ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Ιστορία του ψωμιού.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Δημητριακά.
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είμαστε οι μαθητές… Τσατσάλοβα Χριστίνα Σκούρτη Άννα – Μαρία Πλουμιστού Αγγελική Τσεπελέ Ρίγκο Τόσκας Παναγιώτης Απόστολος Ξυδάκης Σ’ αυτό κομμάτι της εργασίας θα παρουσιαστούν όλοι όσοι συμμετείχαν

Και στo πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας… Kάναμε μια εργασία με θέμα τα Δημητριακά και διάφορα άλλα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και η πατάτα. Πρόλογος. Και αυτό το κομμάτι της εργασίας θα παρουσιαστεί από όλους.

Κεφάλαιο 1 - τα δημητριακά ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Τσεπελέ Ορίλντο

Σ’ αυτό το μέρος, ο Ρίγκο θα μας παρουσιάσει αναλυτικά τον χωρισμό των ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ…

Κεφάλαιο 1 - τα δημητριακά ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Τσατσάλοβα Χριστίνα

Τα δημητριακά είναι τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος Τα δημητριακά είναι τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Παλαιοβοτανικά ευρήματα δείχνουν ότι η καλλιέργειά τους ήταν γνωστή πριν το 7000 π.Χ. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους δημητριακούς σπόρους, που τους έτρωγαν ωμούς ή τους έβραζαν. Ψωμί από σιτάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο όπου το ζύμωναν με τα πόδια. Ο Όμηρος αναφέρει ένα είδος αλεύρου.

Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών ΕΙΔΗ ΔHΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Τόσκας Παναγιώτης

Τα σιτηρά που καλλιεργούνται σήμερα στη χώρα μας είναι το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι. Και κατά δεύτερο λόγο η βρώμη και η σίκαλη. ΣΙΤΑΡΙ Το σιτάρι προτιμά κυρίως δροσερό και υγρό καιρό κατά την διάρκεια της ανάπτυξής του και ζεστό και ξηρό καιρό κατά τον σχηματισμό των σπόρων του. Οι κλιματικές συνθήκες στην χώρα μας πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα. ΚΡΙΘΑΡΙ Το κριθάρι είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία και στις αρρώστιες από το σιτάρι. Σχετικά με τις απαιτήσεις σε θερμοκρασία το κριθάρι φυτρώνει στους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά η ανάπτυξή του σ’ αυτή τη θερμοκρασία είναι αργή.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Το καλαμπόκι απαιτεί αρκετές ποσότητες νερού. Οι μέσες θερμοκρασίες που σ’ αυτές έχει ομαλότερη ανάπτυξη είναι 20-27 βαθμοί Κελσίου. Το καλαμπόκι είναι το πιο γρήγορο αναπτυσσόμενο φυτό.

Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών ΠΑΤΑΤΕΣ Τσατσάλοβα Χριστίνα

Η πατάτα είναι φυτό που ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές Η πατάτα είναι φυτό που ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία [18% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνες]. Η πατάτα κατάγεται από την Νότια Αμερική και τις Ινδίες. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1565 και στην Ελλάδα το 1830, την εποχή του Καποδίστρια. Σήμερα η παραγωγή πατάτας ξεπερνάει σε αξία και βάρος βασικά προϊόντα (σιτάρι, ρύζι). Χώρες με μεγάλη παραγωγή πατάτας είναι κατά σειρά: η Ρωσία, η Γερμανία, η Πολωνία. Ο Καποδίστριας κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την καλλιέργεια και την διάδοση της πατάτας στην Ελλάδα.

Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών ΡΥΖΙ Σκούρτη Άννα Μαρία

Το ρύζι ήρθε στη Δύση από την Ινδία ή την νοτιοανατολική Ασία Το ρύζι ήρθε στη Δύση από την Ινδία ή την νοτιοανατολική Ασία. Στην Κίνα καλλιεργείται από το 3000 π.Χ. Η Ευρώπη και η Αμερική αργότερα. Ενώ θεωρείται πολύ υδροχαρές φυτό, το 50% των ορυζώνων δεν ποτίζεται. Το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή του μισού πληθυσμού του πλανήτη. ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 200.000 στρέμματα με ρύζι που αποδίδουν κατά μέσο όρο πάνω από 400 κιλά/στρέμμα. Για την ελληνική γεωργία, το ρύζι αποτελεί συμπληρωματική καλλιέργεια. Το ρύζι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα ζαχαρότευτλα, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, που έχουν μικρότερες ανάγκες καλλιέργειας και υψηλότερες αποδόσεις.

ΕΙΔΗ ΡΥΖΙΟΥ ΣΠΟΡΟΙ ΡΥΖΙΟΥ

Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών ΖΥΜΑΡΙΚΑ Αγγελική Πλουμιστού

Αμυλούχα προϊόντα διατροφής, όπως είναι τα μακαρόνια, ο φιδές και οι χυλοπίτες. Τα ζυμαρικά συνδέονται με την ιταλική κουζίνα και παρασκευάζονται από σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι συμβάλει στην καλή ποιότητα των ζυμαρικών. Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη παρασκευάζονται από μαλακό σιτάρι και από ρύζι. Δεν είναι καλές πηγές βιταμινών, αλλά τρώγονται συνήθως βούτυρο, λάδι και τυριά Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται από πολλά είδη δημητριακών όπως σόργο κ.α.

Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών ΨΩΜΙ Απόστολος Ξυδάκης

Παρασκεύασμα από αλεύρι, νερό και αλάτι, το οποίο με την προσθήκη ζύμης και μετά από κατάλληλο ψήσιμο γίνεται εύγεστο θρεπτικό προϊόν. Είναι από τις σπουδαιότερες τροφές του ανθρώπου. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών.

ΙΣΤΟΡΙΑ Οι αρχαίοι Έλληνες μακεδόνες. Αφού κοβόταν το ψωμί, δοκίμαζε και τις δύο μερίδες ο μέλλων σύζυγος. Έτσι έγινε και στον γάμο του Μ. Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη. Στην μυκηναϊκή εποχή, κάθε σπίτι έφτιαχνε μόνο του το ψωμί που κατανάλωνε και για το λόγο αυτό είχε το χειροκίνητο μύλο του, που μετέτρεπε το στάρι σε αλεύρι. Η Κύπρος ήταν μία από τις σιταποθήκες του ελληνικού κόσμου. Κατά τα λεγόμενα του Πλίνιου, το στάρι της Κύπρου έδινε ένα περίφημο καστανόξανθο ψωμί.

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κάποιοι μύθοι για το ψωμί. Αυτοί είναι: Το ψωμί δεν παχαίνει αν δεν καταναλωθεί σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Επίσης, σε σχέση με τις φρυγανιές το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες. Το μαύρο ψωμί είναι σαφώς καλύτερο από το άσπρο ψωμί, γιατί περιέχει πιο διαιτητικές φυτικές ίνες και ολόκληρο το φλοιό του δημητριακού. Αντίθετα, όπως πολλοί πίστευαν, η κόρα έχει περισσότερες θερμίδες, όχι η ψίχα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κόρα έχει σπόρους, που περιέχουν σε μικρές ποσότητες λίπος.

Ενώ οι αμυλούχες τροφές θα έπρεπε να αποτελούν τη βάση της διατροφή μας, παρατηρείται ότι καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες. Συνεπώς για να αυξήσουμε την κατανάλωση τέτοιων τροφών, καλό θα ήταν να συνοδεύουμε με ψωμί όλα τα κύρια γεύματα και να τρώμε συχνότερα μακαρόνια, ρύζι, πατάτες και δημητριακά πρωινού.

Τα δημητριακά στη διατροφή Κεφάλαιο 3 - τα δημητριακά σήμερα Τα δημητριακά στη διατροφή ΣΚΟΥΡΤΗ ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΑ

ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Όπως ήδη προαναφέραμε, ακόμα και σήμερα, τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφής πολλών λαών, είναι τροφές θρεπτικές και με κατάλληλη επεξεργασία μας δίνουν πολλά είδη… Τα δημητριακά και όλες οι τροφές που περιέχονται σ’ αυτή την ομάδα αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχουν πολλές βιταμίνες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του στομαχιού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να τρώμε προϊόντα ολικής αλέσεως σε όλα τα γεύματα.

Στην κατηγορία των δημητριακών κατατάσσονται και τα δικά μας Corn Flakes. Τα οποία έχουν λίγες θερμίδες. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. ΣΈνας από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς για πρωινό είναι γάλα με Corn Flakes.

Κεφάλαιο 4 - ποιος είναι ο ρόλος τους ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Απόστολος Ξυδάκης

Μέχρι τώρα είδαμε το πώς παράγονται τα δημητριακά, το αν παίζουν ρόλο, που καλλιεργούνται, τι ρόλο παίζουν στις μέρες μας. Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα δούμε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών, τι μας προσφέρουν και τι προκαλεί η έλλειψή τους.

Τι μας προσφέρουν; Ας πάρουμε για παράδειγμα το ψωμί. Η ψίχα του ψωμιού περιέχει άμυλο. Ακόμη οι σπόροι του ψωμιού έχουν πρωτεΐνες. Τα αναποφλοίωτα δημητριακά περιέχουν Βιταμίνη Β1, σίδηρο, φυτικές ίνες, κάλιο και μέταλλα.

