (Zone, Protein Power, CSIRO) (30:30:40) Υποκατάστατα γεύματος (Optifast, Kickstart)

9 ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΛΙΠΟΣ
 το βάρος 3,6 Kg μέχρι 3 χρόνια 4 έρευνες = ποσοστά διαβήτη +αντιυπερτασική θεραπεία μέχρι 3 χρόνια Όχι μακροχρόνια διατήρηση απώλειας βάρους

10 ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
3,3 κατά μέσο όρο μέχρι 6 μήνες Καμία διαφορά με low-fat δίαιτα στους 12 μήνες (όχι δεδομένα μετά 12 μήνες)  TG,  HDL-chol,  LDL-chol 2-3% Πιθανή δυσκοιλιότητα (χορήγηση συμπληρωμάτων φυτικών ινών) Όχι σε παιδιά (νεφρολιθίαση= 6 % επι/5 χρ) Εφαρμογή για καιρό = έλειψη βιτ. + ιχνοστ.+ κίνδυνος γαστρεντερικού καρκίνου Παραλλαγή της Atkins = αντικατάσταση κορεσμένων λ.ο με ακόρεστα   ΣΒ + καλύτερη LDL

11 ΔΙΑΙΤΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ
Λίπος (καλό) 30%, πρωτ30%, υδατ40% κορεσμός λόγω πρωτ+TG + HDL ΣΒ +3kg/12 μήνες επιπλέον + TG δίαιτα CHO Ασθενείς με TG  ΣΒ + λίπος + κοιλιακό λίπος (3 μήνες) Πραγματική αύξηση της πρωτ είναι 10-15% Δίαιτα CHO + PRO απώλεια λίπους +απώλεια μυϊκής μάζας Πρέπει: επεξεργασμένο κρέας ψάρι + κοτόπουλο, + φυτικές ίνες (28γρ/ημέρα)

12 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Σκεύασμα σε σκόνη= 220Kcal/d, χαμηλά σε λιπαρά, 3/ημέρα.  ΣΒ μέχρι 20kg μακροχρόνια ίδια αποτελέσματα με δίαιτες αδυνατίσματος 10% της απώλειας βάρους = 5 χρόνια με 1 γεύμα=υποκατάστατο Δεν προωθούν το μοντέλο της αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς

13 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΩΝ
καλύτερες ενδείξεις = δίαιτες με CHO και δίαιτες με PRO + μέτρια μείωση CHO Ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, (TG +GLU)  CHO Ασθενείς με ΣΔ ή ΚΝ  Kcal + CHO Αποφυγή δίαιτας Atkins σε ασθενείς με LDL υποθερμιδικές δίαιτες = κατανομή θερμίδων σε 3 γεύματα

14 Advanced Glycation End products (AGEs)
Το είδος του διατροφικού υδατάνθρακα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο Το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό +  θ0 C μαγειρέματος +  χρόνους μαγειρέματος  γεύματα  AGEs Πράσινο τσάι, ταυρίνη και α- λιποϊκό οξύ  συσσώρευση AGEs

15 ΣΔ- 1200 kcal LAGE = 433,74 KU HAGE = 1117 KU Πρωινό
- 250 ml γάλα 0% (1 ποτήρι) - 30γρ. λευκό ψωμί - 1 μικρό μήλο (100γρ) δεκατιανό - 150γρ. μήλο μεσημεριανό - 60γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, βρασμένο για 1 ώρα - 200γρ. πατάτες ψητές για 45 λεπτά με 10 ml ελαιολάδο (2 κ. του γλυκού) - 200γρ. καρότα στο γκριλ απογευματινό - 150γρ μήλο βραδινό - 30γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, βρασμένο για 1 ώρα με 10 ml ελαιόλαδο (2 κ. του γλυκού) - 250 ml γάλα 0% (1 ποτήρι) στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά - 30γρ. ψωμί φρυγανισμένο - 1 μικρό μήλο ψητό στο φούρνο (100γρ) - 150γρ. μήλο ψητό στο φούρνο - 60γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, τηγανιτό για 8 λεπτά - 200γρ. γλυκοπατάτες ψητές για 1 ώρα - 200γρ. καρότα σε κονσέρβα - 2 κ. του γλυκού ελαιόλαδο - 150γρ μήλο ψητό στο φούρνο - 30γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, τηγανιτό για 8 λεπτά - 200γρ. γλυκοπατάτες ψητές για 1 ώρα - 200γρ. καρότα κονσέρβα


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google