Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Υδατάνθρακες.
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.
ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Νίκος Πετράκης Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Χημείας Ηράκλειο 2002.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Project:”Διατροφή και υγεία”
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΦΑΚΑ ΕΥΗ ΤΕΧ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΤΑΞΗ Γ1, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Η Radura λογότυπο, που χρησιμοποιείται για να δείξει ένα τρόφιμο έχει υποστεί επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Ζύμες και μύκητες.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:2 KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:2.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Το νερό αποτελεί το 60 % του ανθρώπινου σώματος.  Το νερό αποτελεί τον διαλύτη για την πραγματοποίηση πλήθους.
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 & 6 ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας Σπετσιέρη Φωτεινή Σταθοπούλου Μαρία

ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ουσίες ή μείγματα ουσιών, βελτιώνουν την παραγωγή τους, την επεξεργασία τους και γενικά τη συντήρηση και την εμφάνισή τους. περιλαμβάνουν πάρα πολλές ομάδες, όπως τα συντηρητικά, τις χρωστικές, τις αρωματικές και τις γλυκαντικές ύλες.

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ αποτελούν ένα συστατικό, το οποίο προστίθεται σε αυτά για να : α) τονώσει το ήδη υπάρχον χρώμα τους Β) τους προσθέσει καινούργιο και Χωρίς αυτές το φαγητό θα είχε μια «ψυχρή» όψη που θα ήταν στα περισσότερα τρόφιμα η ίδια και πολλά από αυτά ίσως να μην μας έκαναν αίσθηση να τα φάμε.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ συναντώνται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές. E 128 Ερυθρό 2G( στα διάφορα είδη κρέατος) E 142 Πράσινο S( σε πράσινα λαχανικά) E 150α Απλό καραμελο χρώμα( στη μπύρα και σε άλλα ποτά , στο μαύρο ψωμί) E 154 Καστανό FK( στα ψάρια) E 155 Καστανό HT( σε μπισκότα ,κέικ παγωτά αντικαθιστώντας τη σοκολάτα) E 160αΚαροτένια i) Μείγματα καροτενίων E 160αΚαροτένια ii) β-καροτένιο( στα καρότα , πορτοκάλια , πράσινα λαχανικά αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊοντα)

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ οι ουσίες που προσθέτουμε σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, συντήρηση και βελτίωση της γεύσης και εμφάνισης του τροφίμου. αναγράφονται υποχρεωτικά στις συσκευασίες των τροφίμων με το γράμμα Ε και ένα τριψήφιο αριθμό.

χρησιμοποιήθηκαν ως αναγκαία συστατικά για την συντήρηση των τροφίμων. Εφαρμόστηκε από τα πολύ παλιά χρόνια από τον άνθρωπο με σκοπό την προστασία των προϊόντων διατροφής από: α)αλλοιώσεις που προξενούνται από διάφορους μικροοργανισμούς και β)την διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης είναι ξήρανση, κάπνισμα, αλάτισμα (πάστωμα), ψύξη, κατάψυξη και εμφιάλωση.

Η χρησιμοποίησή τους στα διάφορα προϊόντα διατροφής συντελεί: Α) στην πρόληψη ανάπτυξης της μούχλας και βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα (clostridium botulinum), Β) στην συντήρηση του προϊόντος ώστε αυτό να φαίνεται ελκυστικό στον καταναλωτή, στην παράταση και αύξηση ζωής, διατήρηση και ενίσχυση του χρώματος του προϊόντος και Γ) στην ασφάλεια των τροφίμων.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ  Αρωματική ένωση χαρακτηρίζεται όποιαδήποτε οργανική ένωση, της οποίας τα άτομα του άνθρακα σχηματίζουν δακτύλιο. Τα μόρια μιας αρωματικής ένωσης περιέχουν ένα δακτύλιο από έξι άτομα άνθρακα Συνδέονται μεταξύ τους με απλούς ή διπλούς ομοιοπολικούς δεσμούς, ο δε σχηματιζόμενος δακτύλιος μπορεί να συνδέεται με άλλους δακτύλιους ή με αλυσίδες ατόμων. Ο δακτύλιος των έξι ατόμων άνθρακα συμβολίζεται με εξάγωνο. Περιλαμβάνεται το βενζόλιο και η φαινόλη και τα παράγωγα εξ αυτών. Οι ενώσεις αυτές ονομάστηκαν αρωματικές από την βαριά οσμή που αναδίδουν, και που βεβαίως ουδεμία σχέση έχουν με τα γνωστά αρώματα.

ΕΙΔΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Βενζυλική αλκοόλη Φαινόλη ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΙΘΕΡΕΣ Ανισόλη

ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΒΕΝΖΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ Είναι η απλούστερη αρωματική αλκοόλη Έχει ευχάριστη αρωματική οσμή Καθίσταται ένας χρήσιμος διαλύτης Έχει χαμηλή τοξικότητα Τη συναντάμε σε φυτά όπως γιασεμί, υάκινθος αλλά και σε φρούτα και είδη τσαγιού

ΦΑΙΝΟΛΗ Διαθέτει γλυκιά, πισσώδη οσμή και καυστική γεύση Προκαλεί χημικά εγκαύματα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα Μετατρέπεται σε πλαστικά και συναφή υλικά Χρησιμοποιείται σε απορρυπαντικά , ζιζανιοκτόνα και σε πολυάριθμα φαρμακευτικά προϊόντα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΛΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΛΗ Ένα ή περισσότερα άτομα οξυγόνου ενωμένα με δυο ανθρακούχες ομάδες Χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες λιπών, ελαίων Με την ταχεία εξάτμιση τους παράγεται ψύχος και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικοί για την επίτευξη χαμηλών θερμοκρασιών Συναντάται κυρίως στα αιθέρια έλαια