ΑΜΥΛΟ. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Το άμυλο ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων. Δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, δηλαδή ότι έχεις το στομάχι σου γεμάτο. Υδατάνθρακες είναι η γλυκόζη και η σακχαρόζη, δηλαδή η συνηθισμένη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε ως γλυκαντικό στα τρόφιμα. Το άμυλο διασπάται στο στόμα με την βοήθεια του σάλιου. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Οι πρωτεΐνες συμβάλουν στη δόμηση νέων κυττάρων, στη συντήρηση των ιστών, στο χτίσιμο του σκελετού, βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, στη συστολή μυών και στην επιτάχυνση των αντιδράσεων του μεταβολισμού. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Συντελούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και ταυτοχρόνως βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να διασπαστούν διότι ο οργανισμός δεν περιέχει το κατάλληλο ένζυμο. Χωρίζονται σε: Μη διαλυτές Υδατοδιαλυτές Οι υδατοδιαλυτές βρίσκονται στα δημητριακά και δίνουν όγκο στην τροφή σαν αποτέλεσμα να περνούν πιο εύκολα από το έντερο.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 ΜΕΤΑΛΛΑ. {ΣΙΔΗΡΟΣ} ΚΑΛΙΟ. Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στα αναποφλοίωτα δημητριακά και κυρίως συντελούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθάει στην ανάπτυξη του οργανισμού. ΜΕΤΑΛΛΑ. {ΣΙΔΗΡΟΣ} Ο σίδηρος είναι απαραίτητος. Εκτελεί λειτουργίες καταλύτη και μεταφοράς. Επίσης, συμμετέχει στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης και μερικών αναπνευστικών ενζύμων των κυττάρων. Εκτός αυτού, στον οργανισμό μας βρίσκεται μια εφεδρική ποσότητα στο συκώτι και στο μυελό των οστών. Ένας ειδικός μηχανισμός ρυθμίζει την απορρόφηση του από το έντερο ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. ΚΑΛΙΟ. Το κάλιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην φαρμακευτική και χρησιμεύει ως τονωτικό των νεύρων.

Τι προκαλεί η έλλειψή τους Πλουμιστού Αγγελική

Είναι γνωστό ότι αν δεν παίρνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία: Νερό Βιταμίνες Μέταλλα και ιχνοστοιχεία Πρωτεΐνες Λίπη Υδατάνθρακες Μπορεί μέχρι και να πεθάνουμε. Σ’ αυτό το υποκεφάλαιο θα δούμε τι μπορούμε να πάθουμε αν δεν πάρουμε διάφορα στοιχεία που βρίσκονται στα Δημητριακά. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναιμίες, κούραση, κατάθλιψη, αδυναμία και παράλυση. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Η έλλειψη φυτικών ινών προκαλεί δυσκοιλιότητα και λιγότερο σπάνια σκορβούτο.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1. Η έλλειψη βιταμίνης Β1 επιβραδύνει την ανάπτυξη, προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ασθένεια μπέρι – μπέρι. [Στην Ελλάδα η ασθένεια είναι πολύ σπάνια. Εμφανίζεται συχνά στις χώρες της Άπω Ανατολής, γιατί οι λαοί τρέφονται αποκλειστικά με ρύζι. Το μπέρι – μπέρι προκαλείται επίσης από την αποκλειστική κατανάλωση κονσερβών και αποστειρωμένων τροφών. Η θεραπεία γίνεται με την χορήγηση βιταμίνης Β1, που βρίσκεται όπως είπαμε στα αναποφλοίωτα δημητριακά αλλά και στη μπίρα, στα αβγά, στο γάλα κ.α. ΜΕΤΑΛΛΑ. {ΣΙΔΗΡΟΣ}. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμίες. [Η ελάττωση του ποσού της αιμοσφαιρίνης και του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Άσχετα με την αιτία που την προκαλεί, η αναιμία εμφανίζει τα εξής συμπτώματα: χλωμό δέρμα, ζάλη, πονοκέφαλο, το άτομο κουράζεται εύκολα, έχει ταχυκαρδία, ανορεξία. Συναντάται συχνά στην παιδική ηλικία και στις γυναίκες. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την ασθένεια είναι η έλλειψη σιδήρου.

Από Την Εργασία Μας Για Τα Δημητριακά ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από Την Εργασία Μας Για Τα Δημητριακά

Στην ομάδα των δημητριακών (σιτηρών) ανήκουν όχι μόνο τα ίδια τα δημητριακά, όπως το σιτάρι (το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό είδος της ομάδας), το κριθάρι, η σίκαλη (βρίζα), η βρώμη αλλά και οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί (άρτος). Από την αρχαιότητα ακόμα τα δημητριακά καλλιεργούνταν και αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των ανθρώπων. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει και ένα είδος αλεύρου. Παρ’ όλα αυτά έχει παρατηρηθεί μείωση της κατανάλωσης των δημητριακών τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να απορεί πολύ κανείς, γιατί τα δημητριακά περιέχουν: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φυτικές ίνες, μέταλλα (σίδηρος), ανόργανα άλατα και βιταμίνη Β1. Η συχνή κατανάλωση δημητριακών προλαμβάνει αρκετούς τύπους καρκίνου όπως: καρκίνο του στόματος, του στομαχιού, του παχέως εντέρου κ.α. Η έλλειψη των παραπάνω στοιχείων μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες όπως: αναιμίες, κούραση, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης, μπέρι – μπέρι, διαταραχές στο νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα και στην ανάπτυξη αλλά και θάνατο.

ΤΕΛΟΣ Στο τέλος της Παρουσίασης, θα μοιράσουμε ένα σχετικό σταυρόλεξο, θα κάνουμε ένα επιστημονικό και απλό πείραμα για τον σίδηρο που εμπεριέχεται στα δημητριακά και θα δεχτούμε ερωτήσεις. Ελπίζουμε να σας ΑΡΕΣΕΙ…