ΜΕΤΡΗΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Όταν αθλούμαστε, παίζουμε,γυμναζόμαστε…
Advertisements

ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
Αποτελέσματα μετρήσεων σύστασης σώματος
Monitoring Πολυτραυματία στη Μ.Ε.Θ. Στεργίου Πέτρος Νοσηλευής ΜΕΘ ΠΓΝΙ
ΒΑΣΙΚΑ ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Ivanova Neli.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Το αναπνευστικό σύστημα Αναπνευστικές χωρητικότητες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ση της αερόβιας ικανότητας Ομάδα:Killers Σχολ Ετος
Αρτηριακή υπέρταση παρουσίαση του θέματος με βάση την βικιπαιδεία
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Ζωτικά σημεία Φανερώνουν τη λειτουργική κατάσταση του σώματος
Το κυκλοφορικό σύστημα
Μετεγχειρητική αγωγή και κύριες μετεγχειρητικές επιπλοκές
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο
ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ.
Η θερμοκρασία Ο σφυγμός Η αναπνοή Η αρτηριακή πίεση
θερμοκρασία , σφυγμός , αναπνοή & αρτηριακή πίεση Ζωτικά σημεία Φανερώνουν τη λειτουργική κατάσταση του σώματος θερμοκρασία , σφυγμός , αναπνοή &
Σταυρόλεξο ---- Κρυπτόλεξο
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
 Για να πετύχουμε τους στόχους μας σε σχέση με την αερόβια άσκηση(π.χ. καύση λίπους, βελτίωση γενικής αντοχής) πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιά ένταση.
Σαμπάνης Χ, Καρτάλη Ν, Σεμερτζίδης Π, Δουλουμπάκας Ι, Τσολακίδης Ι, Δούμα Σ, Πετίδης Κ, Ζαμπούλης Χ. Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Ιπποκράτειο.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
«Οικονομία της Καρδιακής Λειτουργίας»
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
4. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Μ. Σαριδομιχελάκης
3. ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Μ. Σαριδομιχελάκης
5. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΟΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εντατική Παρακολούθηση ΗΚΓ Καταγραφή ΑΠ ΚΦΠ Καρδιακή Παροχή
Ασηψία και Πρόληψη Λοιμώξεων Βασική Προεγχειρητική Φροντίδα
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Κώστας Α. Φίλης Αν. Καθ. Αγγειοχειρουργικής Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Παν/μίου Αθηνών.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΑΟΡΤΟΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ(BYPASS)
Παρατήρηση & παρακολούθηση ασθενούς. Αξιολόγηση Συστηματική και συνεχής συλλογή δεδομένων του ασθενούς, η επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους και η γνωστοποίησή.
Ποια είναι: Θερμοκρασία Αρτηριακός σφυγμός Αναπνοή Αρτηριακή πίεση.
ΑΡΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πνευμονική αρτηρία: δεξιά κοιλιά =>δεξιό και αριστερό κλάδο => εισέρχεται στον πνεύμονα (όχι για θρέψη) [ θρέψη: βρογχικές αρτηρίες που.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος  Όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω έλλειψης οξυγόνου δεν μπορούν.
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (1) Καθετηριασμός κερκιδικής αρτηρίας με καθετήρα 22G. Εναλλακτικά: ωλένιος, βραχιόνιος, μηριαία, ραχιαία.
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Διάλεξη 2η.
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Βιολογία Α’ Λυκείου 3. Κυκλοφορικό σύστημα.
Οξεοβασικη Ισορροπια ασκησεισ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΛΟΥ, βιολόγος
Το αναπνευστικό σύστημα
ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Αναπνευστικό σύστημα αναπνοή.
ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ (για μέτρηση αερίων αίματος)
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Το αναπνευστικό σύστημα συνεργάζεται με το πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΤΡΗΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Ζωτικά σημεία η θερμοκρασία ο σφυγμός η αναπνοή η αρτηριακή πίεση ♦ Η λήψη των ζωτικών σημείων θεωρείται σημαντική νοσηλεία , διότι αποτελούν βασικά κριτήρια για την εκτίμηση της κατάστασης του αρρώστου. ♦ Δείχνουν την πορεία της κατάσταση του ασθενή, δηλαδή τι ακριβώς συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ Είναι ο βαθμός της θερμοκρασίας του σώματος και αντιπροσωπεύει την ισορροπία μεταξύ παραγόμενης και αποβαλλόμενης θερμότητας του σώματος. ΣΚΟΠΟΣ της λήψεως και καταγραφής της θερμοκρασίας είναι η αξιολόγηση και παρακολούθηση της κατάστασης του αρρώστου .

