Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Advertisements

Η λειτουργία του πολιτεύματος
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
H EΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ.
Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή K εντρική T ράπεζα ιδρύθηκε την 1 η Ιουνίου του 1998 και εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του ευρώ και.
Μαλλιαρίδη Αγγελική Φιλόλογος
ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η βασιλεία του Όθωνα.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
 To 1824, ο Βαρβάκης προσκεκλημένος της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας μεταβαίνει στο Ναύπλιο όπου γίνεται δεκτός με μεγάλες τιμές. Στην Ολομέλεια του.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΉΣ Η. Λίτσος, Μηχανικός Παραγωγής, στέλεχος Ε.Ε.Τ.Α.Α.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
και η περίοδος της Αντιβασιλείας ( )
Πού βρισκόμαστε;.
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
Πολιτευματα στην αρχαια ελλαδα
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
1 Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου Πέτσα Ελένη – φιλόλογος Απρίλιος 2005.
Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μπάρτζης Ε 2 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ / νικης
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
Οι εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Νομαρχιακή και Περιφερειακή διοίκηση Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού
ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Μετάφραση Ειδικών Κειμένων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συγκρότηση Κράτους
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
H δομή της Διοίκησης
Νεοελληνική Ισοτρία Συνάντηση 9η 23/11/2016
ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
8η συνάντηση 23/11/2016 Καποδίστριας – Όθωνας -
«Ημέρα Σταδιοδρομίας» ΤΕΙ Λάρισας Τετάρτη 25 Απριλίου 2012
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Οι Μεγάλες Δυνάμεις και το Ανατολικό ζήτημα
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Το δημοκρατικό πολίτευμα σταθεροποιείται
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
3. Η θρησκευτική και η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
E. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1
Χαλούλος Παναγιώτης, Απρ. 2005
Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΙΧΑΛΟΥΣΗ ΤΑΞΗ Δ 1
5ο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντίνα Σελβίδου Χριστίνα Ποπονίδου Κιλκίς.
5ο Δημοτικό Σχολείο Γεωργία Καραμπάτσου Λαμπρινή Σιδηροπούλου Κιλκίς.
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα Η ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑ Η υποδοχή του Όθωνα στην Ελλάδα

Όταν ο Όθων, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α` εκλέχτηκε από τις προστάτριες Δυνάμεις ως βασιλιάς της Ελλάδας, ήταν ακόμα ανήλικος. Γι’αυτό μέχρι την ενηλικίωση του την εξουσία θα ασκούσε συμβούλιο αντιβασιλείας Όταν στις 25 Ιανουαρίου 1833 ο `Οθων  φθάνει στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τρία μέλη της Αντιβασιλείας (`Αρμανσμπεργκ, Μάουερ, Χάυντεκ), βρίσκει τη χώρα σε πλήρη αποδιοργάνωση και αναρχία. Ο `Αρμανσμπεργκ ανέλαβε την γενική εποπτεία του κράτους και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μάουερ ανέλαβε την διοργάνωση της δικαιοσύνης, της παιδείας και της εκκλησίας, ο `Αμπελ την εσωτερική διοίκηση, ο Χάυντεκ την οργάνωση του στρατού και ο Γκράινερ τα οικονομικά Η Αντιβασιλεία, παραμέρισε κάθε δημοκρατικό θεσμό και απομάκρυνε τους Έλληνες από την άσκηση εξουσίας, συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια της. Οι Έλληνες που συγκροτούσαν την ελληνική κυβέρνηση (Γραμματεία Επικρατείας - υπουργοί) έπαιζαν μόνο διακοσμητικό ρόλο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Διοίκηση: Με το διάταγμα τις 3ης Απριλίου 1833 το ελληνικό κράτος διαιρέθηκε σε δέκα νομούς που υποδιαιρούνται σε 42 επαρχίες και πήραν αρχαία ελληνικά ονόματα. Οι επαρχίες υποδιαιρούνται σε δήμους, οι νομάρχες, έπαρχοι και δήμαρχοι διορίζονται από το κράτος και όλη η εξουσία ελέγχεται από την αντιβασιλεία. (Η τοπική αυτοδιοίκηση καταργείται).