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ Θερμοκρασία στόματος 36,2 - 37,2 C Θερμοκρασία μασχάλης 36 - 37 C Θερμοκρασία ορθού 36,5 - 37,5 C

ΣΦΥΓΜΟΣ Ονομάζεται το κύμα διάτασης που παράγεται στις περιφερικές αρτηρίες όταν το αίμα εισέρχεται στην αορτή κατά τη συστολή της αριστερής κοιλίας . Το κύμα εξαφανίζεται μέσα στα αρτηρίδια δηλαδή πριν φθάσει στα τριχοειδή αγγεία . ΣΚΟΠΟΣ είναι η αξιολόγηση και παρακολούθηση της κατάστασης του αρρώστου. Με την ψηλάφηση του σφυγμού παίρνονται πληροφορίες για τη γενική κατάσταση του, ιδιαίτερα του κυκλοφοριακού συστήματος για αρρυθμίες , ταχυκαρδία, βραδυκαρδία.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ στον ενήλικα 70 - 80 / 1‘ ή 60 - 80 / 1' Πάνω από 100 σφύξεις ανά πρώτο λεπτό, οφείλεται σε ταχυκαρδία και λέγεται ταχυσφυγμία. Κάτω από 60 σφύξεις ανά λεπτό, έχουμε ελάττωση του αριθμού των σφύξεων και λέγεται βραδυκαρδία

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΦΥΓΜΟ

ΑΝΑΠΝΟΗ Είναι η πρόσληψη και χρησιμοποίηση του οξυγόνου καθώς και η παραγωγή και αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από τα κύτταρα και γενικότερα από τον οργανισμό . Η συχνότητα των αναπνοών στους ενήλικες είναι 14 - 20 αναπνοές / min , ενώ στα παιδιά φυσιολογικά είναι συχνότερες . Η αναπνοή επιτυγχάνεται με τις αναπνευστικές κινήσεις , δηλαδή με την εισπνοή και την εκπνοή.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ Ηλικία , φύλο , πυρετός , άσκηση , στρες , περιβάλλον , ορισμένα φάρμακα , παχυσαρκία , ομιλία , κλάμα , γέλιο , αντανακλαστικό βήχα , κατάποση κ.α .

ΤΥΠΟΙ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Άπνοια είναι η πλήρης καταστολή της αναπνοής . Άμεση αντιμετώπιση με τεχνητή αναπνοή. Δύσπνοια είναι το υποκειμενικό αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή . Ταχύπνοια είναι συχνή και επιπόλαιη αναπνοή και παρατηρείται σε εμπύρετα άτομα . Βραδύπνοια είναι αραιή και επιπόλαιη αναπνοή. Συμβαίνει , όταν υπάρχει βλάβη στο αναπνευστικό κέντρο .

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ Είναι η πίεση του κυκλοφορούμενου όγκου αίματος , που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών Συστολική ή μέγιστη πίεση είναι η μεγαλύτερη τιμή της πίεσης του αίματος στο τοίχωμα των αρτηρίων και αντιστοιχεί στη συστολή της αριστερής κοιλίας και της προώθησης του αίματος μέσα στην αορτή . Διαστολική ή ελάχιστη πίεση είναι η μικρότερη τιμή της πίεσης του αίματος και αντιστοιχεί στη φάση της διαστολής των κοιλίων .

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ Α.Π. Ηλικία , φύλο , βάρος του σώματος άσκηση , άγχος , φόβος , φάρμακα, παθολογικές καταστάσεις. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ Συστολική Διαστολική Άνδρες 20 - 45 χρονών 110 - 140 mmHg 70 - 90 mmHg Γυναίκες 20 - 45 χρονών 100 - 130 mmHg 60 - 80 mmHg Παιδιά 4 χρονών 100 mmHg 65 mmHg Νεογέννητα 80 mmHg 45 mmHg

ΦΥΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Αναφέρατε ποια είναι τα ζωτικά σημεία; Αντιστοιχήστε τα σωστά: Σφυγμός Φ.Τ. από ορθό 36,5 - 37,5 C Θερμομέτρηση η συχνότητα είναι 14 - 20 / min αρτηριακή πίεση συνηθισμένη θέση μέτρησης είναι η κερκιδική αρτηρία αναπνοές Φ.Τ σε παιδιά είναι 100 mmHg/65 mmHg

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μετρήστε και καταγράψτε στο διάγραμμα, τα ζωτικά σημεία ενός ασθενή που εσείς θα επιλέξετε από κλινική του Νοσοκομείου που επισκέπτεστε κατά την κλινική σας άσκηση.