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Δικαιοσύνη: Ο καθηγητής Γεώργιος Λουδοβίκος Μάουερ  εργάζεται με μεθοδικότητα και επιμονή στην οργάνωση της δικαιοσύνης, της παιδείας και της εκκλησίας και παρ’ όλο που το έργο του κρίνεται αξιόλογο, μειονεκτούσε γιατί μετέφερε ξενικούς θεσμούς παραγνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα. Στον τομέα της δικαιοσύνης ιδρύονται 10 πρωτοδικεία στις έδρες των νομών, δύο εφετεία και ένα ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ο “Άρειος Πάγος”. Το έργο της Αντιβασιλείας υπήρξε μεγάλο και στο νομοθετικό τομέα : ο οργανισμός των Δικαστηρίων, ο Ποινικός νόμος, οι κώδικες Ποινικής Δικονομίας και Πολιτικής Δικονομίας καθώς και ο εμπορικός Νόμος επέζησαν κατά βάση ως τις μέρες μας. Το πρώτο κτίριο που στεγάστηκε ο Άρειος Πάγος

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Παιδεία: Με το διάταγμα του Μαΐου 1834 ιδρύονται δημοτικά σχολεία τεταρτοετούς στοιχειώδους εκπαίδευσης και σε κάθε πρωτεύουσα επαρχίας τριετές “ελληνικό σχολείο” στο οποίο εισάγονται οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων. Στις πρωτεύουσες των νομών ιδρύονται “Γυμνάσια” τετραετούς φοίτησης στα οποία εισέρχονται, μετά από εξετάσεις, οι απόφοιτοι του “ελληνικού σχολείου”. Το σύστημα αυτό μεταφέρθηκε από τη Βαυαρία. Ιδρύεται ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί το 1837 με τέσσερις σχολές (Θεολογική, Νομικών Επιστημών, Ιατρική και Φιλοσοφίας) με ελεύθερη είσοδο για τους απόφοιτους του Γυμνασίου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Εκκλησία: Η αντιβασιλεία, κατ’ εισήγηση του Αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Φαρμακίδη (1784-1860) ιδρύει την αυτοκέφαλη και “ανεξαρτήτου πάσης άλλης εξουσίας” ελλαδική εκκλησία. Το Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο και ουσιαστικά για 20 περίπου έτη διακόπτονται οι σχέσεις Φαναριού και Ελληνικής Εκκλησίας. Η αντιβασιλεία καταργεί τα εγκαταλειμμένα μοναστήρια και περιορίζει τα ανδρικά σε 82 και τα γυναικεία σε 3 με τον σκοπό να χρησιμοποιήσει την περιουσία των διαλυομένων μοναστηριών για την ηθική και πνευματική ανύψωση του κλήρου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Στρατιωτική οργάνωση: Η στρατιωτική πολιτική της αντιβασιλείας προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στους Έλληνες γιατί οι Έλληνες παραμερίστηκαν και δέκα χιλιάδες αγωνιστές καταδικάστηκαν έτσι σε εξαθλίωση. Με τον Όθωνα έφτασαν στην Ελλάδα και 3.000 Βαυαροί μισθοφόροι και σ’ αυτούς ενσωματώθηκαν μόνο 1200 Έλληνες.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Οι Έλληνες αγωνιστές αντιδρούν και το σύνθημα “Κάτω η ξενοκρατία” αρχίζει να δονεί την Ελλάδα. Η αντιβασιλεία αντιδρώντας συλλαμβάνει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία η οποία απέβλεπε στην κατάργηση της αντιβασιλείας και στην ταχύτερη ανάληψη της εξουσίας από τον `Οθωνα και μετά από οκτάμηνη φυλάκιση, οι δύο αγωνιστές δικάζονται για “εσχάτη προδοσία”.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Η αντιβασιλεία πίεσε το δικαστήριο να καταδικάσει τους δύο ήρωες της επανάστασης σε θάνατο (25 Μαΐου 1834) παρά την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου. Ο λαός αντέδρασε έντονα στην απόφαση του δικαστηρίου και η αντιβασιλεία μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια. Όταν ο Όθωνας ενηλικιώθηκε (20 Μαΐου 1835) οι δύο αγωνιστές ελευθερώθηκαν.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ Οικονομικά: Στις 27 Σεπτεμβρίου 1833 ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο με πρόεδρο τον Γάλλο οικονομολόγο Arthemondde Regny, ο οποίος εργάστηκε με ακαταπόνητο ζήλο για την οργάνωση των οικονομικών του κράτους χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η φορολογία παρέμεινε όπως ήταν κατά την Τουρκοκρατία: στην αγροτική παραγωγή επιβαλλόταν η δεκάτη και ο φόρος επικαρπίας στους καλλιεργητές των εθνικών κτημάτων με αποτέλεσμα οι δύο φόροι να ξεπερνούν το 25% του ακαθάριστου γεωργικού εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατόρθωσε να προσεγγίσει κάποια δημοσιονομική ισορροπία (εσόδων - δαπανών) και το κράτος ζούσε σε διαρκή χρεοκοπία.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ Γεώργιος Λουδοβίκος Μάουρερ Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος του Άρμανσμπεργκ

Carl Wilhelm von Heideck(Xάιντεκ) ο νεαρός Όθωνας